Sport

Komentari 29

Real tuži predsjednika La Lige zbog sporazuma koji je Barci mogao ostaviti Lionela Messija

Real tuži predsjednika La Lige zbog sporazuma koji je Barci mogao ostaviti Lionela Messija

Predsjednik La Lige Javier Tebas dogovorio je prodaju 11-postotnog udjela La Lige američkom fondu CVC. Real i Barcelona tomu se strogo protive, a pristanak na to Barci je mogao zadržati Messija

Real Madrid je najavio pokretanje sudskog postupka protiv predsjednika La Lige Javiera Tebasa zbog dogovaranja posla s američkim investicijskim fondom.

Prema dogovoru Tebasa i fonda CVC Capital Partners, taj fond bi za 2,7 milijardi eura stekao 11 posto vlasništva nad poslovanjem La Lige, a to je razljutilo upravu 'kraljevskog kluba'.

- Uprava Real Madrida je na današnjem sastanku u 11 sati jednoglasno odlučila pokrenuti kazneni postupak protiv predsjednika La Lige Javiera Tebasa, dužnosnika fonda CVC Javiera de Jaime Guijarra, kao i protiv samog fonda CVC Capital Partners - priopćio je klub sa sjevera Madrida. 

- Naša uprava će pokrenuti sve raspoložive pravne poteze kako ne bi zaživio sporazum između La Lige i fonda CVC, o kojem bi skupština La Lige trebala odlučiti 12. kolovoza - dodao je.

La Liga je prošle srijede objavila kako je postigla prvi dogovor o financijskoj injekciji teškoj 2,7 milijardi eura u natjecanje i klubove. Oko 90 posto tog novca otišlo bi u 42 kluba prve i druge španjolske lige, a oni bi 15 posto tog iznosa mogli koristiti za kupnju novih igrača ili plaće aktualnih. CVC fond bi zauzvrat dobio oko 11 posto udjela u novoosnovanoj kompaniji s La Ligom te bi sljedećih četiri ili pet desetljeća dobivao toliki postotak od dobiti tvrtke.

Real tvrdi da je taj sporazum štetan, a čini se da to misli i Barcelona, s obzirom da su pristajanjem na taj sporazum mogli zadržati Lea Messija. Preko CVC fonda Barcelona bi dobila 270 milijuna eura od kojih bi dio mogla izdvojiti za zadržavanje Argentinca, a predsjednik kluba Joan Laporta tvrdi kako je ponuda tog fonda značajno manja od onog koliko bi zaista vrijedio toliko velik udjel u La Ligi.

Nadodao je kako ne treba donositi odluke koje utječu na toliko dug period kao što je pola stoljeća.