Obavijesti

Sport

Komentari 20

'Rekao sam Messiju da imam trofej koji on nikad neće imati'

'Rekao sam Messiju da imam trofej koji on nikad neće imati'

Glad za pobjedom u Barceloni bila je nevjerojatna. Prije finala Lige prvaka u Berlinu rekli smo si: "Nitko nas neće pobijediti ako budemo zajedno". A Emery me je naučio da ne moraju uvijek najbolji pobijediti

VIDEO

Ivan Rakitić (32) vratio se ovu srijedu u svoju Barcelonu sa Sevillom, nekoliko mjeseci nakon što se rastao s katalonskim velikanom. Šest je godina bio stanovnik Camp Noua, a s Andalužanima je, nakon drame, ipak ispao u polufinalu Kupa kralja izgubivši uzvrat nakon produžetaka 3-0.

POGLEDAJTE VIDEO: Rakitićev oproštaj od Barcelone

Pokretanje videa...

Rakitićev oproštaj od Barcelone 00:53

Raketa se u razgovoru za LaLiga TV s Guillemom Balagueom prisjetio kako mu se bilo vratiti prošlo ljeto u Sevillu i pronaći ga u nešto drugačijem raspoloženju nego kad je otišao nedugo nakon što je kao kapetan podigao trofej Europske lige. Prvi je kapetan stranac u Sevilli još od Diega Maradone.

- Napravili su veliki korak unatrag. Ali ovaj stadion i klub sveukupno rastao je zadnjih godina. Klub je sad zahtjevniji. Moramo pobijediti u svakoj utakmici, zaslužiti pobjedu u svakoj utakmici. Važno je da stvari odradimo dobro i tu se kultura kluba promijenila - rekao je Rakitić.

Ne mora uvijek najjači pobijediti

Rakitić je otišao 2014., a Sevilla je i u iduće dvije sezone osvajala Europsku ligu s trenerom Unaijem Emeryjem.

- Imao sam izvanredan odnos s njim. Mislim da smo tu sezonu započeli s 15 ili 16 novih igrača i s tim je u svlačionicu došao osjećaj da ćemo nešto napraviti. Imali smo sreće što smo ušli u Europsku ligu iako smo završili deveti. Bilo je važno imati trenera poput njega koji nam je jako dobro prenio da ne mora uvijek najveća ili najjača momčad pobijediti. Vjerovali smo u tu filozofiju i zbog njegova načina rada postali jači - kaže.

A onda je došao u neki drugi svijet. Barcelona, jedan od najvećih svjetskih klubova, prepun zvijezda.

- Glad za pobjedom bila je nevjerojatna. Imao sam sreće što sam proveo godinu dana s Xavijem, nekoliko godina s Andrésom Iniestom i što sam s njima razvio odnos i izvan nogometa. Učio sam od njih na terenu, naravno, ali posebno izvan njega. Dok sam ih gledao svaki dan, pomišljao sam: "Postoji razlog zašto su oni najbolji" - rekao je Ivan i nastavio:

- Pristupio sam momčadi koja je bila stvarno dobra i znala je da je dobra. Ali znao sam da ću postići puno ako budem samo malo doprinio svojim načinom igranja nogometa. Kako? Potpunim posvećivanjem, kao i oni.

Budemo li zajedno, nitko nas neće pobijediti

Mnogi su odlazili, ali Rakitić se zadržao na Camp Nouu čak šest godina. Bio je važan kotačić u osvajanju čak 13 trofeja.

- Tim momcima ništa nije poklonjeno. Zaslužili su uspjeh. Nije slučajno da su ti dečki osvojili sve. Svaki igrač imao je svoju ulogu. Bile su različite, ali cilj je uvijek bio isti, pobjeda. U Berlinu, prije finala Lige prvaka (u kojem je Rakitić zabio gol u pobjedi protiv Juventusa, op.a.) rekli smo si: "Budemo li se držali zajedno, nitko nas neće pobijediti" - kaže Ivan.

Prisjetio se i anegdote u razgovoru s legendarnim Lionelom Messijem.

- Rekao sam mu: "Zabio si sve te golove, ali ja imam trofej koji ti nikad nećeš imati. Nikad nećeš osvojiti Europsku ligu" - nasmijao se Rakitić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži
LUKSUZNI VOZNI PARK

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži

Odlučili smo malo zaviriti kakve automobile imaju hrvatski nogometaši. Modrić ima Bentley od dva milijuna kuna, a Petković nabrijani Mercedes AMG E63 S

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama
Doznajemo: Nijemac će suditi derbi  između Hajduka i Dinama
POSUDBA IZ BUNDESLIGE

Doznajemo: Nijemac će suditi derbi između Hajduka i Dinama

Riječ je o njemačkom sucu rođenom u Berlinu, koji redovito sudi utakmice Bundeslige. Nedavno je dijelio pravdu na utakmici Bayera iz Leverkusena i Wolfsburga, a išao je i na 'posudbe' u grčku ligu