Obavijesti

Sport

Komentari 1

Rudić o svom filmu: Gledajući neke scene suze su mi došle...

Rudić o svom filmu: Gledajući neke scene suze su mi došle...
5

Prije šest godina počeo sam ga raditi, snimili smo 500 sati materijala, na autentičnim lokacijama u Italiji, Španjolskoj, Mađarskoj, SAD-u, Brazilu... da bismo snimili 115 minuta filma, rekao je autor Dejan Aćimović

VIDEO

'Dogodio se' dokumentarni je film Dejana Aćimovića o životu Ratka Rudića, najvećeg vaterpolskog trenera svih vremena, koji će službenu promociju imati u utorak, a danas je predstavljen i pogledao ga je i sam Rudić, kao i Zlatko Mateša, Josip Pavić...

Pokretanje videa...

Kolinda snimila slavlje Barakuda 00:44

- I sada medalje na Svjetskom prvenstvu i u završnici Lige prvaka osvajaju treneri koji su Rudićevi učenici. Njegov je duh i dalje u bazenu i kontrolira sve. Bukićeva je ideja bila film o najvećem. Čast mi je i privilegij bio raditi ga, ali i strah kamo može otići taj film. Prije šest godina počeo sam ga raditi, snimili smo 500 sati materijala, na autentičnim lokacijama u Italiji, Španjolskoj, Mađarskoj, SAD-u, Brazilu... da bismo snimili 115 minuta filma. Koji je pokrenuo akciju promocije sporta kod mladi. Jer djeca se ne bave sportom, puno ih je pretilo, a ovaj film će pokrenuti tu akciju, da izaberu sport kao svoj put, budućnost, način življenja. I po Hrvatskoj i Europi ćemo uz taj film pokrenuti okrugle stolove da razgovaramo o vaterpolu i sportu, što znači djeci, što nosi… - rekao je Aćimović pa prepričao jedan detalj:

Hrvatska - Crna Gora

- Srbi su na SP u Melbourne došli s najjačom reprezentacijom, a o Rudiću su govorili 'Ma pusti brku, tempi pasati, napravio je puno, ali star je'. Pa je Hrvatska razbila Srbe i osvojila zlato. A igrani flm o Rudiću bio bi za Oscara!

Sam Rudić također je naglasio:

- Bukić je bio pokretač ideje, a ja sam rekao da ne mogu ulaziti u to kako će se film raditi. Napravio ga je dinamično, čak i oni koji ne poznaju vaterpolo mogu ga pratiti. Film govori i o povijesti vaterpola, jedan je dokument za povijest vaterpola. Pun je emocija, proživljavali smo sva ta natjecanja, rezultate, padove, sudbine ljudi. A neka obrazloženja se ne mogu javno iskazivati jer bismo ulazili u privatne sfere. Bio sam pobornik lepeza eksperata, stalno saam koristio psihologe i druge stručnjake, mentalna čvrstoća i motivacija su u ekipnim sportovima najvažniji. Bio sam jako uzbuđen za vrijeme cijelog filma, duga je karijera iza mene, sad sam u mirovini, iako nisam potpino, i polako blijede svi ti događaji pa se sad odjedanput obnovi ta emocija. U nekim trenucima gotovo su mi suze na došle oči.

Zlatko Mateša naglasio je:

- To nije film samo o Ratku Rudiću nego o izvrsnosti, stručnosti, kako sve to ujediniti i pretočiti u rezultat. To je promocija hrvatskog sporta i ljudi koji su ga obilježili. Tko god kreće u trenerske vode, neka pogleda film i bit će mu jasnije kojim smjerom treba ići.

Idejni začetnik Perica Bukić dugo surađuje s Rudićem.

Zagreb: Premijera dokumentarca o Ratku Rudiću

- Kao mlad igrač dvaput sam s njim osvojio OI i jedno svjetsko zlato, potom sam igrao protiv niega, što je bilo izazovno, pa ga molio da se vrati u Hrvatsku. Ovaj uspjeh rezultat je toga što smo počeli 2005. godine, sustava koji smo postavili. Sumnjam da će Ratka itko ikad nadmašiti.

Josip Pavić danas je državni tajnik za sport, a prošao je mnoge bitke s Rudićem.

Zagreb: Premijera dokumentarca o Ratku Rudiću

- Naš je put bio kao vrtuljak, od uspjeha do praktički dna u Eindhovenu (kada je Hrvatska bila deveta na EP-u uoči Igara u Londonu, nap. a.), bez kojeg ne bi bilo ni ovoga danas. Fascinira kako se Rudić mogao prilagoditi na sve te situacije. Isključiv nije, ako imaš argumente uvjeriti ga. A bilo je tu svakakvih scena, i za nasmijati se. U Londonu sam sam gledao i pripremao se za protivnika pa mi se Ratko priključio i to je bio drugačiji razgovor nego na momčadskim sastancima. I onda se ti kao igrač nešto praviš pametan, a on je zapravo sve vidio dva koraka unaprijed. Daješ si i na važnosti, a on je sve znao. Malo je sportaša, a pogotovo trenera kojima je dovoljno reći ime i da svi sve znaju. Ratko je taj. Bilo nas je strah kad je dolazio 2004. kojim smjerom ćemo ići, tražili smo se. A njegova je karijera put za sve trenere kako voditi momčad i kako je savez organizacijski otišao u nebo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"