Obavijesti

Sport

Komentari 5

Riječ stručnjaka: R. Nadal 'rastura' samog sebe...

Riječ stručnjaka: R. Nadal 'rastura' samog sebe...
6

Stručnjaci vjeruju da će Španjolac uskoro istrošiti svoje tijelo zbog načina na koji igra i truda koji polaže u fizičku snagu, koja ga čini nadmoćnim

VIDEO

Šveđanin Robin Soderling dobio je prvi gem u meču 2. kola Mastersa u Rimu. Ponadao se da bi mogao otežati Rafaelu Nadalu prolaz u četvrtfinale, no do kraja meča samo je mogao gledati “savršeni stroj” s druge strane mreže kako niže 12 gemova u nizu. Tako se uglavnom osjećaju svi Nadalovi protivnici.
Prošlog tjedna osvojio je Barcelonu petu godinu u nizu, što mu je bio ukupno 35. naslov. Rješenje protiv njegove igre u posljednje vrijeme nema gotovo nitko. No ako je vjerovati stručnjacima koji su proučavali igru Španjolca, Nadal sam sebi kopa jamu u koju će kad-tad upasti. Svaki plus koji mu daje prednost u odnosu na protivnike toliko mu troši organizam da će prije ili poslije početi padati. Primjerice, Rafa pri forhendu ima specifičan izmah iza glave, umjesto pravilnog ispred tijela, što stvara njegov famozni top-spin udarac. Loptica se s njegova reketa vrti čak 3200 puta u minuti (prema 2700 kod Federera), što je noćna mora za njegove protivnike. Lopta protivniku odskače negdje u visini ramena.
No zbog takvog načina udaranja Nadalu se strašno troše ramena i tijelo mu se savija u potpuno nepravilni položaj. Veliki problem je i kretanje, najveći Rafin adut. Zbog kratkih koraka i proklizavanja strašno mu se troše zglobovi i koljena. Rafa je ambideksteran, tj. lijeva i desna ruka su mu jednako snažne, no još u juniorskim danima odabrao je igranje lijevom rukom.
Pri dvoručnom bekendu jaka desna ruka daje mu dodatnu snagu, “vuče” tijelo prema naprijed, a snaga koju stvaraju njegovi mišići stavlja tijelo pod golemo opterećenje. U Nadalovoj igri ne čini se da je pretjerano potrošen, ne još. No želi li dostići Federera ili čak Samprasa, morat će nešto promijeniti. I to hitno, kažu stručnjaci.

SAMPRAS: BOJIM SE DA ĆE SE NADAL USKORO RASPASTI
Kako sada stvari stoje, prije bi se okladio da će Rafael Nadal, iako ima tek pet Grand Slam naslova, prije dostići moj rekord od 14 naslova na najvećim svjetskim turnirima. Iako je na drugome mjestu Federer, koji ima 13 Grand Slam naslova, mislim da Rafa ima šansu. No Rafael Nadal igra s toliko snage i tako se troši da je samo pitanje vremena kada će mu se tijelo raspasti, rekao je nedavno legendarni Pete Sampras, Amerikanac koji je čak sedam puta osvajao Wimbledon, najcjenjeniji svjetski teniski turnir.

RAFA POLAKO MIJENJA TAKTIKU
Daleko od očiju javnosti Rafa s trenerom i ujakom Tonijem polako mijenja način igre. Pokušava kratiti poene, zbog čega sve više trenira igru na mreži, znatno je ubrzao servis, koji mu je bio najslabija karija, kopira forhend izmah Rogera Federera i Gonzaleza, sve kako bi smanjio veliko trošenje.

ZAVRŠIT ĆE KAO JIM COURIER?
Jim Courier oduševljavao je fantastičnom fizičkom pripremljenošću, sjajnim kretanjem i nevjerojatnom izdržljivošću. U strašno jakoj konkurenciji početkom 90-ih osvojio je četiri Grand Slam titule, igrao još tri finala, ukupno 58 tjedana bio prvi te su mu predviđali goleme uspjehe. No tijelo je platilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići

Boysi iznenadili porukom upravi Dinama nakon kaveza Rujevice
UOČI FINALA KUPA

Boysi iznenadili porukom upravi Dinama nakon kaveza Rujevice

U Dinamu mogu posegnuti za recipročnim mjerama u finalu Kupa i dati Rijeci pet posto kapaciteta Maksimira, ali navijači "modrih" žele da im se omogući pristup kompletnoj južnoj tribini