Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Sad je puno ljepše biti Hrvat u Švedskoj nego u prošlosti...

Ne platiš li prometnu kaznu u Švedskoj, ne možeš dobiti kredit idućih deset godina jer te više ne smatraju urednim platišom, pričaju nam u Hrvatskom domu u Malmöu

Antonio Bronic/PIXSELL
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
13 komentara

Kažu da oko 15.000 Hrvata živi u Malmöu, lijepom gradu na jugu Švedske koji je mostom Östersund povezan s glavnim gradom Danske, Kopenhagenom. Hrvati u Malmöu imaju nogometni klub NK Croatiju, nekadašnjeg drugoligaša koji je danas u petom rangu švedskog nogometa. Imaju i nekoliko hrvatskih društava, a poziv hrvatskim novinarima stigao je iz društva Jadran.

- Hrvatsko kulturno društvo Jadran osnovano je 1976. godine, a sve je krenulo mandolinskim kvartetom koji se uskoro pretvorio u mandolinski orkestar sa 33 člana. Nije bilo lako probijati se u Švedskoj, promijeniti lošu sliku o Hrvatima koju je stvorila jugoslavenska propaganda, ali uspjeli smo zahvaljujući našoj kulturi, folkloru i pjesmi. I danas je puno ugodnije biti Hrvat u Švedskoj nego prije 30 ili 40 godina - istaknuo je Ivo Biloglav, jedan od osnivača HKD-a Jadrana i član Uprave multinacionalna kompanije Tetra Pak.

Nije bilo lako promijeniti lošu sliku o Hrvatima koju su Šveđani nekad imali

- Velik je broj Hrvata u Švedskoj na istaknutim funkcijama u velikim firmama - dodao je Biloglav.

Na zidu Hrvatskog doma slike Franje Tuđmana, Ante Starčevića i bana Jelačića, hrvatske zastave i obilježja SP-a u rukometu. I potpuni poraz svih predrasuda koje obično postoje kad se govori o emigraciji.

- Nemamo mi nikakve veze s ustaštvom ni s bilo čim sličnim. Naravno, ima pojedinaca koji još žive u prošlosti, ali Hrvati u Švedskoj, generalno gledajući, ne obaziru se na takve stvari - kaže Dean Bazina, glazbeni urednik hrvatske radijske postaje u Malmöu.

Ima pojedinaca koji još žive u prošlosti, ali nemamo mi veze s ustaštvom

I brzo shvatiš da je doista tako. Hrvati u Švedskoj dobro žive, brinu ih svakodnevne brige, a stignu i uživati.

- Ma, ovdje čovjek nema nikakvih problema. Od školstva, zdravstva, kupovine stanova... Sve je riješeno - hvale Švedsku ovdašnji Hrvati.

Primili su nas u Hrvatskom domu, smještenom u prigradskom naselju Husie, i priredili nam doista nezaboravan doček. Predstavili su nam i društvo Hrvatska žena, egzistira i društvo Croatia, po cijelom svijetu folklorom predstavljaju hrvatsku kulturu... I sviraju tamburice.

- Kako se zovemo? Najbolji švedski tamburaši! Ili Švedske lole, zovite nas kako hoćete - sa smiješkom pričaju u tamburaškoj sekciji društva.

Kako se zovu naši tamburaši? Švedske lole! Ili Najbolji švedski tamuraši, kako god hoćete

Redaju se dalmatinske, slavonske i hercegovačke pjesme, pleše se kolo, a u kutu 75-godišnji Drnišanin Ante slaže bećarce jedan za drugim.

- Volim vola koji dobro vuče i divojku kad se gola svuče - pjeva simpatični Ante pa nastavlja u istom ritmu.

Fešta je u punom zamahu, pivo i u Švedskoj može teći u potocima, ali neki sa strane gledaju sa sokom u rukama.

- Ne smijem piti, vozim kući. Ovdje su vikendom kontrole strašne, a Šveđani ne opraštaju, odmah uzimaju vozačku - priča Martin.

- Što ako ne platiš kaznu? Pričekaš zastaru, recimo - upitali smo.

Ovdje su kontrole alkohola vikendom strašne, a Šveđani ne opraštaju

- Ne platiš li kaznu u određenom roku, zabrane ti dizati kredit u idućih pet godina! I možeš se ti žaliti, ali prvo moraš platiti kaznu. Ako žalba prođe, oni ti vrate lovu - objasnio je Adam.

Uspjeli su švedski Hrvati i na trenutak napraviti zvijezde od novinara, dovevši nas u "naopaku" situaciju. Inače mi postavljamo pitanja, ovoga puta smo, s mikrofonom u rukama, na pitanja odgovarali. Srećom, nisu bila preteška...

Naši partneri pišu
Message