Obavijesti

Sport

Komentari 7

Šimunić otkrio kako je dobio tri žuta kartona: Kriv je naglasak!

Šimunić otkrio kako je dobio tri žuta kartona: Kriv je naglasak!
12

Utakmica protiv Australije bila mi je kao svaka druga, a napadači koje je najteže čuvati su Mark Viduka i Zlatan Ibrahimovic. On ima apsolutno sve, čudesan je, priča Joe Šimunić

VIDEO

Bio sam najsretniji na svijetu kad su me pozvali u nogometni institut u Canberri. Prije toga gledao sve njihove utakmice i znao sam kako se dobro radi i koliko je dobrih igrača izašlo odande, ispričao je Josip Šimunić (42) za australski Roar i naglasio:

- Kad mi je Ron Smith prišao i pozvao me, osjećao sam se kao da me zovu Real Madrid ili Barcelona ili Liverpool ili Manchester United!

Pokretanje videa...

00:10

Šimunić je na početku karijere bio ofenzivni veznjak, ali ograničenih aerobnih kapaciteta. Pa mu je Smith sugerirao da promijeni poziciju.

“Gledao je svaki detalj i rekao meni i mom ocu da bih mogao imati problema ako odem u Europu kao ofenzivni veznjak. Sve mi je objasnio i sve je imalo smisla pa sam pristao igrati u obrani. Kao stoper manje treba trčati nego na drugim pozicijama, a opet sam imao dovoljno kvalitete da mogu napraviti prilično dobru karijeru.

I danas, kao izbornik Hrvatske U19 pamti što ga je Smith naučio i u kontaktu su.

Unatoč godina igranja u Bundesligi i 105 nastupa za Hrvatsku, nogometni svijet najviše pamti njegovu epizodu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. Kada je s dva žuta kartona nastavio igrati, a onda dobio i treći. Sudio je Graham Poll, to se dogodilo na utakmici Hrvatske i "njegove" Australije (2-2).

Igor Kralj/PIXSELL

- Ta mi je utakmica bila kao i svaka druga. OK, Svjetsko prvenstvo je, većinu igrača Australije poznavao sam jer smo zajedno bili na institutu. Nažalost, nismo prošli skupinu, ali kad smo već mi ispali, drago mi je da je Australija prošla, to mi je umanjilo tugu.

A onda je otkrio kako je zapravo dobio tri žuta kartona:

- Pomogao mi je moj australski naglasak! - kaže Joe, kojeg je zbog naglaska Poll zamijenio za australskog braniča Craiga Moorea!?

- Nakon utakmice došao sam se rukovati s Pollom, kao što je običaj, No, nije mi dao ruku, što baš nije lijepo od njega.

Štoviše, ne samo da mu nije pružio ruku nego mu je, očito drugačije protumačivši Šimunićeve namjere, dao žuti karton. Treći.

- Doslovno sam morao ići za njim i zato mi je pokazao treći žuti karton. Ali, sve je to bio trenutak, bio sam ljutit što nismo prošli.

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Nakon više od desetljeća u Bundesligi, zadnje tri sezone igrao je u Dinamu.

- Uvijek pritisak. I volio sam taj pritisak, da kao stariji igrač imam odgovornost. Svaki je igrač ima, ali stariji posebno.

A koje je napadače bilo najteže čuvati?

- Mark Viduka bio je jedan od njih svakako. I vjerojatno Zlatan Ibrahimovic. On ima apsolutno sve, čudesan je.

Igor Kralj/Pixsell

Na pitanje o čemu žali iz karijere, ističe samo jedno:

- Volio bih da sam igrao u više država, naučio više kultura, jezika... za mene kao osobu to bi bilo bolje. Iako mi je 14 godina u Njemačkoj bilo prekrasno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica