Obavijesti

Sport

Komentari 0

Samo Ukić i Tomas pobjednici: Jedini su slavili izvan Hrvatske

Samo Ukić i Tomas pobjednici: Jedini su slavili izvan Hrvatske
1

Roko Ukić i Marko Tomas jedini su hrvatski reprezentativci koji su u inozemstvu osvojili naslov prvaka. Najvećeg rivala Galatasaraya dobili su 91-88 i osvojili titulu...

VIDEO

Svašta je padalo s tribina, ali pokriješ glavu i trčiš. Ono što te pogodi u leđa se ni ne računa, nasmijao se Marko Tomas dan nakon što je Fenerbahçe Ülker na gostovanju kod najvećeg rivala Galatasaraya slavio 91-88 i okončao finalnu seriju turske lige omjerom 4-2.

- Trebali smo osvojiti u petoj, ali počeli smo slaviti i prije utakmice. Ne samo mi igrači nego svi u klubu, sve je već bilo pripremljeno. Ali nije gotovo dok nije gotovo - rekao je Tomas koji je slično iskustvo imao lani u dresu Cibone, kojoj je u finalu NLB-a presudila “nemoguća” Kecmanova trica s centra u posljednjoj sekundi. Posljednju utakmicu sezone završio je s osam poena, baš kao i Roko Ukić. Njih dvojica jedini su hrvatski reprezentativci koji su osvojili naslov prvaka u inozemstvu. Većina je zapinjala u finalima ili polufinalima.

No zato je Fenerbahçe za trenera imao Nevena Spahiju koji osvaja trofeje gdje god se pojavi. Već je bio prvak Hrvatske, Slovenije, Litve i Izraela, a s Valencijom je prošle godine osvojio Eurokup.

- Puno mi je lakše bilo uz Roka i Spahiju. U klubu nas je mnogo s ovoga govornog područja. Iako sam daleko od kuće, u Istanbulu se osjećam kao da sam još u Ciboni - kaže 26-godišnji Križevčanin. A najesen bi hrvatska kolonija u Feneru trebala još ojačati jer se samo čeka službena potvrda da stiže i Bojan Bogdanović.

No u Markovu životu nije sve ružičasto. Muči ga ozljeda pete.

- Dosta iritira, teško je trenirati... Operacija je posljednja opcija, ali moram misliti na zdravlje. Nadam se da ću sve moći riješiti terapijama jer bi operacija značila da propuštam Eurobasket.

Banić zapeo na zadnjoj prepreci

Zadranin Marko Banić predvodio je Bilbao u najboljoj sezoni u povijesti. Izbacivši Real prošli su u finale španjolske ACB lige, ali protiv moćne Barcelone nisu imali šanse, izgubili su 3-0.

Tomić je kiksao i prije finala

Real je došao na Final Four Eurolige, ali ondje se nije proslavio, baš kao ni u ACB ligi. Ispadanje u polufinalu od Bilbaa bila je senzacija. Ante Tomić imao je dobru sezonu, ali bez željenog trofeja.

Barać je sazrio, ali momčad nije

I Stanko Barać bio je jedan od najboljih igrača svoje momčadi, no Caja Laboral nije uspjela obraniti naslov prvaka. Izbacila ju je Barcelona u polufinalu, a u Euroligi zapela je u četvrtfinalu.

Lukša iznenadio, ali nije osvojio

Galatasaray i Lukša Andrić mogu se usporediti s Banićem i Bilbaom. Već je plasman u finale bio velik uspjeh, ali to je bio njihov krajnji domet. Andrić je pokazao da se razvio u dobrog igrača.

Planinić i Lončar bolji od Popovića

Himki Kreše Lončara i Zorana Planinića izbacio je Uniks Marka Popovića u polufinalu Ruske i VTB lige. Osvojili su Baltičku ligu, ali domaću ne. Pop i Uniks jurili su tri trofeja, a uzeli samo Eurokup.

Čak ni Olimpija nije bila prvak

Olimpija je nekoć u Sloveniji bila “pretplaćena” na trofeje poput Cibone, no ove sezone izgubila je u finalu NLB-a, kao i u finalu domaće lige od Krke. Ni Damir Markota nije ništa osvojio.

Žorić bolji od Cibone i Cedevite

Od svih potencijalnih reprezentativaca naslovom u Hrvatskoj okitio se samo Luka Žorić. Cibona je imala sezonu za zaborav, a Draper i društvo iz Podsuseda svugdje su ostali kratki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače