Obavijesti

Sport

Komentari 54

Rijeka ima 114, a njen najstariji navijač samo pet godina manje!

Rijeka ima 114, a njen najstariji navijač samo pet godina manje!
7

Olympia, Gloria, Fiumana, Kvarner, Rijeka... Klub rođen 25. studenoga 1906. ima svog člana rođenog 10. prosinca 1911. Barba Josip Kršul je navijač Rijeke i - američki marinac

VIDEO

Sljedeće godine slavimo 115 godina kluba, rekao je predsjednik Rijeke Damir Mišković na predstavljanju nove klupske monografije 'Rijeka bijelih snova'.

Nakon niza povijesnih i pravnih istraživanja uskoro će biti ispravljen i klupski statut, sa 25. studenim 1906. kao datumom utemeljenja kluba.

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova!

Pokretanje videa...

Rijeka bijelih snova 01:15

Povijest se može prekrajati, ali istina ne. A istina je da Rijeka i Rujevica s punim pravom i čistom logikom baštine nasljeđe Sportivo Olympie, Sportivo Glorije, Unione sportive Fiumane i Kvarnera. To je jedan te isti klub stvoren željom nogometaša, a rušen je i ime su mu mijenjali vlastodršci ovisno o tome kojoj su je ideologiji, zbog vlastitog dupeta, klanjali.

Davne 1906. Rijeka je bila bila dio Banske Hrvatske koja je pak bila pod Austro-Ugarskom. To se promijenilo 1918. osnivanje države Slovenaca, Hrvata i Srba. Pa je 1920. bila Slobodna država Rijeka, pa 1925. pripala Italiji i to podijeljena mostom na Rječini: Fiume u Italiji, a Sušak u Kraljevini SHS.

Rijeka uredno nabija komplekse Hajduku, bolja je i u - vaterpolu
Rijeka uredno nabija komplekse Hajduku, bolja je i u - vaterpolu

Od '43-'45 grad je okupirao Treći Reich, a oslobođenjem 3. svibnja 1945. Rijeka je vraćena matici Hrvatskoj, ali u okviru komunističke Jugoslavije u kojoj su 1945. Sušak i Rijeka i formalno ponovno spojeni u jedan grad. Od 1991. Rijeka je dio slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Pa sad ti, poštovani čitatelju, pobroji sve te države, ideologije, granice i putovnice, povijesne vihore koji su Rijeku vrtjeli u prošlome stoljeću u kojem je klub osnovan pa do dana današnjega ne samo preživio nego uživao svoje najblistavije doba baš u proteklome desetljeću.

A činjenice o sljedništvu su jednostavne i ogoljene u datume zapravo stanu u četiri-pet kratkih točaka 'dnevnog' reda:

  • 1906. osniva se Sportivo Olympia
  • 1918. osniva se Sportivo Gloria
  • 1926. Olympia i Gloria spajaju se u Unione Sportiva Fiumana
  • 1945. komunisti gase Fiumanu pa 1946, osnivaju Kvarner
  • 1954. Kvarner mijenja ime u ono koje nosi i danas: Rijeka
Mišković: Sljedeće godine ćemo proslaviti 115. rođendan Rijeke!
Mišković: Sljedeće godine ćemo proslaviti 115. rođendan Rijeke!

I Olympia, i Gloria, i Fiumana, i Kvarner i Rijeka do 2015. igrali su na Kantridi koja je još jedna ilustracija kontinuiteta i prelijevanja bezbrojnih riječkih generacija kroz četiri nogometna kluba.

A u povjesnicama će ostati upisano kako je HNK Rijeka, pred Božić godine 2020., ispravila nepravdu koju su joj nanijele komunističke vlasti i samoj sebi vratila povijest koja joj - činjenično pripada.

Unione Sportiva Fiumana

Iz kluba prijatelja, zagrebačke Lokomotive, na društvenim su mrežama Rijeku 'podsjetili' kako je 'Trend podmladiti se, a ne postarati se', a s Rujevice je odgovoreno: 'Kako gdje. Imamo mi jednog navijača i člana kluba od 109 godina. I istinu su rekli...

Taj je navijač ne samo da je najstariji živući član Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka nego i najstariji Hrvat! Klub mu je prošle godine i službeno uručio člansku iskaznicu, a onda je u eter dospjela i fascinantna životna priča Hrvata, navijača Rijeke i američkog marinca s Iwo Jime - Josipa Kršula (109).

Rijeka je rođena 25. studenoga 1906., a barba Josip 10. prosinca 1911. Skoro vršnjaci. Kršul se 2012., nakon smrti njegove voljene Milice, iz SAD vratio u Selce, u Hrvatsku iz koje je otišao 1936. U Rotterdamu se ukrcao na brod Zvir, na svoje prvo putovanje, potom obilazeći cijeli svijet, do početka rata.

U osvrt rata, s brodom Kotar zatekao se u teksaškoj luci Galveston gdje u početku radi u restoranu hrvatskih iseljenika kao perač suđa, a potom konobar. Uključenjem SAD-a u rat, poput tisuće mladih Amerikanaca, Josip se priključuje američkoj vojsci, što je, osim patriotizma, bio najbrži put do američkog državljanstva, koje je tad, kao i sad, bilo ključno za napredovanje u karijeri.

Na Pacifiku ga je dočekao pakao, a Iwo Jimu pamti kao dugotrajnu, tešku bitku u kojoj je svakodnevno gledao suborce kako ginu i bivaju ranjavani. Nakon povratka u SAD, vojska se Josipu odužila - mogao je birati grad u kojem želi živjeti, a odabrao je San Francisco. Tu mu je osiguran i posao održavanja telekomunikacija u Western Unionu gdje provodi cijeli svoj radni vijek.

Upravo u tom gradu, u kojem je obožavao šetati uz rijeku i gdje je u susjednom Watsobvilleu, zaljevu Monterey, živjelo mnogo hrvatskih iseljenika. Josip je tu upoznao je svoju Mildred, tj. Milicu ili Milenu, kako su je zvali Hrvati, a čiji su roditelji porijeklom poticali iz Like. Oboje već u srednjim godinama, oženili su se 70-tih, a zajedničke djece nisu imali (Milica je imala kći i sina iz prvog braka).

Nakon njegovog umirovljenja kupili su imanje 60-tak milja od San Francisca gdje su uzgajali krave, prodavali mlijeko i uredili apartman kojeg su iznajmljivali studentima, a Josip je uz to obavljao vodoinstalaterske i električarske radove. U zlatnim vremenima tadašnjeg gospodarskog booma živjeli su zadovoljno i sretno.

Njegova sestra Jelena živjela je 102 godine, a Kršulu su američki veleposlanik u Hrvatskoj i izaslanstvo američkih marinaca nedavno uručili posebno priznanje. Jedan je od rijetkih živih veterana američke vojske iz Drugog svjetskog rata.

Barba Josip jutro voli započeti kavom i čitanjem novina, ponekad se uz kavu popije i čašica nečeg 'konkretnijeg'. Nerijetko se iz njegove kuće čuje i pjesma pa njegov nećak Žarko na upit o najstarijem Hrvatu kaže: 'Ma da zdrav... On vam je k'o zmaj'!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica