Obavijesti

Sport

Komentari 0

Real Madrid ispred Engleza zbog velikog pada funte!

Real Madrid ispred Engleza zbog velikog pada funte!
10

Ples milijuna: Među pet klubova s najvećim prihodom u 2008. godini su Real, Manchester United, Barcelona, Bayern München i Chelsea

VIDEO

Računajući samo prihode: od ulaznica, sponzora, televizijskih prava ili prodaje dresova te ostalih suvenira, Real Madrid uvjerljivo je broj jedan na svijetu. Prema službenim podacima švicarske konzultantsko-revizorske kuće “Deloitte”, prihod “kraljevskoga kluba” u prošloj godini iznosio je čak 365 milijuna eura i 41 milijun, odnosno oko 11 posto veći je čak i od prihoda europskog prvaka Manchester Uniteda koji je bio 324 milijuna .
- Engleski i europski prvak Manchester United nije broj jedan ponajviše zbog drastičnog pada funte - pojasnio je Dan Jones iz “Deloitteova” Odjela za sportsku industriju. Prihodi “kraljevskoga kluba” manji su oko 15 milijuna eura, odnosno četiri posto u odnosu na godinu dana ranije, a Manchester United uprihodio je čak 21 posto više. U “Deloitteovih” Top 20 po prihodima čak sedam je engleskih klubova, a prvi put je na ljestvici i turski Fenerbahče (19. mjesto sa 111,3 milijuna eura). Među 20 su po četiri talijanska (Milan, Roma, Inter i Juventus) te njemačka kluba (Bayern, Schalke, HSV i Stuttgart). “Španjolca” su samo dva - Real i Barca - ali na prvom i trećem mjestu. Dva kluba među 20 imaju i Francuzi (Lyon 12. i Olympique Marseille 16.). Budući da se podaci odnose na sezonu 2007/2008., prije početka globalne ekonomske krize, njezini efekti se ne vide.
- Jedinstvena priroda nogometne industrije mogla bi velike klubove učiniti otpornima na krizu. Posjećenost njihovih utakmica i dalje je solidna, a klubovi imaju dugogodišnje i milijune vrijedne ugovore o televizijskim pravima - pojašnjavaju iz “Deloittea”. Primjerice, Englezi zarade više od 20 milijuna eura samo od televizijskih prava.
1. REAL - BECKHAM OTIŠAO, A S NJIM I MNOGI SPONZORI
Prekid superunosnoga sponzorskog ugovora s jednim proizvođačem mobitela, a vjerojatno i raskid ugovora s mamcem za sponzore Davidom Beckhamom, rezultirao je četiri posto manjim prihodom nego godinu dana ranije, ali Real je unatoč tome ostao ispred Manchester Uniteda. No da je funta ostala na razini od godinu dana ranije, United bi zaradio 20-ak milijuna eura više od Španjolaca.
2. MANCHESTER UNITED - NASLOVI NOSE MILIJUNI EURA
Unitedovi prihodi porasli su 21 posto, najviše od svih klubova. Prvak Europe i Engleske lani je imao 324 milijuna eura prihoda.
3. BARCELONA - TOLIKO BOGATI DA NOSE UNICEF
Nekoliko milijuna eura na godinu Barcelona zaradi samo od prodaje Messijevih dresova. Barcini prihodi su oko 308 mil. eura.
4. BAYERN SE VRATIO MEĐU PET
Vlasništvo nad Allianz Arenom, i to stopostotno, vratilo je Bayern među pet, iako lani uopće nije nastupao u Uefinoj LP.
5 CHELSEA U MINUSU OKO 70 MILIJUNA EURA
Chelseajevi prihodi su točno 268 milijuna eura, ali troše više od 330 na godinu i zato su lani bili 70-ak milijuna eura u minusu.
6. ARSEANAL - SUPROTNOST CHELSEAJU
Arsenal je primjer štedljivoga kluba: prodaje skupo, kupuje što jeftinije, a pritom je sagradio i novi stadion. Prihod: 264 mil. eura.
7. LIVERPOOL - ZNATNO MANJE OD UNITEDA
Liverpoolov prihod  prošle sezone je bio 210 milijuna eura i čak 114 milijuna je manji od njihova najvećeg rivala Manchester.
8. MILAN JE TALIJANSKI BROJ 1
Milan je lani bio najuspješniji u Seriji A sa 209 milijuna eura prihoda, ali pitanje je hoće li to biti i 2009. jer je ostao bez LP.
9. ROMA STOJI VIŠE NEGO DOBRO
Roma je stalni sudionik Lige prvaka i ponajviše zahvaljujući tome, lani su raspolagali sa 175 milijuna eura, više i od prvaka Intera.
10. INTER - VAŽNO JE BITI ISPRED JUVEA
Oni su na ljestvici broj deset, mjesto ispred Juventusa i to je još jedna mala pobjeda nad najvećim rivalom. Prihod: 172 mil. eura!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku