Obavijesti

Sport

Komentari 13

Prva velika pobjeda bila je nad Turskom, a plakalo se te 2008.

Prva velika pobjeda bila je nad Turskom, a plakalo se te 2008.

Baš na Martinje prije devet godina su 'Bilić boysi' slomili Tursku (3-0) u Istanbulu i tako iz ostavili bez šanse za Euro 2012., ali onaj gorak okus iz 2008. ne može se isprati. Hrvatska i Turska igrat će 10. put

VIDEO

Izabranici Zlatka Dalića odigrat će u srijedu, 12. studenog s početkom u 18 sati i 45 minuta u Istanbulu prijateljsku utakmicu protiv domaćina Turske. 'Vatreni' su protiv njih dosad igrali u devet navrata, a Turci su u 90 minuta samo jednom bili bolji od Hrvatske i to u posljednjem ogledu prije tri godine. Drugi su put bili bolji nakon izvođenja penala, a ta kobna 2008. ostala je urezana u sjećanje svih navijača i posebice tadašnjeg izbornika Slavena Bilića.

'Vatreni' se probili kroz maglu: Samo petorica stigla na avion
'Vatreni' se probili kroz maglu: Samo petorica stigla na avion

Ukupno su 'vatreni' protiv Turaka odigrali devet susreta - slavili su u tri navrata, pet je puta bilo izjednačeno (jedan remi je otišao do penala i pretvorio se u poraz), a samo u posljednjem susretu su naši reprezentativci izgubili nakon 90 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska reprezentacija na treningu

Pokretanje videa...

Trening 'vatrenih' uoči Francuza 01:35

Turska - Hrvatska 0-1, 11. lipnja 1996., Europsko prvenstvo u Engleskoj

No, krenimo redom. Prvo veliko nogometno natjecanje na kojemu je Hrvatska sudjelovala od samostalnosti bilo je Europsko prvenstvo 1996. godine. Pod izborničkom palicom legendarnog Miroslava Ćire Blaževića su 'vatreni' kasnim golom jokera s klupe, Gorana Vlaovića, došli do prve pobjede na velikom natjecanju. Bila je to munjevita kontra, a Goran je od centra vukao loptu, prevario velikog Rustua Recbera na golu Turaka i zabio za veliko slavlje. 

Hrvatska - Turska 1-1, 12. lipnja 1997., Kirin kup u Japanu

Igrala se ta utakmica s početkom u 12 sati po našem vremenu, a Ćiro je tad isprobavao i dao priliku nekim igračima poput Darka Butorovića, Miljenka Mumleka i Damira Milinovića. Kao i većina susreta spomenutih protivnika, ta je utakmica završila bez pobjednika. za 1-0 je zabio Tomislav Erceg, a Ertugrul Saglam je u 77. minuti postavio konačnih 1-1.

Hrvatska - Turska 2-2, 31. ožujka 2004., prijateljska utakmica

Na Maksimiru su pred 12000 gledatelja prije 16 godina prijateljski ogled, pogađate, bez pobjednika, opet odigrali 'vatreni' s Turcima. Otto Barić je pripremao svoje trupe za Euro 2004. godine, a Tomo Šokota načeo je Turke već u 2. minuti da bi igru morao apustiti 10 minuta kasnije. Susret se lomio u pet minuta drugog poluvremena. Prvo je Biryol u 73. minuti zabio za 1-1, zatim je tri minute kasnije Srna razveselio navijače i zabio za 2-2, da bi u 78. minuti Atan postavio konačnih 2-2.

'Lovren će se priključiti u Splitu, a priliku dajem dvojici golmana'
'Lovren će se priključiti u Splitu, a priliku dajem dvojici golmana'

Hrvatska - Turska 1-3 (1-1), 20. lipnja 2008., Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj

Najbolniji susret protiv Turaka bio je onaj otprije 12 godina koji se igrao na stadionu Ernst Happel u Beču. Bilo je to četvrtfinale Eura, izgledali su 'Bilić boysi' kao momčad spremna za novi iskorak, a nakon čvrstih 90 minuta bez golova, otišlo se u produžetke. Kad je već sve izgledalo kao da će utakmica otići na penale, Ivan Klasnić bacio je Hrvatsku u delirij u 119. minuti. 

EURO 2008 Poljska-Hrvatska

Tad se veselilo, plakalo, a neki od nas nisu ni bili pred ekranom u deliriju. Slaven Bilić je kraj crte tražio zamjenu Jerko Leko je samo gledao prema sucu i spremao se za ulazak, ali nikad nije ušao u igru. Samo je gledao kako Semih Senturk nakon flipera u hrvatskom šesnaestercu sprema loptu iza Stipe Pletikose za 1-1.

'Vatreni' su bili devastirani, a s bijele su točke promašivali Luka Modrić i Ivan Rakitić koji su loptu poslali pokraj gola, dok je veliki Rustu obranio penal Mladenu Petriću i tako poslao tursku u polufinale Eura. Pratilo nas je do Rusije to 'prokletstvo' penala i strah od istih jer je to bilo veoma bolno iskustvo. 

Hrvatska - Turska  200608

- Nisam puno gledao to. Ne želim to gledati. Te neke trenutke, to ti stoji u glavi. Jednostavno se dogodilo. Cijeli apsurd je taj da su Josip Šimunić i Robert Kovač osvajali sve lopte i duele na tome prvenstvu i bili su fantastični na cijelome Euru. Ali taj duel nakon kojeg su Turci zabili za 1-1 nisu dobili. Užas, to je ono za cijeli život - progovorio je Slaven Bilić o toj tužnoj noći u Beču za HRT 11 godina kasnije.

Turska - Hrvatska 0-3, 11. studenog 2011., Dodatne kvalifikacije za Euro 2012.

Teško da ćemo im ikad moći u potpunosti uzvratiti za tu bečku bol, ali na jedan smo im način to učinili 2011. kad Turci nisu išli na Euro. Bilo je to istog datuma, u istom gradu, samo točno devet godina prije sutrašnjeg susreta, na drugom stadionu - Turk Telekom Areni. 

Drago Ćosić izgubio je glas već u drugoj minuti utakmice kad je Ivica Olić načeo Turke, a pola sata kasnije utišao je 47000 gledatelja i Mario Mandžukić. Dva su puta naši napadači nadmudrili domaće nogometaše na dva metra od gola, a onda je točku na i stavio onaj koji je i krvario za Hrvatsku nekoliko godina kasnije - Vedran Ćorluka. Opet sam na tri metra, samo se naklonio i poslao Hrvatsku na Euro. Da, trebao se još odigrati susret na Maksimiru, ali znalo se, Turci nemaju nikakve šanse.

Hrvatska - Turska 0-0, 15. studenog 2011., dodatne kvalifikacije za Euro 2012.

Puni Maksimir je četiri dana kasnije nakon ogleda u Turskoj došao zapljeskati 'vatrenima' i ispratiti ih na Euro. Guus Hiddink pokušao je izvesti čudo na turskoj klupi, ali nije uspio. Bilić je izbacio Tursku iz računice za Europsko prvenstvo i odveo našu reprezentaciju na Euro u Poljsku i Ukrajinu jer je utakmica završila 0-0.

Turska - Hrvatska 0-1, 12. lipnja 2016., Europsko prvenstvo u Francuskoj

Ždrijeb je spojio Tursku i Hrvatsku u skupinama Eura u Francuskoj. Ante Čačić je išao na noge velikom 'Imperatoru' Fatihu Terimu, a Luka Modrić je u 41. minuti odličnim volejem s ruba šesnaesterca pogodio za slavlje 'vatrenih'. Ispala je tad Turska u skupini, a Hrvatska je prošla dalje kao prvoplasirana ispred Španjolske te kasnije ispala od Portugala. No, ništa ne može oprati taj gorak okus iz 2008.

Naravno, legendarne scene s te utakmice su i one u kojima Vedran Ćorluka razbijene glave drži hrvatsku obranu.

Hrvatska - Turska 1-1, 5. lipnja 2016., kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018.

Bez gledatelja na Maksimiru je Hrvatska igrala kvalifikacije za SP 2018. godine i remizirala s Turcima. Ivan Rakitić doveo je 'vatrene' u vodstvo golom iz penala u 44. minuti. Ovaj put noga nije zadrhtala, ali na golu nije bio Rustu Recber. Ali par minuta kasnije u sudačkoj nadoknadi prvog dijela je zabio Hakan Calhanoglu i postavio konačnih 1-1.

Turska - Hrvatska 1-0, 5. lipnja 2017., kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018.

Posljednji susret protiv Turaka bio je onaj prije ttri godine kad je Cenk Tosun umalo Hrvatsku koštao nastupa u Rusiji. Zabio je Turčin u 75. minuti, a 'vatreni' su se nakon toga morali 'vaditi' na Finskoj s kojom su remizirali (1-1) pa zatim slomili Ukrajinu (2-0) za dodatne kvalifikacije. Osigurali su tad naši reprezentativci dodatne kvalifikacije protiv Grka, prošli dalje, a sve ostalo je povijest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja