Sport

Komentari 85

Samo su Barić i Vaha uspješniji od Bjelice u povijesti HNL-a!

Samo su Barić i Vaha uspješniji od Bjelice u povijesti HNL-a!

BJELICA VS MAMIĆ Obojica imaju pozitivan učinak protiv svih u ligi, Bjelica je rušio Dinamo i s Austrijom i s Osijekom. I dobio jedinu međusobnu utakmicu protiv Mamića. Tko će 50. rođendan dočekati kao prvak?

Navikao sam raditi kao trener i sportski direktor, menadžer engleskog tipa, volim imati odgovornost. Radio sam tako u Poljskoj, sad u Osijeku, a i u prvoj sezoni u Dinamu.

Ponavlja to Nenad Bjelica, koji u svom Gradskom vrtu gradi šampionsku momčad, i uoči velikog subotnjeg derbija. Znate li što se dogodilo u drugoj sezoni u Dinamu? Došao je, odnosno u klub se vratio, Zoran Mamić...

Zato se i ovaj okršaj i ova utrka za naslov gleda i kao dvoboj Bjelice i Mamića, najuspješnijeg Dinamovog (europskog) trenera zadnjih 50 godina i čovjeka koji je i te kako kumovao njegovu odlasku iz Maksimira, pa ga ubrzo i naslijedio na klupi.

I trofejna soba im je ispremiješana: Bjelici se pišu tri trofeja s Dinamom, među kojima onaj u kojem je momčad preuzeo u zadnjem kolu i on ga ne broji kao svoj, ali ne i prošlosezonski, kad je najuren u trenucima dok je Dinamo imao 18 bodova prednosti. U preostalih deset kola Jovićević i Mamić osvojili su samo 15 bodova, a naslov se piše - Mamiću. Iako ga Bjelica računa kao svoj.

Bjelica se hvali kako je uveo bečku Austriju u Ligu prvaka, od WAC-a napravio stabilnog prvoligaša, a u Lechu su ga sitnice dijelile od trofeja, no ni jedan nije osvojio izvan Dinama. Dok Mamić ima prvenstvo i Kup s Al Ainom, koji je vodio i u finalu klupskog Svjetskog prvenstva i izgubio od Reala 4-1.

Bjelica je vodio puno više utakmica (463) jer Mamić se nije odmah nakon kopački opredijelio za trenersku karijeru, pa ih je skupio tek 274. Ali vodeći Dinamo, Al Nasr, Al Ain i Hilal osvaja 2,19 bodova po utakmici, dok je Bjeličin prosjek s lošijim momčadima (Kärnten, Lustenau, WAC, Austria Beč, Spezia, Lech, Dinamo i Osijek) dosta skromnijih 1,76 bodova po susretu.

Gledajući HNL, Mamić je 33. po broju utakmica na klupi (117, 85 pobjeda, 23 remija, 9 poraza), a Bjelica 42. (78, 63, 9, 6), ali od trenera koji su vodili više od 20 utakmica, samo Otto Barić (89,7) i Vahid Halilhodžić (83,3) imaju veći postotak pobjeda od Bjeličinih 80,8 posto. Slijedi Ivajlo Petev (76,9) pa Mamić sa 72,6 posto. Ali samo Matjaž Kek ima bolju gol razliku od Mamića u povijesti HNL-a (plus 217 prema plus 185).

Obojica imaju pozitivan učinak protiv svih klubova HNL-a. Bjelica nije izgubio ni bod protiv Slavena, Intera i Istre, protiv Hajduka ima pet pobjeda, tri remija i poraz, protiv Osijeka 5 1 2, Rijeke 5 3 3, a protiv Dinama dvije pobjede i poraz u tri okršaja. Pobjedu i poraz s bečkom Austrijom u playoffu Lige prvaka i pobjedu 2-0 u HNL-u, u jedinom okršaju s Mamićem. Crne mačke u trenerskoj karijeri su mu Salzburg (remi i šest poraza) i Legia (pobjeda i četiri poraza).

Mamića je, pak, najviše mučila Rijeka, s kojom ima šest pobjeda, šest remija i četiri poraza, dok su mu Osijek (8 2 2) i pogotovo Hajduk (12 3 2) praktički mušterije. Pardon, bili su do dolaska Bjelice u Gradski vrt...

Naime, Dinamov trener šest je puta rušio Keka (tri poraza), pet puta Tudora (jedan poraz), ima pozitivan omjer i s Razvanom Lucescuom, Winfriedom Schäferom, Christianom Grossom, Dickom Advocaatom, Michaelom Laudrupom, Marcelom Gallaredom, Ruijem Fariom, Ćirom Blaževićem, Cesareom Prandellijem, Slavenom Bilićem, Danom Petrescuom, Sa Pintom, pobjeđivao je i Henka ten Catea i Arsena Wengera, ali nikad Cocua, Marca Silvu, Rebrova, Ruija Vitoriu..., Pepa Guardiolu i - Nenada Bjelicu.

Bjelica ima skalpove Sergeja Rebrova, Igora Bišćana, Luciana Spallettija, Phillipa Cocua, Tonija Polstera, Christiana Panuccija, Pavela Vrbe, Gian Pera Gasperinija, Nike Kovača, nije ga nadmudio Erik Ten Hag, Dejan Stanković, Hernan Crespo, Matjaž Kek, a gubio je od Paula Fonsece, Diega Simeonea, Pepa Guardiole, Ciriaca Sforze...

Ni jedan najveće pobjede nije ostvario s Dinamom: Bjeličin je rekord 8-1 s WAC-om u Austrijskom kupu protiv Ostbahna i poraz 5-0 s Kärntenom od Rapida, a Mamićev 7-0 s Al Ainom protiv Ajmana i porazi 0-5 s Al Hilalom od Al Taawona te s Dinamom od Bayerna.

Obojica su 1971. godište, Bjelica je rođen u kolovozu i 40 je dana stariji. Tko će od njih dvojice 50. rođendan dočekati kao prvak?

Najčitaniji članci