Obavijesti

Sport

Komentari 17

Prvi čovjek PSG-a u Splitu: Htio sam dovesti hrvatske igrače, čast mi je što sam ambasador

Prvi čovjek PSG-a u Splitu: Htio sam dovesti hrvatske igrače, čast mi je što sam ambasador
33

Bilić, Mijatović, Čeferin, Pletikosa, Vidić, Stanić, Vranješ, Metličić, Jakobušić samo su neke od faca koje su se pojavile na predstavljanju novog ambasadora Sportskih igara mladih

VIDEO

Kada je iz malog splitskog kvarta Brda Zdravko Marić pokrenuo ideju Sportskih igara mladih, mnogi su ga gledali s podsmjehom. Te 1996. godine bila je to ideja koju mnogi nisu vidjeli kao uspješnu niti u gradu Splitu, a kamo mi šire. No iz godine u godinu Marić je išao korak po korak naprijed, odveo je Igre iz granica kvarta u grad, županiju, Dalmaciju, Hrvatsku, regiju, a danas, nakon 26 godina i 2.5 milijuna djece koja su aktivno sudjelovala u Igrama, postavio ih je i na sportsku kartu svijeta.

Brojnim poznatim ambasadorima Sportskih igara mladih, od predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina, preko Luke Modrića, Edina Džeke, Darija Srne, Predraga Mijatovića..., danas je dodao još jednu veliko ime, ime predsjednika jednog od najpoznatijih svjetskih nogometnih klubova Paris Saint-Germaina i Europske asocijacije klubova (ECA) Nassera Al-Khelaifija.

Al-Khelaifi je titulu ambasadora najveće amaterske sportske manifestacije u Europi dobio na velikoj svečanosti upriličenoj u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, na koju su stigla mnoga poznata lica iz svijeta sporta, gospodarstva, kulture i politike. Uz već spomenutog Čeferina bio je tu izaslanik premijera Andreja Plenkovića potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, rektor Sveučilišta Davor Ljutić, vlasnik tvrtke Tommy Tomislav Mamić, legendarni izbornik Miroslav Ćiro Blažević, potom Slaven Bilić, Predrag Mijatović, Marijan Kustić, Stipe Pletikosa, Ivica Šurjak, Nemanja Vidić, Dejan Tomašević, Mate Bilić, Mario Stanić, Jurica Vranješ, Petar Metličić, Milivoj Bebić, Tina Erceg, Josip Reić, Damir Primorac, Nikša Kaleb, Deni Lušić, Barbara Matić, predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić...

- Grad Split je najlipši grad na svitu i najsportskiji grad na svitu. Krasi ga puno epiteta, ali na ova dva smo posebno ponosni. A ponosni smo i što su ove Igre potekle iz Splita, iz entuzijazma čovjeka koji stoji iza svega ovoga, Zdravka Marića. On je ujedinio entuzijazam i profesionalnost, a ova svečanost dokazuje da je to dobitna formula, zbog čega su Igre i organizirane na vrlo profesionalnom nivou - rekao je u uvodu gradonačelnik Ivica Puljak.

Split: Održana je ceremonija predstavljanja novog ambasadora Plazma Sportskih igara mladih, Nassera Al-Khelaifija

Posebno priznanje za potporu Igrama dobio je legendarni Miroslav Blažević.

- Sport je uvijek spajao i bližio ljude. Osobito sam dirnut da mi nismo u ovome sami, da su tu i Bosna i Hercegovina i Srbija. Ova manifestacija je poprimila internacionalne dimenzije. Čestitam vam na tome, kao i na ovom ambasadoru i uzvanicima. A ti Mariću, čudo si od čovjeka, ne moraš brinuti što će s ovim projektom biti sutra – poručio je Ćiro.

- Dječja igra pred sobom ruši sve barijere koje smo mi odrasli u stanju izgraditi... Čestitam novom ambasadoru Igara gospodinu Al-Khelaifiju, kao i svim dosadašnjim ambasadorima te gospodinu Mariću koji je pokrenuo cijelu ovu priču prije 26 godina, želeći učiniti svijet boljim mjestom. Od te ideje nemojte nikada odustati - rekao je potpredsjednik Vlade RH Božinović.

Čestitku gospodinu Al-Khelaifiju video porukom uputili su i Goran Ivanišević, predsjednik FIDE (Svjetske šahovske federacije) Arkadij Dvorkovič, Luis Figo, Johannes Hahn i Luka Modrić, a onda se svima skupa obratio Zdravko Marić.

- Želim zahvaliti Nemanji Vidiću, čovjeka sam vidio jednom u životu, ali s obzirom da će mi opet trebati, moram ga pripremiti. Moram se zahvaliti Dariju Srni, čovjeku koji je na prvim igrama uručio medalju mojoj današnjoj supruzi, koja je pobijedila u odbojkaškom natjecanju. Sve što kažem o Predragu Mijatoviću bit će malo. Aleksandera Čeferina zovem izborniče. Dragi izborniče, veliko ti hvala na svemu što radiš za naše Igre, za Hrvatsku. Neka ga dragi Bog čuva i da mu još barem dva mandata,  mislim da UEFA nikad neće imat takvog čovjeka. I velika zahvalnost Vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koje su stale iza ovog projekta i podržavaju ga – kazao je Marić, a onda se obratio novom ambasadoru:

- Gospodine Nasser, veliko vam hvala. Jako sam ponosan što ste u Splitu. Ako Vam to nešto znači, cijela moja ekipa navija da PSG osvoji Ligu prvaka i siguran sam da ćete ove sezone i uspjeti. Nas ste kupili svojom skromnošću i osobnošću. Potrudit ćemo se da i na ovu titulu ambasadora Sportskih igara mladih budete ponosni.

Split: Održana je ceremonija predstavljanja novog ambasadora Plazma Sportskih igara mladih, Nassera Al-Khelaifija

Prigodnu statuu Al-Khelaifiju je uručio Aleksandar Čeferin, nakon čega se počasni gost obratio svim sudionicima:

- Velika je privilegija biti ambasador Igara. Ponosan sam što sam u Hrvatskoj, jednoj od najljepših zemalja na svijetu. Ova je zemlja dala neke od najboljih sportaša i nogometaša na svijetu. Djeca imaju posebno mjesto u mom srcu, njima nikad ne mogu reći ne. Kao tenisača sport me naučio mnogim stvarima, prije svega poštenju i korektnosti, zato su Sportske igre mladih također važne. Čast mi je što sam postao ambasador. Moramo djeci i mladima zajedno pokušati stvoriti bolju budućnost – poručio je Al-Khelaifi.

Nakon svečanog dijela imali smo priliku nakratko popričati s dvojicom visokih gostiju, a tom je prilikom Aleksandar Čeferin kazao:

- Djeca su poštena, djeca su puno pametnija od nas odraslih. Poznavajući gospodina Marića on će u Ameriku po neke nove Ambasadore. Mislim da će igre rasti iz godine u godinu, ja ću pomoći koliko mogu preko naše fondacije za djecu. Velika je stvar da djeca nauče da ne mogu uvijek pobijediti, nego da ponekad mogu i izgubiti. Ako sve bude u redu, sljedeće zemlje u koje ćemo se širiti su Slovenija i Mađarska – otkrio je Marić.

Split: Održana je ceremonija predstavljanja novog ambasadora Plazma Sportskih igara mladih, Nassera Al-Khelaifija

Al-Khelaifi je na čelu jednog od najbogatijih klubova na svijetu, a ipak je našao vremena doći u Split i podržati dječji amaterski sport.

- Ovo je fantastična ideja, rekao sam Zdravku da mora proširiti ovu fantastičnu ideju i puno šire. Počašćen sam što sam postao ambasador. Hrvatska ima jako puno talentiranih igrača, neke sam i ja pokušao dovesti u svoj klub, a sada kad sam postao ambasador, razgovarat ću i s nekim svojim igračima da se priključe ovoj fantastičnoj ideji, ovo je šira slika od samoga sporta, ovo je nešto što ulažemo u djecu, a djeca su budućnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome