Sport

Komentari 20

Samovladavina Danka Radića: Sve propada, a samo on ostaje

Samovladavina Danka Radića: Sve propada, a samo on ostaje

U neuspjehu reprezentacije nema niti malo moje krivice, ni po sustavu zapovjedne odgovornosti. Svatko ima pravo pogriješiti, rekao je predsjednik HKS-a Danko Radić

Ne bih rekao da je ovo neuspjeh, ali svakako nisam zadovoljan, rekao je Joke Vranković, koji će nakon povratka i službeno postati bivši izbornik.

- Ako nešto nije neuspjeh, znači da je uspjeh. Dakle, dobro je što je Hrvatska, velesilama poput Irana i Tunisa, koje je dobila lani u Istanbulu pod Jokinim vodstvom, pridružila Finsku i Crnu Goru. Makedonija i BiH valjda su prejake. Baš ta iritantna neobjektivnost u sagledavanju posljedica svog rada još je jedan od razloga zbog kojih je dobro što je Vranković otišao. Baš kao što iz istog razloga mora otići i čovjek koji ga je i postavio.

- U ovome nema niti malo moje krivice. Ne, ni po sustavu zapovjedne odgovornosti. Svatko ima pravo pogriješiti u odabiru. Ponekad moraš izabrati manje zlo. Ovo je neuspjeh, a struka je imala potpunu slobodu u izboru igrača i organizaciji priprema - govorio je Danko Radić.

Nije mu Joke bio jedina pogreška u odabiru. Vrlo talentiranu reprezentaciju U-19 dao je u ruke Draženu Brajkoviću, koji nije znao da se iz prve skupine prenose svi bodovi, a ne samo oni protiv momčadi koje su prošle, pa je odmarao igrače i izgubio od Južne Koreje (!) te naposljetku ispao u četvrtfinalu. Čak je i reprezentacija U-20 ispala iz prve divizije izgubivši dvaput od Austrijanaca. A debakl u Litvi samo je šlag na tortu.

Nije dosta vaditi se na zlata reprezentacije U-16 jer nema apsolutno nikakvih garancija da se i supertalenti Šarić i Hezonja kao seniori neće uklopiti u sivilo naše košarkaške stvarnosti.

Pet velikih razočaranja hrvatske košarkaške reprezentacije u eri nedodirljivog Danka Radića

Katastrofa na Igrama 1996.

S Kukočem i Rađom Petar Skansi bio je tek sedmi na OI-ju u Atlanti ‘96., što je okarakterizirano katastrofom.

U Španjolskoj smo bili tek 11. sa samo dvije pobjede i šest poraza

Godinu dana poslije na EP-u u Španjolskoj bili smo tek 11., također sa Skansijem na klupi. Dobili smo samo prvu i zadnju utakmicu, obje protiv Njemačke, a u međuvremenu nanizali šest poraza. Između ostalih, od Ukrajine i Poljske. To je bio prvi pravi debakl.

Tomić nam je u francuskoj 1999. utrpao 32 koša i poslao nas kući

Pod vodstvom Pepsija Božića 1999. u Francuskoj imali smo sve u svojim rukama, a onda izgubili 16 razlike od Litve te u ključnoj utakmicu 17 od Njemačke. Tko se ne sjeća Dražana Tomića?! Zabio nam je 32 koša... Opet smo bili 11.

Spahija slavio samo jedanput

U Švedskoj 2003. odigrali smo četiri utakmice, izgubili od Grčke, Turske i Rusije. Bilo je to prvo Spahijino natjecanje.

Prvi put ostali u prvom krugu

Najveći debakl. Prvi put u povijesti nismo prošli prvi krug, nismo među 12, a izgubili smo od Makedonije i BiH.

Najčitaniji članci