Sport

Komentari 22

Budžet Rijeke 14 milijuna eura, Franko Andrijašević tužio klub

Budžet Rijeke 14 milijuna eura, Franko Andrijašević tužio klub

Proračun 115 milijuna, razlika između prihoda i rashoda 120 tisuća. Franko Andrijašević tužio je klub, ali i on i Rijeka znaju da će igrač svojih 850 tisuća kuna dobiti čim ih uplati - njegov bivši klub, Gent

I Rijeka je obavila obvezu podnošenja javnog dostupnog Revidiranog godišnjeg kombiniranog financijskog izvještaja za 2021. godinu. Vijesti za sve navijače su: uobičajeno dobre. Damir Mišković - zna posao.

POGLEDAJTE VIDEO: Ri presidente

Ukratko: godišnji proračun kluba s Rujevice je cca 14 milijuna eura, a u prošloj godini rashodi su bili veći za zanemarivih 16.000 €

U izvješću oči bode činjenica da je član povijesne šampionske momčadi i nekadašnji kapetan Franko Andrijašević tužio Rijeku za 845.558 kuna (cca 113 tisuća eura), ali i klub i igrač znaju kako se radi o formalnosti jer će Franko taj novac dobiti kad klub u koji je otišao iz Rijeke - Gent, uplati još jednu ratu na ime odštete za - samog Franka.

HNK Rijeka uredno svake godine otplaćuje kredit za fantastični kamp u okviru kojeg je i stadion Rujevica, a najveći i prihodi i rashodi odnose se, naravno, na prvu momčad.

Na primanja igrača se u 2021. godini potrošili 42,5 milijuna kuna, a od izlaznih transfera zaradilo 54 milijuna. Rijeka je pretprošlu godinu završila s dobiti od 5,5 milijuna kuna i lako je zaključiti kako je prošlogodišnji minimalni minus izravna posljedica pandemijskih uvjeta koji su žestoko pokosili golemu većinu svih pa i najvećih klubova i saveza.

U tom je smislu Rijeka odradila odličan posao na financijskoj održivosti kluba, a sa proračunom kakvog ima još jednom odradila i fantastičnu sportsku sezonu (uz napomenu da je ove sezone: još bolja).

Ponešto konkretnije: za transfer Ivana Nevistića i Daniela Štefulja u Dinamo, Tibora Halilovića u Heerenveen, Momčila Raspopovića u Astru, Stjepana Lončara u Ferencvaros i Milana Ristovskog u Spartak Trnavu, 'Bijeli' su utržili - 54 milijuna kuna.

Prihodi od ulaznica donijeli su 2,7 milijuna, a od sponzora i oglašavanja: 10,3 milijuna kuna (2,5 milijuna od  glavnog sponzora Savu Osiguranje i 550.000 od tehničkog sponzora Jome).

Od TV prava zaradilo se 2,8 milijuna, komercijalni prihodi donijeli su 5,8 milijuna, a europskim nastupima zarađeno je 15,4 Uefinih milijuna kuna.

Na primanja igrača Rijeka je u 2021. potrošila 6,8 milijuna kuna više nego godinu ranije. Hajduk je u istoj godini u istu svrhu platio 53,5, Osijek 56, a Dinamo 167,9 milijuna kuna.