Obavijesti

Sport

Komentari 1

'Salatara' od šest kila srebra predstavljena je u Varaždinu...

'Salatara' od šest kila srebra predstavljena je u Varaždinu...
1

Trofej Davis Cupa, popularna 'salatara', stigla je kući. Nakon što su hrvatski tenisači osvojili najelitnije svjetsko natjecanje reprezentacija, trofej je stigao u Hrvatsku, a sad je predstavljen u Varaždinu

VIDEO

Trofej Davis Cupa napokon je na sigurnom, u rukama hrvatskih osvajača. 

Nakon što je Hrvatska prošle godine u Lilleu pobijedila domaćina Francusku i uzela drugi Davis Cup u svojoj povijesti, 'salatara' je stigla u Hrvatsku na čuvanje, a veličanstveni trofej predstavljen je u Varaždinu.

Varaždinska županija od petka je "domaćin" Davis Cup trofeju izloženom u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu u Varaždinu, a novinarima je trofej predstavljen na kratkoj svečanosti, uz nazočnost predsjednice Hrvatskog teniskog saveza Nikoline Babić, varaždinskog župana i počasnog predsjednika HTS-a Radimira Čačića te izbornika hrvatske muške teniske reprezentacije Željka Krajana.

Varaždin je grad iz kojeg je "salatara" kreće na svoj put Lijepom našom, a do studenoga Hrvatski će teniski savez s ovim vrijednim trofejom obići cijelu Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bit će to jedan od načina na koji HTS nastoji tenis približiti što većem broju ljudi. Biti svjetskim prvacima u tenisu iznimno je velika stvar na koju moramo podsjećati iz dana u dan - istaknula je Nikolina Babić dodavši kako bi bilo šteta da trofej ne obiđe cijelu Hrvatsku, posebice gradove koji su bili domaćini u ciklusu osvajanja naslova svjetskih prvaka.

- Ostvarili smo prekrasan rezultat, ali bez pomlatka, bez popularizacije i masovnosti tenisa, sutra neće biti ni nove kvalitete, odnosno rezultata. Koristimo ovu šansu koju imamo za promociju tenisa, a naša je glavna strategija jačanje klubova, igrača, infrastrukture i struke, jer bez jakih klubova neće biti ni tako dobrih rezultata - dodala je predsjednica HTS-a.

Hrvatske je tenisače do sjajnog uspjeha vodio Varaždinac, izbornik Željko Krajan.

- Sjećanja su još tu, a sad kad je tu 'salatara' ponovo imamo priliku vidjeti za što smo igrali. Osvojiti Davis Cup je nevjerojatno u današnjoj konkurenciji, uz uvjete koje imamo, ali nadamo se da će se i to promijeniti na bolje - izjavio je Krajan te dodao kako se nada da će ostatak ekipe ostati na okupu i da će svi biti zdravi, kako bi hrvatska teniska reprezentacija opet mogla napraviti veliki rezultat.

Prošle je godine Hrvatska osvojila posljednji Davis Cup u dosadašnjem formatu, a od ove se godine mijenja sustav natjecanja.

- Novi sustav treba zaživjeti, treba proći nekoliko godina da bismo uvidjeli što se može promijeniti. Igrači zasad imaju primjedbe zbog termina igranja, a ako se ove godine to ne pokaže uspješnim, vjerujem da će promjene doći već sljedeće godine - kazao je izbornik.

Radimir Čačić, počasni predsjednik HTS-a, istaknuo je da su hrvatski sportaši učinili daleko najviše za ugled i prepoznatljivost Hrvatske u EU i svijetu.

- I hrvatska država za svoj sport treba još puno toga učiniti, formiranjem posebnih sustava i fondova u obrazovnom sustavu. Tenis je od svjetskih sportova u samoj špici i rezultat u tenisu doista zaslužuje da ga se prepoznaje i priznaje, a mi smo, iako mala zemlja, ostvarili nevjerojatan uspjeh dvaput osvojivši Davis Cup - rekao je Čačić.

Popularna "salatara" u varaždinskoj će Županijskoj palači za razgled biti izložena narednih petnaestak dana.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Salatara stigla u Varaždin 00:27

- Na svečanoj večeri u Lilleu, prije nego što je meč počeo, zahvalila sam se dečkima što će ovaj trofej doći u Hrvatsku. Sada vam zahvaljujem što ste sve ove godine vjerno, velikog srca, sa puno ljubavi igrali i što igrate za Hrvatsku. Imate puno uspjeha, ali ovo je sigurno i kruna vaše karijere. Osvojili smo zadnji, povijesni, a nadam se da ćemo i onaj prvi, u Madridu - rekla je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić nakon što su naši reprezentativci osvojili Davis Cup.

Pogledajte fotogaleriju:

Varaždin: Predstavljanje Davis Cup trofeja Varaždin: Predstavljanje Davis Cup trofeja Varaždin: Predstavljanje Davis Cup trofeja
11
| Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/ilustracija

Ovo je bio posljednji Davis Cup u poznatom nam formatu i baš je zato od posebnog značaja. Od ove godine Davis Cup igrat će se svake godine u jednom gradu, u natjecanju po skupinama.

Hrvatska je u novom formatu Davis Cupa ždrijebana u skupinu s domaćinom Španjolskom i Rusijom, a plasman dalje ostvarit će pobjednik skupine i dva drugoplasirana sastava s najboljim učinkom iz šest grupa. 

Šest kila srebra

Za izradu trofeja Dwight Davis 1900. godine platio je 1000 dolara. Danas reprodukcija trofeja košta oko 600.000 dolara. 

Trofej je od 1900. do 1933. bio prijelazni, što znači kako je uvijek bio kod zemlje koja je slavila te godine u Davis Cupu, ali to se promijenilo nakon 1933. godine kad su u Parizu protiv Francuske naslov osvojili Britanci.

Nakon tog velikog slavlja igrači su uzeli trofej i obilazili pariške noćne klubove. Iz gornjeg dijela su pili šampanjac, a trofej je u takvom ludovanju oštećen i nakon toga ITF je odlučio da je gotovo s praksom prijelaznog trofeja.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener