Obavijesti

Sport

Komentari 51

Prva HNL 98/99.: Rijeci Krečak odnio povijesni naslov prvaka

Prva HNL 98/99.: Rijeci Krečak odnio povijesni naslov prvaka

Bila je to jedna od najuspješnijih sezona hrvatskog klupskog nogometa u Europi. Croatia je izborila Ligu prvaka, a HNL je osvojila zbog sudačkog previda. Varteks je imao najuspježniju europsku epizodu

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a" . Osmu sezonu Prve HNL 1998./1999. obilježio je veliki sudački previd Zorana Krečaka zbog kojega je Rijeka ispustila premijerni naslov prvaka Hrvatske.

Sve je bilo spremno za proslavu naslova prvaka na Kantridi. Rijeka je u zadnjem kolu Prve HNL 1998./1999. dočekala Osijek pred 22.000 gledatelja. Nije dobro krenulo za momčad Nenada GračanaStanko Bubalo je u 42. minuti zabio za vodstvo bijelo-plavih. No nadu je u devetoj minuti drugog dijela domaćinima vratio Igor Musa golom iz penala.

A onda se dvije minute prije kraja dogodio najkontroverzniji trenutak hrvatske prvoligaške povijesti.

Mađar Barnabás Sztipánovics ubacio je s desne strane na peterac gdje se nalazio Admir Hasančić koji je zabio gol. Nije bio priznat. Zoran Krečak podigao je zastavicu još dok je lopta bila u zraku, što je glavni sudac Alojzije Šupraha i prihvatio. Naknadna HTV-ova analiza trodimenzionalnom tehnologijom pokazala je da je Krečak pogriješio tada, kao i nakon još jednog kontakta prije nego što je Hasančić postigao gol.

snimka zaslona/HRT

Rijeka bi tom pobjedom osvojila HNL s dva boda prednosti pred Croatijom , koja je svoj posao u zadnjem kolu Lige prvaka odradila pobjedom nad Varteksom 2-0 u Maksimiru pred svega 2000 ljudi . "Modri" su tako osvojili četvrti naslov prvaka i peti ukupno, a Rijeci se unatoč velikoj pogrešci nitko iz HNS-a ili sudačke organizacije nije ispričao.

Nije to bila jedina utakmica u kojoj su suci bitno utjecali na ishod borbe za trofej. Osijek je četiri dana potom, 30. svibnja 1999., osvojio Kup pobjedom nad Cibalijom u slavonskom derbiju na Maksimiru 2-1. Niz u najmanju ruku vrlo dvojbenih odluka donio je Reno Sinovčić, tada djelitelj pravde u HNL-u.

Golman Cibalije Miralem Ibrahimović obranio je penal Bakiru Bešireviću u trećoj minuti, a Vinkovčani su u 35. minuti poveli golom Jure Jurića nakon kornera. Istočna tribina Maksimira s Ultrasima eruptirala je, a početkom nastavka Sinovčić je zbog prigovora dao dva žuta kartona Darku Raiću-Sudaru . Samo 15-ak minuta poslije i Ivan Ravlić završio je u svlačionici zbog starta na Dumitru Mituu .

Hrabra Cibalia s devetoricom se igrača držala sve do isteka treće od četiri minute nadoknade, kad je Mitu zabio za izjednačenje. Nakon toga nebeskoplavi su potpuno pali i Davor Lasić u 97. minuti zlatnim je golom, nakon velike greške Ibrahimovića, zabio za jedini trofej bijelo-plavih u samostalnoj Hrvatskoj sve do današnjeg dana.

Croatia je te sezone izborila povijesni plasman u skupinu Lige prvaka. Nešto stariji ljubitelji maksimirskog kluba i danas se sjećaju uzvratne utakmice drugog pretkola protiv Celtica , kad su junaci Cice Kranjčara trima golovima iz natjecanja ispratili škotskog velikana (3-0).

Croatia je u skupini A grupni dio natjecanja otvorila remijem bez golova s Ajaxom na Maksimiru, potom izgubila od Olympiacosa (2-0) i Porta (3-0) u gostima. Činilo se kako će "modri" neslavno završiti europsku avanturu, no fantastične igre protiv Porta u Zagrebu (3-1) te Ajaxa u Amsterdamu, uz čuveni lob Josipa Šimića za 1-0, omogućile su im dvoboj za prolazak u četvrtfinale.

Po velikoj zimi Croatia je bila blizu ostvarenja velikog sna prezimljavanja u Europi nakon gola Joška Jeličića iz 35. minute, no Stelios Giannakopoulos u 64. minuti zabio je za konačnih 1-1 Olympiakosa i Zagrepčani su osvojili drugo mjesto u skupini. Ono tada nije bilo dovoljno za prolazak u nokaut-fazu, ali ime zagrebačkih plavih upamtila je europska nogometna javnost. >>> Video od 6:00 do 7:06 .

Vrlo uspješnoj europskoj sezoni hrvatskih prvoligaša pridružio se Varteks ulaskom među osam najboljih momčadi posljednje sezone Kupa pobjednika kupova. Dražen Besek kao trener-igrač nanizao je slovenski Rudar iz Velenja i Heerenveen prije nego što se oprostio protiv Mallorce u četvrtfinalu porazom u Španjolskoj 3-1. U Varaždinu su 'krojači' izborili 0-0.

Iako je njegov Šibenik igrao u Ligi za ostanak, Joško Popović predvodio je ljestvicu strijelaca HNL-a s 21 golom u 32 utakmice. Šibenčani su sezonu završili kao druga momčad te lige, pet bodova ispred Zadarkomerca te čak 19 ispred suhopoljske Mladosti 127 , koji su ispali u drugu ligu.

HNL 1998./1999.

  • prvak: Croatia
  • osvajač Kupa: Osijek
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Joško Popović (Šibenik) - 21 gol
  • ušla: Cibalia
  • ispali: Zadarkomerc , Mladost 127
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe