Obavijesti

Sport

Komentari 1

Sastanak klubova La Lige bez 'odmetnika': Jedna ovakva elitistička liga je nepoželjna

Sastanak klubova La Lige bez 'odmetnika': Jedna ovakva elitistička liga je nepoželjna

Klubovi su na sastanku jednoglasno i energično odbacili planove o stvaranju tog natjecanja. Svi klubovi čvrsto vjeruju u sportske zasluge kao jedini kriterij za ulazak u europska natjecanja, navode iz La Lige

VIDEO

Organizator španjolskog nogometnog prvenstva La Liga održala je u četvrtak sastanak 17 klubova prve lige na koji nisu bili pozvani Real Madrid, Barcelona i Atletico zbog pokušaja osnivanja Superlige, koje se boji La Ligin predsjednik Javier Tebas. Istovremeno se putem medija oglasio Barcelonin predsjednik poručivši da nastavljaju s projektom.

Pokretanje videa...

Slaven Bilić 01:22

- Klubovi su na sastanku jednoglasno i energično odbacili planove o stvaranju tog natjecanja. Svi klubovi čvrsto vjeruju u sportske zasluge kao jedini kriterij za ulazak u međunarodna klupska natjecanja putem nacionalnih liga - navedeno je u priopćenju La Lige nakon sastanka na kojem su sudjelovala i 22 kluba druge španjolske lige.

- Globalno protivljenje iskazano proteklih dana potvrdilo je da je jedna europska elitistička liga neodrživa i nepoželjna - dodali su u priopćenju.

Premier League - Leeds United v Liverpool

U nedjelju kasno navečer je 12 bogatih klubova predvođenih Realovim predsjednikom Florentinom Pérezom objavilo priopćenje o pokretanju Superlige koja bi im donijela dodatni novac u trenutku opadajućih prihoda uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ti klubovi su "što je ranije moguće" namjeravali istupiti iz UEFA-ine Lige prvaka te se tijekom tjedna natjecati u svojoj Superligi u kojoj bi bilo ukupno 20 klubova. Vikendom bi igrali u domaćim prvenstvima.

Predsjednik La Lige, Javier Tebas, žestoko se obrušio proteklih dana na Pereza, a igrači nekih španjolskih klubova izašli su na teren s majicama na kojima su bile ispisane poruke protiv Superlige.

Twelve of Europe

- Superliga ne poštuje male klubove - rekao je Cadizov igrač Ivan Alejo. 

- Florentino Perez je jučer rekao da ljudi ne žele gledati Elche - Valladolid ili Elche - Huesca. On to ne želi gledati, ja uživam gledajući ekipu iz rodnog mjesta. Sigurno da svatko uživa gledati svoj klub kako igra protiv Real Madrida ili Barcelone - dodao je Alejo rođen prije 26 godina u Valladolidu.

Pod pritiskom vlada, UEFA-e i FIFA-e, medija i dijela navijača povukli su se javno svi osnivači osim Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

- Projekt je sada na "stand-byu". Superliga postoji, kompanija za upravljanje njome je i dalje tu, ali nam je otišla polovica članova umornih zbog onoga što su proživjeli u početna 24 sata - izjavio je Perez sinoć tijekom gostovanja na španjolskoj radijskoj postaji Cadena SER.

Susana Vera/Reuters/PIXSELL

- Svi nastavljamo i dalje. Barcelona također promišlja što možemo napraviti. Postoji ideja da među 20 klubova Superlige budu recimo po četiri iz Španjolske, Italije...Tražimo obrazac. Ključno je da pronađemo format koji bi bio atraktivan i napose privukao mlade jer oni sve manje gledaju nogomet provodeći vrijeme na Playstationu i drugim platformama - dodao je.

U četvrtak se po prvi put javno obratio Barcelonin predsjednik Joan Laporta poručivši kako je "apsolutno neophodno da veliki klubovi iznesu svoje mišljenje vezano za podjelu novca".

- Mi zagovaramo održavanje nacionalnih prvenstava, te ćemo razgovarati s UEFA-om - izjavio je za katalonsku televiziju TVE3. Mi veliki klubovi puno pridonosimo pa trebamo sudjelovati u raspodjeli tog novca - dodao je.

Barcelona se trenutačno nalazi u lošoj financijskoj situaciji, a u svojim redovima ima Lionela Messija i Antoinea Griezmanna, dvojicu od petorice najplaćenijih nogometaša svijeta. Laporta, koji je prošli mjesec izabran za predsjednika kluba, rekao je kako ne odustaje od Superlige.

- Bilo je pritisaka prema nekim klubovima no naš prijedlog i dalje postoji. Investicije su jako važne, plaće izuzetno visoke, pa je sve to potrebno uzeti u obzir na isti način kao i sportske zasluge - izjavio je.

La Liga smatra da bi taj projekt bio štetan jer se prema njenom mišljenju radi o zatvorenom natjecanju u koje ne bi imali pristup manji klubovi.

- Danas, nogometni navijači u čitavoj Europi mogu sanjati da se njihov klub, bez obzira na njegovu veličinu, može istaknuti u natjecanju, doći što je moguće dalje te biti u vrhu europskog nogometa - navela je u priopćenju.

- Ta europska tradicija mora biti najvažnija te ne smije biti ugrožena niti modificirana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom