Obavijesti

Sport

Komentari 2

'Sammir je nogometni mag! A kod mene ništa ne ide lagano'

'Sammir je nogometni mag! A kod mene ništa ne ide lagano'
1

Na zimu su ga poslali da trenira s juniorima, a u subotu je njegov gol slomio Slaven za ulazak u finale Kupa. "Još nismo svjesni što smo napravili, želimo promijeniti povijest", kaže Marko Tolić

VIDEO

Uh, bila je fešta i u svlačionici, ali najslađa u busu, na putu do Zagreba. Izašli smo i van i proslavili, ali danas je već novi dan, vrijeme za rekuperaciju pa idemo u nove pobjede, čeka nas meč s Osijekom i borba za Europu, rekao nam je Marko Tolić (23) jutro nakon što je odlučujućim golom za preokret protiv Slaven Belupa pomogao Lokomotivi da se domogne finala Kupa (3-1).

Prošle sezone bio je najbolji igrač Druge HNL sa Sesvetama, a onda se vratio u matični klub i već u prvoj sezoni oduševio. Gol u Koprivnici bio mu je 11. ove sezone u premijernoj utakmici nakon dvoipolmjesečne stanke zbog pandemije korona virusa. A tko je bio najglasniji u fešti, pitamo ga.

- Za atmosferu je uvijek zadužen kapetan Kolinger. Slušamo sve, nemamo neku posebnu slavljeničku pjesmu, više puštamo klupske pjesme - kaže Marko.

POGLEDAJTE VIDEO: Slavlje lokosa nakon ulaska u finale

Pokretanje videa...

Lokomotiva 00:15

Majstorski je prebacio Slavenova golmana Filipovića u 79. minuti za vodstvo lokosa. Nije pretjerano slavio na terenu, ali poslije je to bilo malo teže kontrolirati...

- Čekali smo ovu utakmicu pet mjeseci i toliko smo se pripremali. Kao što je rekao trener Slavena, zaboravili smo brzo na sav taj ambijent i isključili se iz toga, a koncentrirali se na ono što možemo raditi na terenu. Problem je kontrolirati emocije, vidjeli ste to, razumljivo je s obzirom na sve.

Prošao je trnovit put od pete do prve lige, selili su ga po posudbama, ali uz pomoć obitelji i vjere nije se predavao. Čak ni kad mu je iznenada preminuo otac Pere dok Marko nije napunio ni deset godina. Pratio ga je na svakom treningu i utakmici. Sve golove zato posvećuje njemu.

- Uvijek isto - kaže nam.

Od pete do prve lige: Vjera me spasila, a igram za tatu Peru...
Od pete do prve lige: Vjera me spasila, a igram za tatu Peru...

Sammir - Tolić bila je dobitna kombinacija za rušenje Osječana jesenas u Kranjči, i tad je Marko ušao s klupe i zabio za 2-1, a hrvatski Brazilac imao dvije asistencije.

- Daleko je najbolji u našoj momčadi i pronalasku igrača u dobroj poziciji. Na moju sreću, i ja sam zabio lijep gol. Pokazuje koliki je talent i nogometni mag. Čovjek koji ima toliko godina i utakmica iza sebe, znamo da nije u najboljem ritmu, ali je svejedno sposoban okrenuti tijek utakmice. No ni on ni ja ništa ne bismo mogli sami. Kad se to ukomponira u cjelinu, osjetili smo da im nema pomoći. Krenuli smo na glavu, sjećam se da mi je Jakić na zagrijavanju rekao "ući ćemo i okrenuti sve". I eto, obistinilo se i zabili smo triput - kaže.

Još je početkom godine Marko bio "na ledu", zbog zavrzlama oko ugovora koji mu je istjecao na ljeto poslali su ga i da trenira s juniorima, ali vratio se. I zabio možda i najvažniji gol za lokose u zadnjih nekoliko sezona. Barem do finala.

- Ništa kod mene ne može ići lagano ni normalnim putem, to sam spoznao kroz godine posudbi po drugoligaškim klubovima. Tako je došla i ta situacija s produžetkom ugovora, ali sad je sve to iza mene. Vratio sam se s dobrim igrama i prije stanke, a sad pogotovo. To me izgradilo, vidio sam da mogu prebroditi i takve stvari, a sad se okrećem onom lijepom - govori Tolić.

Zagreb: GNK Dinamo i NK Lokomotiva u 19. kolu Prve HNL

A te lijepe stvari su, prvo, prvenstvo. Lokomotiva je treća na ljestvici, samo bod udaljena od Rijeke i pozicije koja bi im, ne poništi li Uefa pretkola eurokupova, trebala donijeti kvalifikacije za Ligu prvaka. Velika stvar za tako mali klub.

- Dosad smo već probili sve granice koje smo mogli, mlada smo i poletna momčad i nemamo što izgubiti. Igrat ćemo kao i dosad, jedva čekamo. Imamo fantastičan raspored, prve četiri utakmice odmah su derbiji. Nema ljepše stvari nego igrati protiv najboljih u ligi jednu utakmicu za drugom.

A taj raspored kaže: Osijek i Dinamo doma, Rijeka u gostima pa Hajduk kod kuće. Već za tri tjedna vidjet ćemo hoće li vlak s Kajzerice nastaviti juriti prema Europi. A onda će, kao šlag na tortu, doći i Šibenik, 1. kolovoza. Rodno mjesto njihova trenera Gorana Tomića gdje su ranije ove sezone u Kupu već pobijedili domaći Šibenik 4-0.

Prije sedam godina Hajduk je bio bolji u dvije utakmice finala, sad nema ni Hajduka ni Dinama, a i igra se na jednu utakmicu.

- Još nismo svjesni uspjeha koji smo ostvariti. Finale je predaleko, imamo još deset utakmica. Naravno da ćemo imati u podsvijesti: "Wow, pa igramo finale!", ali daleko je ta utakmica i spremat ćemo se za nju taj tjedan. Bit će spektakl i drago mi je što se igra u Šibeniku, gdje se vraća Prva liga, to će im biti odlična uvertira. Drugačija je situacija nego prije sedam godina i drago mi je što se igra na jednu utakmicu. I da su Dinamo i Hajduk u finalu, išli bismo na pobjedu. Naš je jedini cilj promijeniti povijest Lokomotive - zaključio je Marko Tolić, momak o kojem će hrvatski nogomet još sigurno čuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening