Obavijesti

Sport

Komentari 5

PRVA HNL 19/20: 'Modri' uspon i pad u Europi, debi Varaždina, Hajduk ispao od malteške Gzire

PRVA HNL 19/20: 'Modri' uspon i pad u Europi, debi Varaždina, Hajduk ispao od malteške Gzire

Posljednja sezona HNL-a bila je najneobičnija u povijesti. Dinamo je imao vrhunski nastup u Ligi prvaka, a onda je sve otišlo nizbrdo. Varaždin je dobio novog prvoligaša, a korona virus je skoro uništio sezonu

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Prošla sezona HNL-a bila je posebna po pauzi zbog korona virusa, ali i nevjerojatnom ispadanju Hajduka u 2. pretkolu Europske lige od malteške Gzire United.

Nova sezona počinje utakmicom Varaždina i Gorice, klubova koji su se nekad izravno borili za plasman u 1. HNL, dok su danas i jedni i drugi prvoligaši. A kakva je tek sezona iza nas! Bilo je tu svega, od velikih uspjeha u Europi do nevjerojatnih poraza i ispadanja u drugom pretkolu Europske lige. Zatim lošeg nastavka loših igara Hajduka i u HNL-u te naprasnog prekida sezone zbog pandemije korona virusa, pa sve do Rijekinog osvajanja Kupa i podizanja Rabuzinovog sunca bez publike, ali i bez svjetla reflektora.

Nesretna Gzira, Osijek ispao na penale

No, krenimo redom. Nakon lagane pobjede na Malti (2-0), Hajduk je protiv Gzire United trebao odraditi samo lagan posao i proći dalje bez ikakvih problema. Spominjalo se kako je vjerojatnost da će Hajduk ispasti od Maltežana nakon 2-0 u gostima jednaka vjerojatnosti da ćete vidjeti vanzemaljca, ali jedini vanzemaljac je tog 18. srpnja na Poljudu bio Kone koji je prvo u 69. minuti nevjerojatnim bočnim škaricama pogodio Dukinu mrežu, a zatim presudio Bilima prekrasnim golom u šestoj minuti sudačke nadoknade.

Rijeka pak je u trećem pretkolu s dva puta po 2-0 bila bolja od škotskog Aberdeena, a zatim je u četvrtom pretkolu bila na korak do Europske lige. Prvo su u Belgiji kod Genta poveli 1-0 na poluvremenu, ali na kraju su domaći preokrenuli susret i otišli u Rijeku s golom prednosti (2-1). A na Rujevici je sve krenulo kako treba, Puljić je zabio u 32. minuti, ali nevjerojatne stvari su se tad dogodile u Rijeci. Samo minutu kasnije primili su gol i do kraja utakmice nisu uspjeli doći ni do produžetaka.

Osijek pak je svoj put završio nesretno u trećem pretkolu. U Bugarskoj su na gostovanju kod CSKA iz Sofije izgubili 1-0, a na Gradskom vrtu su slavili istim rezultatom pa je utakmica otišla u produžetke i sve do raspucavanja jedanaesteraca. Promašili su Mile Škorić i Petar Bočkaj te su gosti iz Bugarske otišli dalje.

Osijek: Uzvratni susret 2. pretkola UEFA Europske lige između Osijeka i CSKA Sofije

Od koraka od osmine finala Lige prvaka do ispadanja iz Europe

Dinamo je svoj europski put započeo u Gruziji gdje je u drugom pretkolu Lige prvaka igrao protiv Saburtala. Slavili su 'modri' sa 2-0 i na Maksimiru sve potvrdili sa 3-0 za odlazak u treće pretkolo i mađarski Ferencvaroš. Na Maksimiru je bilo 1-1, ali odlično su 'modri' odgovorili u Mađarskoj i sa 4-0 na gostujućem terenu prekinuli snove Fradijevim navijačima. A onda je slijedila posljednja stepenica prije grupne faze lige prvaka - norveški Rosenborg.

Prvu su utakmicu kod kuće pobijedili 2-0, zabili su Petković i Oršić, a nakon toga je u Trondheimu Amer Gojak u 71. minuti zabio za 1-1 i tako bez nepotrebne nervoze u zadnjih 20 minuta omogućio Dinamu plasman u grupnu fazu Lige prvaka. A tamo ih je dočekala teška skupina - Atalanta, Šahtar i Manchester City. Dva protivnika jakog imena i Atalanta u nikad boljoj formi, ali Nenad Bjelica nadao se da će 'modri' opet prezimiti u Europi.

Dinamo u 1. kolu Lige prvaka ugostio Atalantu

A nakon prve utakmice na Maksimiru i gaženja Atalante (4-0), navijači 'modrih' nisu mogli ne podlegnuti euforiji jer je Dinamo izgledao goropadno protiv momčadi koja je žarila i palila u talijanskoj Serie A. 'Božica' je cijelu utakmicu bila na svojoj polovici, a popularni Bjelko mogao se samo smješkati. Zatim su 'modri' gostovali na Etihadu i pružili solidan otpor te izgubili 2-0. Gostovanje u Ukrajini bilo je solidno - imali su priliku 'modri' i pobijediti, vodili 2-1, ali na kraju ipak remi.

A onda na Maksimiru utakmica koja je usmjerila Dinamov europski put. Šahtar je došao u Zagreb, a u 89. minuti je na semaforu bilo 3-1 za Dinamo. 'Modri' su trebali imati osam bodova i vrlo vjerojatno zimu u Europi, ali onda su u trećoj i osmoj minuti sudačke nadoknade na nevjerojatan način prosuli tri boda.

Prvo nesporazum obrane i Livakovića, a onda neobjašnjiv faul Theophilea na - golmanu Pjatovu!? Da, i tako je počeo kraj Dinamove priče u Europi. Nakon toga su izgubili od Atalante na San Siru (2-0) pa od Cityja na Maksimiru (4-1) i umjesto barem u playoffu Europske lige završili izvan Europe.

Dinamo lagano do naslova, Hajduk izjednačio najgori plasman

Nakon katastrofe u Europi, 'bili' su dobro krenuli u HNL-u. Jedno su vrijeme bili i vodeći, iskorištavali Dinamove rotacije zbog nastupa u Ligi prvaka, ali nakon devetog kola i preuzimanja vrha, stvari su krenule na 'modri' mlin. Upravo u tom devetom kolu iskočio je i novi prvoligaš Varaždin koji je golom Jessieja slavio s 1-0 i dao Hajduku nakratko vrh tablice.

Varaždin: Hrvatski Telekom Prva liga, 9. kolo, NK Varaždin - GNK Dinamo

Prvi veliki derbi na Maksimiru završio je 1-1 pa je u ožujku na Poljudu s 2-0 slavio Dinamo. A onda se u 26. kolu dogodilo zaustavljanje svega, a nakon tih 26 utakmica Dinamo (65) je bio daleko prvi, Rijeka (47) druga, Lokomotiva (46) treća, Hajduk (45) četvrti, a Osijek (42) je bio na petom mjestu. Tad je uslijedila velika stanka, nije se znalo što će biti sa sezonom, ali je ista uspješno nastavljena. 

Samir Toplak je nakon skoro šest godina na klupi 'Diva iz predgrađa' napustio je Inter i preuzeo klub iz rodnog grada - Varaždina. Bili su tad Varaždinci na posljednjem mjestu sa 12 bodova, odnosno tri manje od pretposljednje Istre te je 'Mirza' sjeo na vruću stolicu i u pet kola uzeo pet bodova, a onda ga je 'pomazila korona'. Nakon pauze dobio je i napadačko otkriće sezone, Kolumbijca Jorgea Obregona (23).

u 36.kolu 1.HNL sastali se Inter i Hajduk

Do kraja sezone uspio je ne samo zadržati Varaždin u ligi, već i 'skinuti skalp' Hajduku na Poljudu (3-2) te Osijeku kod kuće (1-0) i dva kola prije kraja osigurao je debitantima mirnu plovidbu u novu sezonu, a Istra je opet otišla u doigravanje. Donedavni Toplakov klub, Inter, završio je u drugoj HNL nakon godina 'preživljavanja' među elitom. Nastavak sezone donio je i promjene u rasporedu na mjestima koja vode u Europu.

Prva dva mjesta na tablici vode u doigravanje za Ligu prvaka, a trebalo je naći putnika uz Dinamo. I on se odlučivao u zadnjem kolu, a tri su kluba bila u igri. Hajduk je završio na petom mjestu te izjednačio najgori plasman u HNL-u, dok su Rijeka, Lokomotiva i Osijek bili u borbi za Ligu prvaka. Osijek je na Gradskom vrtu čekao Lokomotivu, a Rijeka je kod kuće igrala s Istrom i lagano slavila (4-2).

Osijek ugostio Lokomotivu u 36. kolu HT Prve lige

Trebao im je remi na Gradskom vrtu da bi bili drugi, a Osijeku i Lokomotivi trebala je pobjeda jer nitko nije očekivao kiks Rijeke protiv Puljana. Riječani su bili ti koji su bili u Ligi prvaka sve do 88. minute kad je Lončar poslao loptu u svoju mrežu i Lokomotivi dao čast igranja kvalifikacija za Ligu prvaka. 

'Kraljevi doigravanja' nisu imali puno problema pa je Istra nakon 3-0 na Kantridi izgubila na Aldo Drosini s 1-0 od drugoplasirane momčadi 2. HNL, Orijenta, i tako osigurala ostanak u elitnom rangu hrvatskog nogometa. U prvoligaško se društvo vratio i Šibenik nakon osam godina.

Rijeka podigla Rabuzinovo sunce u mraku Šubićevca

Pod vodstvom Simona Rožmana Riječani su uzeli šesti Kup u povijesti pobjedom protiv Lokomotive na Šubićevcu (1-0) te tako obranili osvajanje Rabuzinovog sunca. A u četvrtfinalu Kupa izbacili su Dinamo sa 1-0, a Hajduk je ispao u osmini finala od Gorice (2-1) pa u polufinalu nije bilo ni 'bilih' ni 'modrih'.

Šibenik: Nogometaši Rijeke s pokalom u rukama slave osvojen Hrvatski nogometni kup

Polufinala su slijedila nakon korona pauze, a Slaven Belupo imao je prednost protiv Lokomotive sve do 67. minute, a onda je jednostavno nestalo snage. Gosti su zabili tri gola i na kraju slavili (3-1) te izborili finale protiv Rijeke koja je u veoma naelektriziranoj utakmici na Rujevici na kraju slavila 3-2 protiv Osijeka iako su Osječani imali dva gola prednosti.

Nakon te utakmice 'žutu minutu' imao je Eros Grezda (25) i udario Antonia Čolaka (26) te za to dobio kaznu od četiri utakmice neigranja. U finalu je ipak slavila Rijeka golom Tibora Halilovića, a sve su proslavili u mraku šibenskog stadiona. Tako je Kup otišao na Rujevicu, liga na Maksimir kao i Superkup jer je Dinamo slavio 1-0 protiv Rijeke.

HNL 2018./2019.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Rijeka
  • osvajač Superkupa: Dinamo
  • najbolji strijelac: Antonio Mirko Čolak (Rijeka) - 20 golova
  • ušli u ligu: Šibenik
  • ispali iz lige: Inter Zaprešić
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu