Obavijesti

Sport

Komentari 29

Revanš Cro Copa i Nelsona: 8 godina čekao je na iskupljenje

Revanš Cro Copa i Nelsona: 8 godina čekao je na iskupljenje
1

Premda odaje dojam kao da više voli nedjeljni ručak zaliti pivom nego otići u dvoranu i trenirati, Nelson je itekako opasan. Mirko će morati pripaziti na desnu ruku, a ključ bi mogla biti kondicija

VIDEO

Više od sedam godina prošlo je otkad se Mirko Filipović posljednji put borio u SAD-u. Krajem te 2011., nakon koje ga je sportski put u nadolazećim godinama ponovno vratio u Japan, odradio je posljednju borbu u ugovoru s UFC-em - protiv Roya Nelsona u Las Vegasu, hramu MMA-a.

Kasnije se u jednokratnom izletu u Krakowu revanširao Gabrielu Gonzagi za poraz i tako završio svoju priču s najjačom MMA organizacijom svijeta. Poraz protiv Nelsona ostao je samo loše sjećanje i priča koju jednog dana treba ispraviti.

No, kažu da ima nešto simbolično u Cro Copovim revanšima. Neke stvari kao da su predodređene i tako je bilo u dogovoru borbe s Gonzagom. A tako je, izgleda, i sada s Nelsonom.

Jer sjajni američki teškaš koji je profesionalac od 2004. u međuvremenu je UFC zamijenio Bellatorom pa je uvelike olakšao budući dogovor revanša s Mirkom.

Predsjednik Bellatora Scott Coker ime teškaške divizije Bellatora izgradio je na prekaljenim i iskusnim borcima i u poslovni plan savršeno uklopio borce poput Fjodora Jemjeljanenka, Matta Mitrionea, Sergeja Karitonova, Cheicka Konga, Quintona Jacksona, Roya Nelsona...

U tim okvirima, revanš Cro Copa i Nelsona došao je kao naručen. Da je Big Country ostao u UFC-u, do uzvratne borbe vjerojatno nikad ne bi došlo.

Životna forma

Član legendarnog PRIDE-ova trojca Fjodor-Minotaur-Cro Cop u UFC je ušao na velika vrata, a izašao na sporedna. Razlika u borilištu, pravila koja zabranjuju soccer kickove i dopuštaju laktove koje Mirko do tada nije koristio usmjerili su njegovu karijeru i epizodu u Americi u neželjenom pravcu.

Okončao je karijeru i odlučio se zauvijek oprostiti od sporta koji ga je proslavio. Trening i borbe godinama su mu bile svakodnevica pa je i nakon odlaska u mirovinu nastavio trenirati. A ponude su stizale same od sebe. I stizale.

Sve je dovelo do toga da je Mirko trenutno u najboljem pozitivnom nizu u karijeri. Ima devet pobjeda zaredom i podigao je pehar Rizinova turnira iz 2016. gdje je pobijedio borce poput Muhammeda "King Mo" Lawala i Amira Aliakbarija.

Svih devet borbi završio je prekidom i koliko god zvučalo nevjerojatno prisjećajući se zlatnih dana PRIDE-a, Cro Cop je u 44. godini života u najboljoj rezultatskoj formi.

Što očekivati od Nelsona?

S druge strane, Nelson je u nizu od dva poraza. U zadnjih 10 borbi ima čak sedam poraza, no i to malo otkriva onome tko nije upoznat sa stilom i karijerom 'debeljka'.

Premda odaje dojam kao da više voli nedjeljni ručak zaliti pivom nego otići u dvoranu i trenirati, Nelson je itekako opasan. Njegov poznati desni swing rušio je mnoge borce, a nosi i crni pojas u BJJ-u pod Renzom Graciejem.

Dakle, jednako je opasan i u stojci i u parteru, a njegova brada kroz karijeru je podnijela velike, velike batine. Poput borbe s Danielom Cormierom ili klasika s Markom Huntom.

No, i njega su sustigle godine i više nije kao što je bio kada se borio pod UFC-em. Kondicijski je bitno slabiji od Mirka i nešto je izgubio na brzini.

Mirko će morati pripaziti na tu desnu ruku i pokušati kružiti oko Nelsona. Također, ključ će vjerojatno biti kondicija što znači da bi Cro Cop mogao koristiti nešto više udaraca u tijelo nego uobičajeno.

Isto tako, valjalo bi izbjegavati klinč, ali u slučaju dominantne pozicije u parteru Mirko bi morao koristiti laktove koji su mu zadnjih nekoliko borbi bili važan forte.

U borbu ulazi kao veliki favorit i kreće po 10. pobjedu zaredom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka