Sport

Komentari 33

Sarač je pobijedio, spasio posao čak i onima koji su ga smijenili, ali sebi više nije mogao pomoći

Sarač je pobijedio, spasio posao čak i onima koji su ga smijenili, ali sebi više nije mogao pomoći

Javna je tajna, cijela Koprivnica priča o tome da je uoči rukometnog derbija s Lokomotivom pred Zlatka Saračevića stavljen ogroman uteg. On je već izgubio posao na kraju sezone, ali borio se i pobijedio za druge

Što se točno dogodilo? Zašto je srce izdalo velikog Zlatka Saračevića (59)? Kakav je to "nenormalan pritisak" koji je spominjao odmah nakon utakmice protiv Lokomotive, a da ga olimpijski pobjednik i jedan od najvećih svjetskih rukometaša svih vremena nije već u karijeri iskusio?

POGLEDAJTE VIDEO: Podravkašice se oprostile od Saračevića

Igrao je taj mali milijun velikih utakmica u odnosu na koje je ovaj derbi Podravka - Lokomotiva trebao biti mačji kašalj. Gubio je finala Lige prvaka, osvajao olimpijska zlata, naučio u karijeri primati batine, ali ne gubiti živce nego ostati fokusiran na cilj. Ne, moralo se dogoditi nešto izvan okvira. Nešto što izbaci iz takta i tako mirnog čovjeka.   

Uostalom, o kakvom pritisku pričamo ako je uprava kluba već odlučila da Sarač neće biti njihov trener iduće sezone? Tu bi bar sve trebalo biti kristalno jasno. Ono, znate već kakav je trenerski posao, odradim ovo do kraja sezone i ruka ruci - raziđimo se u miru. Ali ovaj put nije bilo tako.

U rukometnim krugovima jako se dobro znalo da Sarač nije najbolje primio odluku vodstva kluba da mu se zahvali na kraju sezone. Teško mu je to palo. Šutio je, ali pogodilo ga je jer je ispao glavni i jedini krivac. U upravi kluba uprli su prstom u njega.

Da se ne bi Podravka kao tvrtka i glavni sponzor zapitala "kako se to vodi slavni rukometni klub koji nosi ime njihove kompanije i kako se troši novac", otjerali su njega, koji je u Koprivnicu preselio sa suprugom i apsolutno sve podredio "kokicama". Imao je dugoročne planove. Htio se skrasiti u Koprivnici. Ali najlakše je bilo reći: "Kriv je Saračević." Osim što - nije...   

Jest, u turbulentnoj i uistinu nenormalnoj, koronom obilježenoj sezoni Podravka, ta institucija hrvatskog rukometa redala je, nažalost, poraze u Ligi prvakinja. Ali kako da Saračević složi igru kad se 18 cura, od ukupno 21 igračice, zarazilo koronom? 

Nije bio kriv što je lijeva vanjska igračica Sorina Tirca (21), kći slavne Mariane Tirce koja mu je trebala biti glavna igračica ove sezone, suspendirana zbog kršenja antidopinških pravila prije nego što je uopće zaigrala.

Nije bio kriv što su se rezale plaće, na što nije pristala najbolja igračica, Slovenka Tjaša Stanko, niti je on raskinuo s njom ugovor i pustio je u Metz. Naprosto, klub je odlučio tako.  

I nije on bio taj koji je pred utakmicu s Lokomotivom stvorio, kao što je rekao, nenormalan pritisak. Javna je tajna, cijela Koprivnica priča o tome, da je pred Saračevićem bio ogroman uteg - ili će pobijediti Lokomotivu, ili će "metla" pomesti ne samo njega, nego sve redom. Karikiramo - od čistačice do lijevoga krila. 

Sarač je posao već bio izgubio, ali grizao je, borio se i sredio Lokomotivu da ga ne bi izgubili drugi. Mnogima je spasio posao. Što je najbizarnije od svega, čak i onima koji su ga smijenili. Ali sebi više nije mogao pomoći.

Lekciju smo valjda sad naučili svi skupa. Nema te utakmice koja se ne smije izgubiti. Nije to ni Hajduk - Dinamo, ni Podravka - Lokomotiva. Ma ni finale svjetskog prvenstva. Baš ništa nije vrijedno toga da nakon - ili možda baš zbog toga - prestane kucati srce šampiona. 

Najčitaniji članci