Obavijesti

Sport

Komentari 18

Sa školom sam bio prvak države u nogometu, a Gvardiolu ću rado pomoći kad dođe u Leipzig

Sa školom sam bio prvak države u nogometu, a Gvardiolu ću rado pomoći kad dođe u Leipzig
4

Govorim njemački, engleski, poljski s jednim prijateljem tu u Leipzigu i mogu reći da mi je bolji nego kad sam bio u Kielceu. Malo sam zaboravio francuski jer nisam ga koristio puno nakon Dunkerquea, ali brzo bih ga pohvatao, kaže poliglot među hrvatskim rukometašima Marko Mamić

VIDEO

Tek mu je 26, a Svjetsko prvenstvo u Egiptu bit će Marku Mamiću šesto veliko natjecanje. Davno je već bilo kad je debitirao broncom na Euru u Poljskoj prije pet godina. Nismo ga zbog ozljede imali na prošlom SP-u u Njemačkoj i Danskoj i na ovom koji počinje za nekoliko dana trebat ćemo pravog Marka. Recimo, kao kada je razbio Španjolce na SP-u u Francuskoj s devet komada. Ako ne tražimo previše...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Podrška rukometaša 00:32

- Ha, valjda ne. Ma, praćka je spremna, uvijek je spremna. Nadam se odličnom prvenstvu – odaslao je optimističnu poruku naš dvometraš.

Jod za koronu

I mi i on znamo da može bolje nego je bio prošlog siječnja kada je obranom bio u prvom planu, a garancija za bolju i veću napadačku ulogu jesu dobre igre u Leipzigu koji gura prema Europi. Svejedno, kaže Lino da je i njemu jedna Ćamila...

Norveska i Hrvatska u utakmici pulufinala Europskog prvenstva u rukometu

- Ne znam što je točno izbornik mislio, ali naravno da on cijeni nas sve. Na velikim natjecanjima nema prostora za pogreške i uvijek se traži najbolja šansa za šut. Imam osjećaj da se sada igra i drugačiji rukomet. Prošle godine nisam dobio puno šanse u napadu jer je izbornik više tražio igru s tri srednja vanjska. Ali, ako se meni otvori, uzet ću šut, to uopće nije upitno.

Na polusezoni je četvrti naš strijelac u Bundesligi iza Martinovića, Ivića i Brozovića. Igra, rekosmo, dobro i, jasno, u oba pravca. Forma i vas zadovoljava?

- Dobro je, jedino što osjetim malo zamor jer igrali smo u prosincu šest utakmica, nekad i dvije u tri dana. Ali, uvijek je tako, nema puno pauze, srećom, nema ni ozljeda. Imali smo u klubu u jednom trenutku čak deset igrača pozitivnih na korona virus, pa je bilo i nekih kikseva, ali držimo se dobro i sa skraćenim kadrom.

SC DHfK Leipzig - Fresh on Göppingen

Mi se dobro štitimo od korone?

- Doktor Kukin i fizioterapeut Kajba pripremili su nam jod, sprej za nos, fiziološke tekućine, vitamine... Pomaže u zaštiti. 

Nego, u Leipzig vam u zaštitu dogodine dolazi hrvatsko društvo, Šime Ivić...

- Tako je, bit će lijepo imati jednog Hrvata kraj sebe u momčadi.

Treba još naći i nekog srednjaka, možda Kević?

- Ili pivota, ha, ha. Ma, svi su dobrodošli.

Bit će i nogometaša, mladi dinamovac Joško Gvardiol potpisao je za nogometni Leipzig. Imaju li uopće nogometni i rukometni kolektiv ikakve poveznice?

Bogatstvo jezika

- Mi nemamo nikakve poveznice s nogometnim klubom koji sponzorira Red Bull, mi smo gradski klub. Jedina je poveznica fizioterapija koju dijelimo. Klub dobije na raspolaganje i ulaznice za njihove utakmice, no teško je naći prostora u rasporedu da se ode pogledati. A Gvardiol kada dođe i ako bude trebao pomoć, jasno da ću mu pomoći.

Zagreb: GNK Dinamo i CSKA Moskva u 6. kolu Europske lige na Maksimiru

Kad smo već kod nogometa...

- Igrao sam ga u mlađim danima u Garešnici dok još nije bilo rukometa. Kasnije kad sam kombinirao jedno i drugo, školska je ekipa trebala je golmana i pristao sam stati na gol. Osvojili smo to državno prvenstvo osnovnih škola.

Odmah nakon srednje škole otišli ste u Švicarsku. Nije baš uobičajeno zaobići Zagreb.

- Da, prošlo je već osam godina... Bio je to splet okolnosti. Nisam izabrao PPD Zagreb, već Schaffhausen s kojim sam također igrao Ligu prvaka i nisam više razmišljao je li to dobra odluka ili ne. Ali, istina, nije uobičajen put.

Nakon Švicarske korak naprijed bio je Dunkerque, pa onda još veći u Kielcu.

- U Francuskoj sam imao puno minuta, svaki tjedan jaku utakmicu što je za mene kao mladog igrača bila velika stvar. Baš sam uživao, tada sam ušao i u reprezentaciju. Potom je došao red na Kielce i, kad već rezimiram, tamo sam naučio puno na taktičkoj bazi s Dujšebajevim koji je jedan od tri najbolja trenera na svijetu. Sasvim nova razina, to sam jedino još u reprezentaciji doživio. Naravno, jedino što je nedostajala ta minutaža u napadu.

Švicarska, Francuska, Poljska, sada Njemačka. Jezici su vam bogatstvo?

- Istina, govorim njemački, engleski, poljski s jednim prijateljem tu u Leipzigu i mogu reći da mi je bolji nego kad sam bio u Kielceu. Malo sam zaboravio francuski jer nisam ga koristio puno nakon Dunkerquea, ali vjerujem da mi ne bi trebalo puno da se podsjetim i da ga opet pohvatam.

Jedno ste vrijeme probali pohvatati rukomet i fakultet zajedno...

- Završio sam dva semestra na Sportskom menadžmentu, no više nisam imao slobodan zimski period, ljeto je sve kraće između sezona i morao sam stopirati sve. Možda nađem vremena jer volio bih to završiti budući da smatram da je danas obrazovanje važno - na kraju će naš i Linin važni kotačić za velike stvari...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a
'SHAQ' MOŽE BIRATI

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a

Znam da je ovo posao, ali sve mi je ovo novo. Ne znam još što bih rekao. Uskoro ću odlučiti gdje ću nastaviti karijeru, rekao je pivot DR Konga koji je oduševio sve na SP-u u Egiptu

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut
NAKLONITE SE MAJSTORU

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac šest puta zaredom našao se u najboljim postavama velikih natjecanja. Sagosen je u Egiptu mogao doći na pet, no prerano je izletio s Norvežanima
Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!
NEVJEROJATNI HANSEN I LANDIN

Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!

Čudesni Hansen, čudesni Landin na golu i Danska je ponovno prvak svijeta! Na koncu su presudile nijanse, ali Danci su zasluženo obranili naslov prvaka svijeta 26-24 i drugi put u povijesti uzeli zlatno odličje