Obavijesti

Sport

Komentari 63

Simeone je u Ligi prvaka gubio samo kad je s druge strane CR!

Simeone je u Ligi prvaka gubio samo kad je s druge strane CR!
2

Diego Simeone ne odustaje od svog stila igre, iako ima prave španere poput Lemara i Carrasca, a iako je kritika puno on ima ono najvažnije - rezultat. Nije uzalud najplaćeniji trener svijeta

VIDEO

Atletico Madrid čudesnom je predstavom šokirao Liverpool i nakon produžetaka slavio na Anfieldu. Kad kažemo čudesnom predstavom, mislimo prije svega na fenomenalnu igru u obrani. Ipak je to forte Diega Simeonea (49).

Zanimljivo, Diego Simeone kao trener u nokaut fazi Ligi prvaka nikada nije izgubio utakmicu od neke momčadi za koju u tom trenutku nije igrao Cristiano Ronaldo.

Pokretanje videa...

00:33

Nekadašnji ratoborni veznjak samo je svoje igračke karakteristike preslikao u trenerski opus. Simeone prvo gleda kako učvrstiti obranu i ne primiti gol, a naprijed što uđe. A vidjeli smo u srijedu, često uđe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjak iz Buenos Airesa u Atletico je došao 2011. i od prosječne momčadi napravio europskog giganta i jedan od najbogatijih klubova svijeta. Španjolski klub je prema pouzdanoj Deloitteovoj ljestvici 13. najbogatiji klub svijeta, a u leđa im gledaju moćni klubovi poput Intera, Schalkea, Rome, Lyona, Evertona, Napolija...

Champions League - Round of 16 Second Leg - Liverpool v Atletico Madrid

Postao je Simeone s godinama sinonim za Atletico Madrid, a ne bi nazvali ni ludim čovjeka koji bi izrekao ovu tvrdnju samo obrnuto. Sitne nogometne prljavštine, smicalice, pozitivni bezobrazluk, agresija i - 'cojones'. Simeone se uvijek vodi onom da cilj opravdava sredstvo.

Kako drugačije objasniti da mu španeri poput Thomasa Lemara, Yannicka CarrascaVitola griju klupu. Zbog toga je Simeone ove sezone bio pod žestokim kritikama medija. Atletico nikad lošije pod Simeoneom nije krenuo u sezonu. Na ljestvici La lige tek su šesti i nikako da uhvate zalet ka vodećoj četvorci. Ispred njih čak su i Getafe i Real Sociedad.

OK, lako za ligu, ali kako objasniti ispadanje od trećeligaša CD Leonesa iz Kupa kralja u šesnaestini finala?

Podatak kako prema Transfermarktu Leonesa vrijedi 4,9 milijuna eura, dok momčad Atletica prema istom izvoru vrijedi čak 870,5 milijuna eura dovoljno govori kakvu je neugodnost doživio klub iz Madrida.

Champions League - Round of 16 Second Leg - Liverpool v Atletico Madrid

Ipak, čelnici madridskog kluba unatoč lošijim rezultatima u domaćim natjecanjima nisu ni pomislili Simeoneu uručiti otkaz. Imali su 24 milijuna razloga za to. Toliko u eurima dobiva Simeone godišnje i najplaćeniji je trener svijeta. Cholo se nalazi ispred Pepa Guardiole koji zarađuje 18 milijuna "vrijednosnih papirića".

Kog briga što netko njegov nogomet naziva "antinogometom". Čovjek ima rezultat. Pao je prvak Europe. Dakako, bilo je i malo sreće, ali sreću je Simeone sam isprovocirao. 

Ključni potez povukao je Simeone u 56. minuti i prelomio utakmicu. Izvadio je svog najopasnijeg igrača Diega Costu (31) i uveo veznjaka Marcosa Llorentea (25). Poludio je nekadašnji španjolski reprezentativac na tu izmjenu. "Sočno" je pri izlasku iz igre opsovao svašta, ali otprilike sat vremena kasnije grlio je i Simeonea i kolegu mu Llorentea.

Champions League - Round of 16 Second Leg - Liverpool v Atletico Madrid
Champions League - Round of 16 Second Leg - Liverpool v Atletico Madrid

Imao je Llorente čudesnu večer. Probušio je dvaput "bombama" nemoćnog Adriana i postao prvi igrač koji je zabio dva gola izvan 16 metara u jednoj utakmici Lige prvaka u povijesti Atletico Madrida. Da stvar bude bolja (ili po navijače Liverpoola gora), Llorenteu je gol iz 105. minute bio prvi udarac uopće u Ligi prvaka koji je išao u okvir i odmah golčina.

- Slušajte, jako sam dobro svjestan sam da ću ispasti jako, jako loš gubitnik, ali  ne mogu ne reći kako mi nije jasno zašto Atletico sa takvo kvalitetnim igračima igra takav nogomet?! Mogli bi igrati normalno sa svim svojim svjetskim klasama umjesto da stanu duboko u svojoj polovici i čekaju kontru - govorio je trener detroniziranih europskih prvaka, Jürgen Klopp.

- Moji su dečki odigrali svjetsku utakmicu protiv svjetskog protivnika... Koji se branio u dvije linije sa po četiri igrača. I bili su u pravu, izbacili su nas, pobjednici su i čestitam im. Ali kad vidim igrače kao što su Koke, Saul, Llorente... Njihova bi momčad trebala igrati pravi nogomet, a ne samo na kontre - rekao je Klopp.

Odgovor iz španjolskog tabora? Argentinac koji je odavno, još za igračkih dana, postao legenda madridskog kluba, uz očekivane pohvale svojima, podvukao je jedan drugi moment:

- Mi smo imali pola sata više da zabijemo gol u gostima od Liverpoola. To nije fer. Sve je to po pravilima, ali mislim da je pravilo u tom slučaju krivo - rekao je veliki pobjednik, trener Atletica Diego Simeone.

Svoj stil igre Simeone je jednom vrlo slikovito objasnio:

- Mi uvijek igramo kao da držimo nož među zubima. Inspiracija su mi uvijek bili Brazilac Paulo Roberto Falcao i Nijemac Lothar Matthäus.

Tko zna bi li temperamentni Argentinac ovako pričao i "spuštao loptu na zemlju" da nije prošao... Nikad nećemo saznati.

Diego Simeone u brojkama:

Trenerska karijera:

  • Racing Club (2006.) - Vodio 14 utakmica i prosječno osvajao 1,29 bodova
  • Estudiantes (2006- 2007.) - Vodio 57 utakmica i prosječno osvajao 1,93 boda
  • River Plate (2008.) - Vodio 33 utakmice i prosječno osvajao 1,45 bodova
  • San Lorenzo (2009. - 2010.) - Vodio 47 utakmica i prosječno osvajao 1,53 boda
  • Catania (2011.) - Vodio 18 utakmica i prosječno osvajao 1,33 boda
  • Racing Club (2011.) - Vodio 16 utakmica i prosječno osvajao 1,63 boda
  • Atletico Madrid (od 2011., a ugovor ima do 2022.) - Vodio 467 utakmica i prosječno osvajao 2,03 boda

Igračka karijera:

  • Za Atletico je igrao u dva navrata. U madridski je klub došao 1994. iz Seville za 2,5 milijuna eura, a 1996. otišao je u Inter za šest milijuna eura.
  • U Atletico se vratio bez odštete 2003. nakon avanture u Laziju
  • Igračku karijeru završio je u omiljenom mu Racingu 2006. i odmah preuzeo klupu tog kluba

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu