Obavijesti

Sport

Komentari 0

Saznajte sve o počecima breakdancea u Hrvatskoj

Saznajte sve o počecima breakdancea u Hrvatskoj
1

Ranih 80-ih street dance u Hrvatskoj ugledao je svijetlo dana. Tragovi kulture navodno postoje u nekim gradovima, no dokazi postoje samo u Zagrebu

VIDEO

Ranih 80-ih, preciznije početkom 1983. godine, street dance u Lijepoj našoj ugledao je svjetlo dana. Neki tragovi dotične kulture navodno postoje u nekolicini hrvatskih gradova, no osim Zagreba, postojanje takve kulture nema nikakvih dokaza izuzev usmene predaje. U vrijeme kad su internet, MTV i slični izvori i doticaji s drugim izvanhrvatskim utjecajima bili nezamislivi, postavljanje trendova bilo je zadatak onih koji su putovali po svijetu i utjecaje drugih kultura prenosili društvu oko sebe.

Prve ekipe, dakle crewovi, pojavili su se 1983. na zagrebačkoj sceni, a prvi poznati crew bio je Jam on Crew. Dečki su u društvu predstavljali potpuni novitet baveći se nečim što još na hrvatskim ulicama viđeno nije pa im je tako u džep sjelo nekoliko ugovora za televizijske reklame, rezidencije po hrvatskim klubovima i gaže po cijeloj Hrvatskoj.

Drugi crew, koji je u to vrijeme, također, svoje plesne manevre odlučio pokazati očima javnosti bili su Big Blow crew, koji su 1984. nastali u Zagrebu, nešto prije nego je osnovan i Crazy Beat Crew. Iste godine brejkeri iz ekipe 101 Breakers nekako su se uspjeli istaknuti kao najpopularniji crew tih dana, a njihovi članovi već su tada samouvjereno izvodili heliće i headspin s nevjerojatnim ubrzanjem.

U ljeto 1984. dečki iz 101 Breakers ekipe putem radija 101 izazvali su na dvoboj Jam on Crew, što će dovesti do prvog ikada B-Boy dvoboja u Hrvatskoj, a prema pričama tadašnjih brejkera tom spektaklu svjedočilo je preko deset tisuća ljudi na zagrebačkom glavnom trgu. Oči mase isprva su bile iznenađene i u čudu, no ubrzo su svi postali očarani pokretima koje su ovi dečki izvodili u samom centru grada. Događaj nije bio prijavljen pa je dolazak tadašnje milicije rastjerao okupljene ljude, a pobjednik dvoboja nikad nije proglašen.

Nakon izlaska filmova poput Beat Streeta i Breakin'a, B-Boying je počeo dobivati na popularnosti, što je značilo i pojavu sve više i više mladih koji su se željeli baviti ovom, sada možemo reći, umjetnošću. Plesnjaci u raznim klubovima bili su ono na što se čekalo po cijele dane i tjedne, a tim noćima Trešnja, Zebra, Big Ben, Moša, Lapidarij, Neboder, Skuc i drugi bili su centar uzavrele atmosfere. 

Iznenadna popularnost B-Boyinga i širenje kulture koje je razdoblje svog najvećeg procvata doživjelo između 1984. i 1987. godine, naglo je splasnula, no današnje generacije B-Boying su podigle do novih visina, iskušavajući granice svog tijela i kreativnosti pokreta. 

Red Bull BC One, najveće svjetsko 1na1 B-Boy natjecanje današnjice dosad je tri puta posjetilo Hrvatsku i domaćim B-Boyevima dalo priliku da se popnu na svjetski plesni podij i predstave boje hrvatskog brejka. Prvi Red Bull BC One održan je 2011. godine, čiji je naslov uzeo Lux de Lux i predstavljao nas na istočnoeuropskom finalu u Turskoj iste godine. Idući naslov 2013. godine otišao je u ruke 2nd Blinda, koji je do pobjede došao nadmašivši Lux de Luxa u finalu, a zatim je otputovao u Ukrajinu predstavljati Hrvatsku na Red Bull BC One Eastern Europe Finalu. Ove godine, Lux de Lux obranio je naslov prvaka i ponovno zaslužio titulu najboljeg hrvatskog B-Boya. 

Prvi put od početka natjecanja Red Bull BC One Eastern Europe Finale održat će se u Hrvatskoj i to u Zagrebu 13. rujna, a Lux (Luka Anaković) pred domaćom publikom, boreći se s najboljim B-Boyevima regije, pokušat će izboriti odlazak na veliko svjetsko Red Bull BC One finale u Parizu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!
NIKAD NE OTPISUJ NIJEMCE

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!

Prije tjedan dana Montpellier je potukao Kiel s 39-30, mnogi su ga otpisali unaprijed, ali takvo što se ne radi protiv Real Madrida u nogometu i Kiela u rukometu. I Montpellier je dobio lekciju, dok je Karabatić odigrao zadnju europsku utakmicu
Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz