Obavijesti

Sport

Komentari 3

Prva HNL 11/12.: Dinamo postao GNK, 'Varteks' otišao u povijest

Prva HNL 11/12.: Dinamo postao GNK, 'Varteks' otišao u povijest

Dinamo je dobio novi prefiks, dva trofeja i titulu najgoreg kluba u povijesti Lige prvaka. Hajduk je slavio 100. godina, ugostio je Barcelonu B pa ispao iz Europe. A nekoć veliki varaždinski prvoligaš postao je bivši

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova '30. sezona HNL-a' . U 21. sezonu Dinamo i Hajduk ušli su kao stogodišnjaci, Splićani su platili 1,8 milijuna da bi na Poljud došla Barcelona B, a Dinamo je slavio stogodišnjicu u kazalištu, kao kulturno-umjetničko društvo, a kasnije je izborio Ligu prvaka i skupinu s Real Madridom

Nakon jubilarne 20. sezone u kojem je Dinamo nastavio dominaciju uzevši Superkup, prvenstvo i Kup, u 21. sezoni HNL-a "modri" su opet bili predobri za sve. U tu su sezonu Hajduk i Dinamo ušli kao stogodišnjaci. Splićanima je feštu pokvarila praška Slavija na Poljudu, a kasnije su platili 1,8 milijuna eura da bi Barcelona u rezervnom sastavu gostovala na Poljudu.

Dinamo je stogodišnjicu proslavio u kazalištu, kao kulturno-umjetničko društvo, a 12. travnja 2011. na skupštini Dinama jednoglasno je izglasan novi prefiks u nazivu kluba, GNK. No krenimo redom. Dinamo se opet prošetao kroz ligu. Hajduk je zaostao 21 bod iza "modrih", a na trećem mjestu je završio Slaven Belupo.

Najbolji strijelac bio je Dinamov Fatos Beqiraj s 15 golova, Dinamo je imao i najveću pobjedu (7-0 protiv Varaždina), a iz lige su ispali Lučko, Šibenik, Karlovac i Varaždin. Bila je to posljednja sezona bivšeg varaždinskog prvoligaša koji je tad već promijenio ime iz Varteksa u Varaždin

dinamo

Dinamu Kup, Hajduk ispao od Zagreba

"Modri" su obranili naslov u 21. izdanju Kupa pobijedivši Osijek u finalu. Hajduk je ispao u četvrtfinalu od Zagreba na penale. Dinamo je u toj fazi natjecanja izbacio Pulu, također na penale, Osijek je bio bolji od Rijeke, a Cibalia od Vinogradara. 

Osijek je u polufinalu izbacio Cibaliju, a Dinamo je bio bolji od Zagreba. U finalu je Dinamo slavio 3-1. Prva utakmica završila je 0-0, a "modri" su Kup osvojili pobjedom u drugom susretu.

Jedni slavili na terenu, drugi u kazalištu

Dinamo i Hajduk u sezonu su ušli kao stogodišnjaci. Dinamo je to proslavio novim prefiksom GNK, a šlag na tortu bila je proslava u kazalištu, kao kulturno-umjetničko društvo.

Hajduk je slavio na terenu, ali netko je zaboravio reći momčadi Slavije iz Praga da se radi o slavljeničkoj utakmici pa su gosti pobijedili na Poljudu pred 35.000 navijača 2-0. Torcida je još u ponoć zapalila tisuće baklji kako bi se rođendan Hajduka vidio i u svemiru.

Hajduk je pred kraj godine imao i svečanost ugostiti jednu od najboljih momčadi svijeta, Barcelonu . Splićani su to platili 1,8 milijuna eura, ali Barca je stigla gotovo u rezervnom sastavu, samo s Iniestom i Valdesom u prvih 11.

No svejedno je to bio pravi spektakl, nakon kojeg je Iniesta rekao da je Hajduk spreman za Europu. Završilo je 0-0. Brkljača će pamtiti tu utakmicu jer je prodao tunel Iniesti, a Hajduk je 10 dana nakon toga odigrao uzvrat protiv Stoke Cityja. "Bili" nisu uspjeli u Europsku ligu. Stoke City slavio je 1-0, kao i u Engleskoj, a Hajduk je ostao bez Europe.

Dinamo izborio Ligu prvaka pa postao najgori klub u povijesti. U 2. pretkolu je izbacio Nefči. U trećem je hrvatski prvak bio bolji od Helsinkija, a onda drama u razigravanju protiv Malmöa. Dinamo je prvu utakmicu dobio 4-1. Šampanjac je već bio otvoren i trebalo je samo otići u Švedsku i ne izgubiti 3-0.

Bilo je blizu. Malmö je slavio 2-0, Dinamo je bio na rubu, u panici. Šveđani su mogli nokautirati "modre", ali Dinamo je izdržao. Liga prvaka nakon 12 godina i nakon sedam neuspješnih pokušaja.

Ždrijeb je Dinamu dodijelio Real Madrid , Lyon i Ajax. Već u prvom kolu - spektakl. Real Madrid na Maksimiru, sjajan Dinamo, a Ronaldo nikad neće zaboraviti batine koje je dobio od Jerka Leke. Portugalac nije zabio u toj utakmici, a Real se provukao golom Di Marije za 1-0.

Svijet je tada upoznao i 17-godišnjeg Matea Kovačića, a Kruno Jurčić je u uzvratu uhvatio Josea Mourinha u "kravatu". Nitko nije mogao slutiti da će Dinamo nakon te sezone u Ligi prvaka postati najgori klub.

Dinamo - Real Madrid

Dinamo je na kraju završio bez bodova i s gol razlikom 3-22. Lyon je u Maksimiru razbio "modre" sa 7-1.

HNL 2011./2012.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Dinamo
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Fatos Beqiraj (Dinamo) - 15 golova
  • ušli u ligu: nitko
  • ispali iz lige: Lučko, Šibenik, Karlovac, Varaždin
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu