Obavijesti

Sport

Komentari 188

Prva naša doktorica nogometa čeka priliku: 'Da sam muško...'

Prva naša doktorica nogometa čeka priliku: 'Da sam muško...'
5

ŽELI U PRVU HNL Splićanka Petra jedna je od dvije doktorice nogometa u Europi. U Hrvatskoj manje od deset muškaraca ima takvo nogometno obrazovanje...

VIDEO

Petra Mandić Jelaska (29) jedina je doktorica nogometa u Hrvatskoj. I jedna od dviju u Europi. Trenerica je ŽNK Split i sanja da jednog dana sjedne na klupu Hajduka.

- Uh, to bi bilo ostvarenje sna. Kad toliko učiš i radiš, onda bi to bilo, ne bih rekla kruna karijere, ali velika stvar. Najvažnije, bio bi to važan iskorak za žene u nogometu. Vjerujem da ću jednom doći do Poljuda - kaže Petra.

No žene u hrvatskom nogometu nisu shvaćene previše ozbiljno. Čak i Petra, koja je kineziološki fakultet završila s peticama te je dobitnica dviju rektorovih nagrada. A u Hrvatskoj je manje od deset doktora nogometa.

- U našem nogometu vlada diskriminacija prema ženama. S mojim referencama svaki bi se muškarac zaposlio gdje hoće. Čelnicima klubova treba hrabrosti da zaposle ženu, ali ne predajem se, prilika će doći.

Želi biti trenerica

Kad položi za Uefinu A licencu, moći će biti trenerica u svim ligama osim u Prvoj HNL, gdje će moći raditi kao pomoćnica.

- Ići ću i na Uefinu PRO licencu. Ne zbog inata nego zato što toliko volim nogomet - rekla je Petra.

Već je radila u muškom klubu, bila je kondicijska trenerica u Valu iz Kaštela.

- Oni koji su me i prije poznavali nisu se čudili što radim u Valu, no igračima koji su tek došli bilo je malo neobično što sam pomoćnik, a žena sam. No baš je tim dečkima bilo najviše žao kad sam odlazila.

Igrala u reprezentaciji

Doktorica je nogomet i igrala, bila je reprezentativka, a deset godina je i sudila. Dovoljni argumenti za snove o Hajduku. Dinamo? Mamić bi se namučio da je dovede.

- Uh, mi, Dalmatinci, smo temperamentni... Igrači koji su iz Hajduka otišli u Dinamo nisu pod istim ‘tretmanom’ kod navijača, jer oni ne praštaju... - kaže Petra.

Na svojoj je koži to "nepraštanje" navijača već doživjela. I to od oca. Tijekom igračke karijere zaigrala je za ŽNK Dinamo.

- Moj je otac velik navijač Hajduka, pa u to vrijeme i nismo previše razgovarali. Rekao mi je da će mi davati savjete kad odem iz tog kluba - nasmijala se Petra, ispričavši anegdotu koja ilustrira koliko je tati bilo teško što igra u "modrom" dresu.

- Igrale smo u Osijeku i slomila sam ruku, a toga dana i Hajduk je gostovao u Osijeku. Vraćala sam se avionom s igračima Hajduka, a otac me čekao u zračnoj luci da mi pomogne nositi stvari. Imala sam Dinamovu torbu s grbom i kad su je vidjeli igrači Hajduka, čekali su da vide tko će je uzeti s trake. Tati je bilo toliko neugodno da mi ju je gurnuo u ruke i rekao da mi on ne može nositi torbu - nasmijala se Petra.

Zdravko Mamić "dobar menadžer"

U Dinamu bi joj bilo teško raditi i zbog "teškog" gazde, koji voli ući u svlačionicu.

- Nikad si ne bih dopustila da mi netko ulazi u svlačionicu. Znam da si time zatvaram vrata mnogih klubova, ali to su moji uvjeti. Zdravko Mamić? Ne komentiram ljude koje nisam upoznala, no ne može mu se osporiti da je dobar menadžer.

Dobila je ponudu švicarskog drugoligaša, no odbila je. Prvo želi "osvojiti" Hrvatsku i probiti se do muške prve lige.

- Mogu voditi prvoligaški klub, imam sve što treba. No prvi mi je cilj s ŽNK Splitom ostvariti što bolje rezultate - kaže doktorica, koja s nogometašima radi individualno.

Od djeda nasljedila ljubav prema Real Madridu

- Kad drugi igrači vide kako im je suigrač napredovao u radu sa mnom, sami se javljaju. Imam i YouTube kanal, na njemu objavljujem kondicijske i situacijsko-specifične treninge za nogometaše i sve vrhunske sportaše. Dobivam mnogo poruka, pogotovo iz BiH. Kažu mi da prate sve što objavim. Drago mi je to, volim dijeliti znanje - istaknula je Petra.

I da, velika je navijačica Reala. Pozadine svih njezinih prezentacija na fakultetu bile su s motivom kraljevskoga kluba.

- Bila sam jako vezana uz djeda i od njega sam naslijedila ljubav prema Realu. Kad je gostovao u Zagrebu imala sam ulaznice, ali viroza me srušila u krevet...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...