Obavijesti

Sport

Komentari 11

Samo tri hrvatska nogometaša još igraju: 'Jako smo zabrinuti'

Samo tri hrvatska nogometaša još igraju: 'Jako smo zabrinuti'
1

Plašim se zaraze i izbjegavam trgovine, ali svaki dan sam s 30 suigrača na treningu, koji tko zna gdje su bili. Predsjednik se uzdaje u vjeru i Boga, javlja nam hrvatski lijevi bek Karlo Bručić iz Minska

VIDEO

Ujutro kad se probudim, operem zube, ali ostane mi u grlu bacila jer preko noći hrčem. Onda uzmem travaricu, a kad osjetim da u grlu još ima "životinja" koje preko noći uđu... E, onda uzmem jednu smokvu da se one sve skupe, zatim s drugom travaricom to "poništim" i nema nijedne više. Tako je borbu sa "stranim tijelima" opisao simpatični stariji čovjek u jednom popularnom videu na YouTubeu.

Metodama našeg čovjeka vodi se i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji za prošlog vikenda zaigrao hokej i uopće se ne boji korona virusa. 

Predsjednik je predložio da umjesto panike, njegovi građani trebaju piti votku, dva puta tjedno odlaziti u saunu i nastaviti raditi na svojim farmama jer "traktor može sve izliječiti", uvjerava Lukašenko. 

Upravo je Bjelorusija jedina država u Europi u kojoj se nogomet igra najnormalnije, pred publikom. U tamošnjoj prvoj ligi igraju tri hrvatska nogometaša. Karlo Bručić (27) brani boje Dinamo Minska, Tin Vukmanić (20) igra za Soligorsk, a u jeku pandemije korona virusa stoper Jakov Filipović (27) prešao je iz Lokerena i neprikosnoveni BATE Borisov. Vukmanićev partner u vrhu napada Soligorska je bivši mladi hrvatski reprezentativac Darko Bodul (31) koji danas ima austrijsko državljanstvo.

- Jako sam zabrinut, izbjegavam trgovačke centre i dućane. Pokušavam što više biti doma i izolirati se od drugih. Svaki dan si na treningu s 30 igrača i u podsvijesti ti je da nemaš pojma gdje su oni bili i hoće li te netko od njih zaraziti - kazao nam je Bručić pa dodao:

- Predsjednik kaže da se uzda u Boga i da će nas vjera sve spasiti. Istina je, stvarno je rekao ljudima da popiju čašicu votke i odu u saunu. On vjeruje da će to pomoći ljudima protiv korone.

Korona ne zabrinjava ni Šveđane, a donedavno nije ni Fince. Tamošnja prvenstva još nisu počela, ali klubovi igraju prijateljske utakmice. Prije će na vrbi roditi grožđe, nego što će u prohladnom finskom gradiću Kaajaniju temperatura ići iznad 20 Celzijusa ljeti. U mjestu od tridesetak tisuća žitelja za finskog drugoligaša AC Kajaani brani Zagrepčanin Deni Kakša (28).

- Spremali smo se za početak prvenstva koje je trebalo početi 19. travnja, ali sve je odgođeno minimalno do lipnja. Tek 13. travnja će biti donesene konkretnije mjere i odluke, a do tad smo u karanteni. Evo sad već tri tjedna. Mislim da Šveđani igraju jer se boje recesije, oni su navikli na lagodan život - priča nam Kakša koji je iz švedskog Ljungskilea došao u Finsku.

Za Hrvatima koji igraju unatoč korona virusu pretražili smo od mjanmarske lige, preko jordanske, pa sve do prve i druge lige Farskih otoka. Ima ih još samo u Švedskoj, točnije njih trojica imaju hrvatske korijene. 

Golman Davor Blažević i veznjak Darijan Bojanić nastupaju za tamošnjeg prvoligaša Hammarby, a u drugoj ligi za Östers IF igra Mattias Pavic.

Summa summarum, tri hrvatska nogometaša, te još nekoliko njih hrvatskih korijena, imaju mogućnost u vrijeme ove strašne krize igrati nogomet. Nasreću, ili nažalost. Procijenite sami.

Ukratko o igračima:

Jakov Filipović - Prije nekoliko danas došao u BATE. Sa 20 godina pretrpio je moždani udar koji je bio posljedica srčane mane, ali izvukao se, nastavio s nogometom i postao hrvatski reprezentativac pod vodstvom Ante Čačića na China Cupu.

(SP)CHINA-NANNING-SOCCER-2017 CHINA CUP

Tin Vukmanić - Karlovčanin je prošao Dinamovu omladinsku školu, potom otišao u Inter Zaprešić gdje mu je priliku u 1. HNL dao Samir Toplak. Preko Italije otišao je u Latviju, a danas je u Soligorsku. 

Karlo Bručić - Izdanak Dinamove škole, ali afirmaciju je stekao u Lokomotivi. U HNL-u je skupio 118 nastupa i zabio šest golova. U japanskom Sagan Tosuu igrao s Fernandom Torresom. 

NK Istra 1961 - NK Lokomotiva

Darijan Bojanić - Otac mu je Hrvat iz Bosne, a majka Bošnjakinja. U Helsingborgu je u medijima kritizirao švedsku ikonu, a tad mu trenera Henrika Larssona pa je ubrzo odstranjen iz momčadi.

Davor Blažević - I on ima korijene iz Bosne i Hercegovine. Prošao je sve mlade švedske selekcije od U-16 do U-21. 

Darko Bodul - Sarajlija je odrastao u Austriji i bio je strašan talent. Blistao je u Ajaxu pa ga je HNS privolio na "kockice" jer nisu željeli da se ponovi "slučaj Vastić". Igrao je za našu U-21 reprezentaciju, a danas ima samo austrijsko državljanstvo.

Mattias Pavić - Omaleni bek (167 cm) rođen je u švedskom Falunu. Za švedsku U-17 reprezentaciju skupio je 18 nastupa, bio je i u Kalmaru, ali negdje je u razvoju zapelo pa sad igra u drugoj ligi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening