Obavijesti

Sport

Komentari 12

Retrobasket: Kako se košarka promijenila na EP-u od 1989.

Retrobasket: Kako se košarka promijenila na EP-u od 1989.
3

SVE JE DRUGAČIJE U 26 godina košarka se puno promijenila. Trica je dalja, napad traje kraće, nema više jedan za jedan, na Eurobasketu igra pola Europe

VIDEO

Osim što Zagrebom i dalje voze plavi tramvaji, sve ostalo se promijenilo između dva europska košarkaška prvenstva u Zagrebu - 1989., odnosno 2015. Niti grad niti sport više nisu isti.

U Zagrebu je prije 26 godina igralo osam reprezentacija, a na ovogodišnjem turniru natječe se pola Europe. Dražen Petrović i društvo te 1989. u finalu su pobijedili Grke samo šest dana nakon što su protiv istih suparnika i otvorili EP.

Šest dana danas traje samo zagrebačka skupina, a još 10 ostatak natjecanja.

- Je, to je tad bilo ekspresno. U tjedan dana sve je bilo gotovo. Međutim, košarka je postala planetarno popularan sport i logično je da na EP-u danas ima više momčadi. Uostalom, broj europskih država se povećao raspadom nekih zemalja - rekao je Stojko Vranković.

A nema više dvije zemlje koje su bile na postolju 1989. Raspale su se zlatna Jugoslavija i brončani Sovjetski Savez. I pravila su u mnogočemu bitno drukčija.

Podbacivanje uvijek Stojkovo

Trica se prije šutirala sa 6,25 metara, a danas sa 6,75 m. Te ‘89. još su se šutirala i slobodna bacanja jedan za jedan. Odnosno, ako je igrač promašio prvo, drugu priliku nije dobio. Stojku je to pravilo bilo drago, premda centri, pogotovo oni od 218 cm, i nisu previše ljubili slobodna bacanja.

- Pa, ja sam bio solidan u slobodnjacima. Iz onog vremena bi mi jako nedostajalo podbacivanje - istaknuo je “drniški orao”.

Na EP-u danas podbacivanje se događa samo na početku utakmice.

- To je prije bila važna stvar, a kad sam ja bio u igri, svi smo znali da je lopta naša - kaže Vranković, jedan od sedam hrvatskih košarkaša koji su u Zagrebu osvojili zlato. U momčadi su još bili Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Zoran Čutura, Zdravko Radulović i Mario Primorac.

Slavlja u Saloonu neće biti

U Zagrebu ‘89. igrala su se dva poluvremena po 20 minuta, danas su četvrtine. Drukčiji je i reket, danas je pravokutni, a prije je bio trapezoidni. I da, napadi su kraći. Dražen i društvo imali su 30 sekundi na raspolaganju, a današnja reprezentacija 24 sekunde.

- Tih 30 sekundi danas se čini kao vječnost, no malotko je tada čekao zadnju sekundu. Napadi su se brzo završavali - istaknuo je Vranković.

Prije 26 godina košarkaši su zlato proslavili u Saloonu. Legendarna diskoteka je i dalje na istoj lokaciji, ali je zatvorena. Također, dva naša reprezentativca rođena su te 1989., Bojan Bogdanović i Miro Bilan.

PIXSELL/24sata
  • Dresovi su 'narasli': Uh, jedva sam dočekao šire dresove. Lakše je igrati, više nismo bili toliko utegnuti, kaže Vranković
24sata
  • Finale za 35 dolara: Jugoslavija je u finalu 1989. svladala Grčku 98-77. Za ulaznicu se čekalo i nekoliko sati u redu
24sata
  • Kronosice bolje od Jordanica: Dok je svijet bio zaluđen tenisicama Air Jordan, u "Jugi" su kronosice, koje je proslavio Dražen Petrović, bile najvažnija obuća
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve