Obavijesti

Sport

Komentari 25

Sjećamo se 'Busbyjevih beba': 57 godina prošlo je od nesreće

Sjećamo se 'Busbyjevih beba': 57 godina prošlo je od nesreće
1

Na današnji dan 1958. godine u avionskoj nesreći u Münchenu poginulo je 23 ljudi od čega osmorica igrača Manchester Uniteda, članova generacije "Busbyjevih beba"

VIDEO

Nogometni svijet danas se prisjeća obljetnice stradavanja legendarnih "Busbyjevih beba". Momčad Manchester Uniteda na čelu s trenerom Mattom Busbyjem 6. veljače 1958., prije točno 57 godina, stradala je u avionskoj nesreći u Münchenu.

Crvena zvezda ugostila je u Beogradu "crvene vragove" istog dana u uzvratu četvrtfinala Kupa prvaka, a Englezi su s ukupnih 5-4 prošli dalje. Dragoslav Šekularac, igrač Zvezde, imao je stopostotnu šansu zabiti za povratak Beograđana od 0-3 do 4-3 i odigravanja majstorice, vjerojatno i sprječavanja tragedije kluba s Old Trafforda. No nije zabio.

Unitedova momčad imala je presjedanje do Manchestera u glavnom gradu Bavarske gdje je avion morao napuniti rezervoar goriva. Vrijeme je bilo katastrofalno. Snijeg, zaleđena pista. No kontrola leta dopustila je polijetanje. Nakon dva neuspješna pokušaja, treći je bio koban. Avion je nedugo nakon podizanja zahvatio zaštitnu ogradu i udario u zgradu, potom i u kamion pun benzina.

Od 44 putnika u avionu 23 je stradalo, među njima i osam prvotimaca Uniteda, Geoff Bent, Roger Bryne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Whelan. Poginuli su i kopilot, stjuard, članovi stručnog stožera, osmero novinara... Busby je preživio i vodio klub do još dva naslova prvaka, jednog FA kupa, dva Charity Shielda te Kupa prvaka 1968. Umro je 1994. u 85. godini života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

Dinamo smijenio Vlatku Peras
PRELOMILI SU

Dinamo smijenio Vlatku Peras

Dugo se to spominjalo, ali iz tjedna u tjedan se Vlatka Peras pojavljivala na tribinama, kao i na radnom mjestu u Dinamu. No, na kraju je maknuta s dužnosti

'Petko, ostani': Navijači Dinama sa snažnom porukom Petkoviću, Ristovski poveo veliko slavlje...
REPORTAŽA S FEŠTE

'Petko, ostani': Navijači Dinama sa snažnom porukom Petkoviću, Ristovski poveo veliko slavlje...

Iza Dinama je turbulentna sezona puna uspona i padova, ali i slatkim krajem. 'Modri' su osvojili domaću trostruku krunu, ali možda im je najveća ovosezonska pobjeda atmosfera koju su izgradili s navijačima...
VIDEO Mbappe, koga to gledaš? Otkrili tko je misteriozna cura  s koje Francuz nije skidao pogled
OPROSTIO SE OD SUIGRAČA

VIDEO Mbappe, koga to gledaš? Otkrili tko je misteriozna cura s koje Francuz nije skidao pogled

Mbappe je u Cannesu organizirao oproštajnu zabavu za suigrače u PSG-u. Dok je razgovarao sa suigračima, za oko mu je zapela djevojka koja je mahala francuskom zastavom