Obavijesti

Sport

Komentari 2

Prva HNL 17/18: Dinamo vratio duplu krunu, Bjelica debitirao...

Prva HNL 17/18: Dinamo vratio duplu krunu, Bjelica debitirao...
7

Sezona 2017./2018. bit će zapamćena po Dinamovoj duploj kruni, debiju Nenada Bjelice, 'ukradenom' Kupu i Torcidinom tjeranju predsjednika Kosa iz Hajduka

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Sezona 2017./2018. bit će zapamćena po Dinamovoj duploj kruni, debiju Nenada Bjelice i Torcidinom tjeranju predsjednika Kosa iz Hajduka. 

Prva momčad Dinama vratila je dvostruku krunu na Maksimir osvajanjem prvenstva i Hrvatskog kupa u sezoni 2017/18. Bila je to 19. titula prvaka države za 'modre'.

No, bilo je to daleko od mirne sezone za zagrebačku momčad. Dinamo je, tri dana prije početka prvenstva, napravio neočekivan potez. Ivajlo Petev postao je bivši, modre strukture nisu bile zadovoljne radom bugarskom stratega, niti načinom na koji je Dinamo izgledao tijekom priprema. Mario Cvitanović po hitnom je postupku ustoličen za novog trenera Dinama, čelnici modroga kluba odmah su dali do znanja kako mladi stručnjak nije privremeno rješenje, već stalna opcija. Dinamo je dobro otvorio HNL, ali modri su se mučili u Europi. Prvo jedva prošli norveški Odds (2-1, 1-1), a onda ispali od albanskog Skenderbeua (1-1, 0-0). U Maksimiru je tih dana vladao šok, nitko nije mogao vjerovati kako već u kolovozu - nema Europe. 

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

No, u HNL-u je trajala 'modra dominacija', ali u veljači je bilo jasno kako ni Cvita neće dugo izdržati na klupi zagrebačke momčadi. Kriza je postajala sve veća, igrači su gubili samopouzdanje, neki se i teže ozlijedili i kao novi trener, vrlo brzo stigao Nikola Jurčević. Iako je osigurao prvenstvo, a Rijeku ostavio iza sebe, Jurčević je morao otići s klupe nakon poraza od Rudeša na kraju prvenstva (1-0), a zamijenio ga je Nenad Bjelica.

Cibalia je završila svoju prvoligašku avanturu, a bilo je i jasno da hoće. Naime, dvije najveće pobjede, ona domaća i gostujuća, bile su upravo protiv Cibalije. Vinkovački je sastav na svom terenu napunila Rijeka 7-0, a onda je to učino i Hajduk u Vinkovcima i to 'petardom' (5-0).  Istra je protiv Varaždina u doigravanju osigurala opstanak u Prvoj HNL. 

Dinamo vratio Rabuzinovo sunce

Dinamo je pred više od osam tisuća gledatelja u Vinkovcima pobijedio Hajduk 1-0 i osvojio Hrvatski nogometni kup. 'Modrima' je ovo bio 15. put da su podigli Rabuzinovo sunce, a te 2018. vratili su ga u svoje vitrine nakon što ga je godinu ranije uzela Rijeka. Strijelac pogotka odluke bio je Mario Gavranović nakon katastrofalne pogreške braniča Hajduka Savvasa u 54. minuti utakmice. Mnogi smatraju kako je titula bila ukradena Hajduku u podosta izjednačenoj utakmici zbog nekoliko kontroverznih odluka suca Zebeca. Ipak, Bjelica nikada nije dvojio o tome je li Dinamo zaslužio taj naslov.

- Jako sam sretan zbog ove pobjede u Kupu. Bili smo bolji za taj gol, dok je Hajduk bio dobar suparnik. Na kraju nas je sreća poljubila, ali bez toga nema ništa u nogometu - priznao je Bjelica pa dodao kome posvećuje dvostruku osvojenu krunu s Dinamom.

- To je medalja za Marija Cvitanovića, on će dobiti moju medalju, zahvaljujem njemu i Nikoli Jurčeviću koji je u polufinalu suvereno svladao Rijeku. Posvećujem ovaj uspjeh i svojoj obitelji koja se puno toga odriče zbog mene - rekao je trener kojemu je upravo taj finale bio trenerski debi na klupi Dinama, a možda tada nije niti slutio da kreće jedna posebna era za modru momčad.

Također, treba izdvojiti i divljanje Torcide koja je u nekoliko navrata bakljama zasula teren u Vinkovcima, prekinula je nakratko utakmicu u drugom poluvremenu, a jedan policajac je ozlijeđen nakon što je pogođen bengalkom s tribine na kojoj su bili navijači Hajduka.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Torcida potjerala Kosa

Hajduk je u sezoni 2017./2018. još jednom sanjao naslov prvaka, ali je Torcida već u studenom spakirala kofere predsjedniku Kosu, nezadovoljna njegovim potezima na čelu splitskog kluba.

"Kada se već spominju ključni detalji sezone, onda se olako zaboravlja da je od lova na naslov prvaka - realno i od lova na trofej - prvi odustao Hajdukov predsjednik Kos. Vlašića ljetos nitko nije mogao zaustaviti da ode u Everton. Devet milijuna eura Hajduk ne može odbiti. Međutim, Kos je zimus bez ikakvog problema podigao palac za odlazak Ante Ercega, daleko najboljeg igrača kojeg je imao u svlačionici. Za 1,5 milijuna eura, nimalo presudnih za egzistenciju kluba. Samo nekoliko tjedana kasnije otišao je i Franck Ohandza - također daleko najbolji igrač momčadi u tom trenutku - za 1,2 milijuna eura, kako tvrdi jako dobro upućena stranica Transfermarkt. Ne možeš prodati dva najbolja igrača, dva igrača koja su radila prevagu i odlučivala utakmice i onda se nadati naslovu prvaka. Kos je prodajom Ercega i Ohandze jasno pokazao dokle seže njegova ambicija na Poljudu", stajalo je tada,  između ostalog, u pismu Torcide.

GNK Dinamo - HNK Hajduk

HNL 2018./2019.

Prvak: Dinamo

Osvajač Kupa: Dinamo
Najbolji strijelac: Soudani 
Ušao: Gorica
Ispao: Cibalia
Liga prvaka: Dinamo
EL: Rijeka, Hajduk, Osijek

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima