Obavijesti

Sport

Komentari 9

Sitnice koje morate znati kada putujete u Ukrajinu i Poljsku

Sitnice koje morate znati kada putujete u Ukrajinu i Poljsku
4

U Ukrajini je obavezno nakupovati se suvenira, a može se i zaigrati ragbi na pijesku u Kijevu. U Poljskoj se lako mogu pronaći brojne rode, ali i najnovija Fiat Panda

VIDEO

Ukrajina

Nezamislivo je otputovati u Ukrajinu i vratiti se bez, Pysanky, ukrašenog i oslikanog jaja, kao i bez 'matreske' odnosno matrioške, drvene figurice koja se rastvara i koja u sebi skriva jednake takve, ali sve manje i manje.

Prepoznatljive za Ukrajinu su i marame, ručno oslikanih cvjetova, a za njih i druge predmete narodne nošnje obvezno je cjenkanje.

Od hrane u Ukrajini nezaobilazni su specijaliteti Bortsh, Hybivka, Paska i Babka,a domaćini su ponosni i na svoju votku. Pronaći ipak tipičnu ukrajinsku kuhinju vrlo je teško jer se u restoranima nudi pretežito europska i svjetska kuhinja, zato je postao običaj u Ukrajini, ako se dobije poziv na ručak, ne odbiti makar i ne poznavali najbolje domaćina.

Folklor je u Ukrajini vrlo važan, pa tko i njihovi malobrojni kozbari, pjevači koji uz instrumenti kozbu pjevuše epove poznate kao bylyny.

Ozbiljni su Ukrajinci i oko sporta, pogotovo nogometa i rugbyja. Iako ne briljiraju po rezultatima, Ukrajinci su bili prvi koji su izgradili teren za ragbi na pijesku i to u Kijevu.

U gradu Drogobyč izgrađena je u 16. stoljeću crkva, a da pritom nije iskorišten niti jedan čavao.

Posljednjeg tjedna u svibnju slave se dani Kijeva, odnosno proslava proljeća.

Poljska

Nacionalna je himna Poljske Mazurek Dąbrowskiego poznata i kao Pieśń Legionów Polskich we Włoszech skladana je 1797. u Reggio Emiliji, a autor je bio poručnik poljske vojske Jozef Wybicki. Poljska je zastava najjednostavnija u Europi, a jedina se nije promijenila ni  za vrijeme vladavine komunizma.

U Poljskoj će se naši navijači častiti kupusniakom, barszczom i zurekom, a zasladit će se tipičnim desertima makowceom, sernikijem i piernikijem. Pivo u Poljskoj neće nedostajati kao ni votke koju proizvode još od 15. stoljeća, a poznata su i pića od mješavine domaćeg meda i pivo.

Gotovo polovica svjetske populacije roda na svijetu gnijezdi se u Poljskoj,a da bi stigle putuju i do 8000 kilometara.

Talijani odlično posluju s Poljacima jer se nova Fiat Panda proizvodi isključivo u Poljskoj.

Poljaci se mogu pohvaliti i jednom od najstarijih javnih knjižnica u povijesti, izgrađena je 1747. a dobile je ima po braći Zaluski, svećenicima koji su je osnovali.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj  posao'
NEPOTREBNA SCENA

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina
VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.