Sport

Komentari 4

S majkom je spavao u autu, trener mu nije htio uzeti novac, a sada je dosegnuo vrh Olimpa

S majkom je spavao u autu,  trener mu nije htio uzeti novac, a sada je dosegnuo vrh Olimpa

Živjeli smo u priličnom siromaštvu, zaista nismo imali puno novca. Mama bi skupila nekoliko dolara kako bi pokušala platiti Rafu, a on je očito znao našu situaciju i pokušavao bi mi vratiti novac, prisjetio se Chen teških dana

Želim biti olimpijski pobjednik, rekao je 12-godišnji dječak iz Salt Lake Cityja svom treneru Rafaelu Arutyjunyanu krajem 2011. Ono što je davno zacrtao, danas je i postigao. Klizač Nathan Chen (22) u Pekingu je pomeo konkurenciju i ukupnom ocjenom 332,60 stigao do 'Olimpa'. 

Što su nekada bili njegovi snovi, danas je realnost. U ovim trenucima sve oko njega je glamur, no olimpijski pobjednici stvaraju se u začecima njihovih karijera. E, pa, ovo je njegova priča.

Nathan je prvi put stao na led u Salt Lake Cityju, u dvorani koja je služila za treninge tijekom zimske Olimpijade 2002. godine, a prve je treninge odrađivao u starim sestrinim klizaljkama. Već je u najranijoj dobi pokazivao neupitni talent, no netko je morao izbrusiti taj dijamant. Njegovi roditelji su odlučili da će Nathan i njegova majka Hetty Wang preseliti u Irvine, Kaliforniju kako bi mogao trenirati s Arutyjunyanom.

- Živjeli su u automobilu. Njegova majka bi mi platila, a ja sam vraćao novac dječaku - prisjetio se slavni američki trener armenskih korijena koji je u svojoj karijeri radio s peterostrukom svjetskom prvakinjom Michelle Kwan, trostrukom svjetskom prvakinjom Japankom Mao Asadom, osvajačicom olimpijskog srebra Sashom Cohen, no nikad s olimpijskom pobjednikom... Sve do sad!

- Živjeli smo u priličnom siromaštvu, zaista nismo imali puno novca. Mama bi skupila nekoliko dolara kako bi pokušala platiti Rafu, a on je očito znao našu situaciju i pokušavao bi mi vratiti novac. Ja bih ga onda uvijek pokušavao staviti u njegov džep - prisjetio se teških dana Chen.

Chenovi roditelji su Kinezi,a zanimljivo baš mu se majka, koja se toliko tog odrekla kako bi pomogla sinu da ostvari svoje snove, rodila u Pekingu. Iako se natječe pod američkom zastavom, uvijek je imao samo poštovanje prema matičnoj državi svojih roditelja. 

- Ovo mi znači sve. Naravno da tu imam puno rodbine i nevjerojatno je da sam upravo ovdje dobio priliku osvojiti zlato. Ne možete ni zamisliti kakav je to osjećaj. Trenutno prolazim kroz vrtlog emocija. Imao sam jako zabavan program i oduševljen sam kako je sve ispalo - zaključio je Chen.

 

Najčitaniji članci