Obavijesti

Sport

Komentari 11

Rijeka je imala sreće, ovog ljeta opet se može zaraditi u Europi!

Rijeka je imala sreće, ovog ljeta opet se može zaraditi u Europi!
4

Nije čudo da je zasad jedino Sluga ostvario inozemni transfer. Samo se kroz Europu i reprezentaciju može do love na kojoj se stvara Rijeka koja živi u vrhu hrvatskog nogometa

VIDEO

Kuglice u Nyonu zaplesale su točno onako kako je trebalo. Rijeku u trećem pretkolu Europske lige čeka ili gruzijska Čihura ili stari škotski znanac Aberdeen. Prva utakmica igra se 8. kolovoza na Rujevici, uzvrat je tjedan dana kasnije u Škotskoj ili (ipak manje vjerojatno) Gruziji.

Pokretanje videa...

01:45

Sarpsborg i - baš Aberdeen

Do tada će proći još najmanje pola mjeseca, a to je vrijeme u kojem se u prijelaznom roku može dogoditi jako puno i lijepih i manje lijepih stvari, ali bez nerealne bahatosti: ovo je ljeto u kojem bi se u Europi opet moglo barem nešto zaraditi.

Za sudjelovanje u 3. pretkolu zarada je 280 tisuća eura, a ako se ispadne u narednoj rundi (play-offu) u blagajnu stiže još 300 tisuća. Preko pola milijuna eura kao - elementarni minimum, posebno nakon prošloljetnog ispadanja od norveškog Sarpsborga.

Plasman u skupine donio bi za Rijeku velika i značajna 3 milijuna eura, ali... O tom, potom. Najprije treba proći treće pretkolo, a ždrijeb je tu bio Rijekin prijatelj.

Goran Kovačić/PIXSELL

Otkad je Mišković na čelu kluba dva riječka kiksa u Europi bila su to prošlo ljeto sa Sarpsborgom i prije četiri godine baš Aberdeen kojem će se Rijeka uskoro vjerojatno moći revanširati za 2015-u.

Jer Škoti su ipak bolji od Čihure koja je je šesta u Gruziji, a Europu je izborila osvojivši Kup. Aberdeen je prošlu sezonu završio kao četvrti u Škotskoj. Prošlost je slavna, ali realno... Danas je to klub protiv kojeg je Rijeka favorit.

Slatki revanš na vidiku

A bila je i prije četiri godine na Kantridi kada je završilo: 3-0 za Aberdeen. Ni danas nikome nije jasno kako je jedna momčad mogla tako dominirati kao što je to napravila Rijeka, a na kraju doma popiti tri komada. Bijele je vodio Kek, a igrali su:

Vargić - Tomečak, Lešković, Samardžić, Leovac - Radošević (Bezjak), Bradarić (Močinić) - Tomasov (Kvržić), Moises, An.Sharbini  - Balaj.

Škotski navijači (sjajni: glasni, veseli, a puni dobre volje) ni sami nisu vjerovali pogledu na semafor. Uz dva dana kupanja dobili su i nimalo očekivanu euro-pobjedu.

Uzvrat je u drugom poluvremenu počeo vraćati stvari na 'prirodnije' mjesto, Tomasov (58') i Kvržić (63') donijeli su 2-0 Bijelima, stadion Pittodrie je na kratko utihnuo, ali dekoncentracija je brzo odnijela veliki zalet u krivom smjeru i Rijeka je sa 2-2 u Škotskoj ispala iz Europe. Neočekivano. Nogometni je Kvarner naviknuo na radosne europske noći i razočaranje je bilo pozamašno.

Rijeka je povela 2-0 u Škotskoj pa minutu nakon toga primila
Rijeka je povela 2-0 u Škotskoj pa minutu nakon toga primila

- A bili smo favoriti i stvarno smo bili bolji od njih, ali... Jednostavno se dogodila jedna od onih utakmica kada nama ne ulazi ama baš ništa, a njima apsolutno sve što su puknuli prema Vargićevom golu - prisjeća se Ivan Tomečak.

- U uzvratu smo ih imali, poveli 1-0, vrlo brzo i 2-0, utišali smo domaću publiku, krenuli po treći gol, ali odmah smo ostavili previše prostora iza pa su nam minutu nakon našeg drugog gola zabili za 2-1 i priča je zapravo bila gotova u tom trenutku.

Revanš je na vidiku...

- Ne želim prejudicirati, korektno je sačekati da Aberdeen i Čihura odigraju to drugo pretkolo, ali baš zbog tog ljeta 2015-e stvar je unaprijed jasna: Škoti ili Gruzijci, svejedno je, sada si takvo što kao u Aberdeenu ne smijemo dozvoliti - rekao je Bišćanov 'i desni i lijevi' bočni.

A što danas na Rujevici kažu o ždrijebu?

- Na to koje smo protivnike dobili nismo mogli utjecati, ali možemo na to kakvi ćemo ih dočekati. Dakle, bez obzira hoćemo li na Škote ili Gruzijce najbitnije je da mi budemo spremni za ono što nas čeka na prvoj europskoj prepreci - rekao je pomoćnik sportskog direktora Ivan Mance.

Europa je ključna priča

Aberdeenov prolazak 2015. bio je iznenađenje, a to si Rijeka ovog ljeta ne smije priuštiti. Jer sa prolaskom Aberdeena (ili Čihure) tj. ovoljetnog 3. pretkola već bi se nešto stavilo u blagajnu, a istodobno zaslužilo i možda malo sreće u ždrijebu play-offa iz kojeg se ide u skupine EL i već ozbiljnu zaradu u kojoj na ona zajamčena 3 milijuna ide još 190 tisuća za svaki remi i 570 tisuća za pobjedu.

Kako god bilo, ovo ljeto 'Sarpsborga' ne smije biti. Jer Europa donosi i bar nešto konkretniju zaradu i figurira kao izlog za igrače od čije prodaje se onda može zatvarati budžet za 2019-u.

Nije čudo da je zasad jedino Simon Sluga ostvario inozemni transfer. Samo se kroz Europu i reprezentaciju može do love na kojoj se onda održava Rijeka koja već godinama stabilno i neupitno živi u vrhu hrvatskog nogometa!

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu