Obavijesti

Sport

Komentari 3

'Rat. Što je to? I prije svega... Tata! Gdje mi je tata? Sve tutnji'

'Rat. Što je to? I prije svega... Tata! Gdje mi je tata? Sve tutnji'

Htjela sam se igrati. Kao i uvijek dosad. Ali nisam smjela. 20. je studenog 1991., Vukovar nije više Vukovar i masovni bijeg iz razrušenog grada već je odavno počeo - prisjećala se Mirna Jukić svojoj knjizi

VIDEO

Rat? Što je to? Nemoguće za dijete da to razumije. Tako iznenadno, tako tužno. I zašto? Ništa više nije kao prije. I prije svega: tata… Gdje je tata? …A rat tutnji. Sve je glasnije. I postaje sve opasnije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Škabrnja okupljanje VIDEO

Tog ljeta 1991. godine u autobiografiji "Mirna - ispod vode, o životu" prisjetila se Mirna Jukić (35), bivša plivačica koja je 2008. godine osvojila olimpijsku broncu pod austrijskom zastavom pa dvije godine kasnije završila karijeru s tek 24 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Olimpijsko odličje bio je cilj za koji sam se čitav život borila, o kojem sam sanjala. Kad sam ga napokon realizirala, nisam bila sigurna želim li nastaviti s plivanjem. Bilo mi je teško odbaciti ga zauvijek - rekla je Mirna koja je osvojila i svjetsku broncu te tri puta bila austrijska sportašica godine.

Mirna se rodila u Novom Sadu, ali odrasla je u Vukovaru. Zbog rata se krajem 1991. s obitelji doselila u Zagreb te ondje počela trenirati plivanje, a glavne uzde držati otac-trener. Zbog želje za napretkom u karijeri, zajedno s ocem i bratom 1999., preselila se u Beč, gdje je godinu kasnije dobila austrijsko državljanstvo.

- Uvijek iznova smo bježali u podrum jer u kući više nije bilo dovoljno sigurno. Htjela sam se igrati. Kao i uvijek dosad. Ali nisam smjela. 20. je studenog 1991., Vukovar nije više Vukovar i masovni bijeg iz razrušenog grada već je odavno počeo - prisjećala se u svojoj knjizi.

- Bila je selekcija. Ljudi su odvedeni u Dalj. Tamo su se morali stati u dva reda. Na jednu stranu Hrvati, a na drugu Srbi. O mnogim ljudima koji su taj dan i u taj sat stali na stranu Hrvata nikada se više nije ništa čulo.

Mirna se s bratom i majkom u tim trenucima vratila u Novi Sad, a brzo se obitelji priključio i otac Željko.

- Vrijeme nije zaliječilo sve rane. Barem ne unutar tih 20 godina. Vjerojatno se sve to uopće ne želi zaboraviti. A i ne smije se. Obitelj Jukić je uspjela ponovno ustati. Podići se iz ruševina. Obitelj koja nije imala šansu i to je iskoristila. Tisuće drugih nisu imali takvu mogućnost. Oni se ne mogu više podići. I ne mogu više putovati u prošlost . Protiv zaborava. Odiseja je završila sretno. U Zagrebu.

A iz Zagreba ju je "potjerao" spor s HOO-om, o kojem je također pisala...

- Upravljanje sportskim kompleksom došlo je u nove ruke i iznenada se više ne pušta predstavnike kluba Borovo iz Vukovara da besplatno plivaju u Zagrebu - otkrila je navevši kako su se na selidbu odlučili zbog sustavnog mobinga i ultimatuma HOO-a da mjesečno izdvoji tadašnjih 14.000 šilinga kako bi plivala.

No u srcu je uvijek ostala Hrvatica što je i dokazala kada je u Austriju u Davis Cupu gostovala Hrvatska navijajući na tribini s našim naivjačima.

- Svi koji me dobro poznaju, znaju da sam navijala za Hrvatsku, a ne protiv Austrije. Tko je dovoljno pametan, zna kako se osjećam - rekla je tada.

POGLEDAJTE UŽIVO KOLONU SJEĆANJA U VUKOVARU: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...