Obavijesti

Sport

Komentari 4

Sjedila je iza Dražena u Golfu: 'Ta žena me skroz upropastila'

Sjedila je iza Dražena u Golfu: 'Ta žena me skroz upropastila'

Hilal Ebedal putovala je s Draženom Petrovićem i njegovom djevojkom Klarom Szalantzy u crvenom Golfu kobnog 7. lipnja 1993. Gotovo je u potpunosti izgubila pamćenje, a prije nekoliko godina upoznala je Biserku

VIDEO

Život leti, kapetane... Na današnji dan prije 29 godina, Hrvatska je oplakivala smrt košarkaškog Mozarta. Bio je to dan kada je u automobilskoj nesreći poginuo Dražen Petrović. Svijeće su obasjavale svaki hrvatski dom u čast velikana, a i dan danas je teško vjerovati da Dražena više nema. 

Tko je sjedio s Draženom u Golfu?

Godinama se nagađalo koje dvije osobe su bile s njim u automobilu tog kobnog jutra, a onda je otkriveno da je crvenim Golfom tog kobnog 7. lipnja 1993. upravljala njegova tadašnja djevojka Klara Szalantzy, manekenka i košarkašica, a treća osoba bila je turska košarkašica i njezina prijateljica Hilal Edebal koja se ni dandanas nije oporavila od teške nesreće. Gotovo je potpuno izgubila pamćenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Voštana figura Dražena Petrovića 01:40

Hilal danas ima 50 godina, a tek je prije nekoliko godina doznala da je sudjelovala u istoj nesreći u kojoj je poginuo Dražen Petrović. Strašna nesreća donijela joj je ozljedu mozga što joj je prouzročilo amneziju. To ju je dovelo do brojnih psihičkih slomova, a za sve informacije o nesreći je saznala iz novina.

Za treću osobu u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo Dražen Petrović saznalo se tek kad se Hilal počela prisjećati stvari koje su joj se 'izbrisale' zbog amnezije.

- Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja morala baš tada biti u Njemačkoj umjesto u SAD-u, gdje sam studirala i igrala košarku? Zašto sam morala izgubiti karijeru, a Dražen život, dok je vozačica uskoro mogla nastaviti svoju košarkašku i karijeru modela? Na koncu, je li Dražen prošao bolje od mene? Odnosno, bi li za mene bilo bolje da nisam preživjela? Jednostavno, to je nepravedno. Sve je bilo savršeno u mom životu do tog dana i fatalne nesreće - pitanja su koja si svakodnevno postavlja nesretna Hilal.

Ona je 2011. godine prvi put progovorila o teškoj nesreći za New York Daily News gdje je pričala o problemima s kojima se stalno susreće.

Tog kobnog 7. lipnja 1993. Dražen Petrović stigao je avionom iz Wroclawa u Frankfurt gdje ga je dočekala njegova tadašnja djevojka Klara Szalantzy, koja je bila fotomodel i košarkašica. Hrvatska je dan prije igrala utakmicu protiv Slovenije i plan je bio da se avionom vrate u Zagreb. Dražen se pak predomislio u posljednji trenutak i odlučio ići automobilom.

Klara Szalantzy upravljala je crvenim Golfom, Dražen je spavao na prednjem sjedištu, a Hilal je sjedila na stražnjem sjedištu. Ona nije ni trebala biti s njima u autu, kao ni Dražen, ali na nagovor vrlo dobre prijateljice, ipak je pristala.

Kako je došlo do nesreće?

Toga kišnog predvečerja, oko 17.20, na autocesti kod Ingolstadta crveni se golf zabio u kamion koji je izletio sa suprotne trake. Prema policijskom izvješću, vozač kamiona izašao je iz vozila i signalizirao vozačima nadolazećih vozila da uspore. Mediji su treću osobu identificirali kao Hilal Haene te pisali da je riječ o 53-godišnjakinji. No riječ je bilo o 23- godišnjoj košarkašici koja je te godine završila prvu sezonu na sveučilištu Niagara. Prema brojnim verzijama, treća putnica bila je Klarina majka, no to su bila samo puka novinarska nagađanja.

- Posljednjih je 18 godina bilo jako teško. Dražen je poginuo, i to je užasno, ali da je preživio pitam se kakav bi život mogao imati. Kad pogledate automobil, jasno vam je da ne bi mogao nastaviti karijeru. I pitam se kako bi podnio činjenicu da više ne može igrati košarku. Bilo mi je vrlo teško. Dugo sam vremena bila na terapijama. U potpunosti sam izgubila pamćenje. Nisam prepoznavala ništa u Münchenu, gradu u kojem sam odrasla. Kamo god da sam pošla, roditelji su me morali dovoditi natrag - rekla je Hilal koja je provela osam tjedana u komi zbog čega je izgubila stipendiju na Sveučilištu.

Nesreća joj je praktički uništila život. Nije se skoro ničega sjećala, a prvo nije bila ni svjesna da je sudjelovala u nesreći u kojoj je poginuo Dražen.

- Liječnici su mi rekli da će se moj mozak nakon šest do osam godina u potpunosti oporaviti, da će biti kao što je bio prije nesreće. Nažalost, nisam to dočekala. S vremenom sam odustala, zahvalna da sam preživjela, da mogu barem hodati i da mogu govoriti.

Željela se probuditi iz sna

Nadala se da će sve biti kao prije, no nažalost nastavio se za nju taj frustrirajući i poražavajući proces. Dani su sporo prolazili, psihički slomovi su dolazili jedan za drugim, a ona više to nije mogla izdržati. Popela se na prozor stana od svojih roditelja koji se nalazio na 17. katu, no spasili su je zdravstveni djelatnici koji su je nadzirali.

- Željela sam se probuditi iz sna. Mislila sam da ću, kad skočim, prestati sanjati ovu moru - pričala je Hilal.

Ona tog dana nije ni trebala biti u automobilu, ali je pristala samo zbog vrlo dobre prijateljice koja ju je uporno nagovarala.

- Znala sam Dražena preko Klare. Čak sam i gledala neke njegove utakmice za New Jersey. Bio je vrlo drag čovjek.

Klara je išla velikom brzinom i pokušala skretanjem izbjeći neizbježno, no tako je samo suvozačko mjesto napravila ranjivijim. Dražen je nevezan spavao i nakon udarca je izletio kroz prednje staklo te udario glavom u cisternu. Poginuo je na licu mjesta. Hilal također nije bila vezana, a glavom i tijelom je udarila o stražnje sjedalo. Danima je bila u komi i pitanje je bilo hoće li preživjeti, ali uspjela se na kraju izvući.

- Roditelji su me svakodnevno dolazili posjećivati premda im je za to trebalo dva sata vožnje. Liječnici su im stalno govorili da bih mogla preživjeti. Nikad im nisu rekli da ću preživjeti - potresno je govorila Hilal.

No i dan danas je ostala neispričana priča o Klari Szalantzy koja se skroz povukla iz medija i javnosti i izbjegavala pričati o nesreći. Prema policijskom izvješću, ona je u bolnici provela samo tjedan dana i to zbog male ozljede iznad lijevog kapka. Ubrzo se opet vratila za volan, a 2001. godine udala se za legendarnog njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa. Dok je njezina prijateljica ležala u komi, ona je odletjela u SAD-a gdje je nastavila svoju košarkašku karijeru i karijeru foto-modela.

Kako kaže Edebal, Klara je tada proživljavala emotivni pakao. Dobivala je prijetnje smrću od Draženovih obožavatelja, no prema njoj je upravo ona najveći krivac za sve što se dogodilo. Na onom dijelu autoceste gdje je većina vozača vozila sporije, Klara je naglo ubrzala. Upravo zbog velike brzine nije uspjela na vrijeme zaobići kamion koji je stajao nasred ceste i zabila se direktno u cisternu.

- Naravno da nije namjeravala ubiti Petrovića, ali definitivno je vozila prebrzo. I upropastila mi život - kaže Turkinja.

Kako govori, u magli su joj trenuci kada ju je Klara posjećivala, ali zbog amnezije nije sigurna jesu li ikada pričale o nesreći. Također ju je nekoliko puta vidjela i po kafićima.

- Uistinu ne znam o čemu smo razgovarale. Ona je odjednom nestala iz mog života. Udala se. Nisam je vidjela odavno.

Bierhoff gibt seiner Klara auch kirchlich das «Ja-Wort»

Dok legenda o Draženu i danas živi, Hilal živi sama u Istanbulu i pokušava zaboraviti duhove iz prošlosti. Veliki problem ima s pamćenjem, a osobe i stvari zaboravi nakon nekog vremena. To joj stvara velike probleme u traženju posla, a nekoliko puta je dobila otkaz jer nije mogla zapamtiti naredbe od šefova. Radila je kao prevoditeljica turskog, engleskog i njemačkog jezika.

- Sve zbog mozga. Otpuštaju me jer ne mogu zapamtiti sadržaj telefonskih razgovora, niti osobe s kojima sam razgovarala. Zaboravljam na poruke koje bih trebala prenijeti.

I dan danas žali za trenutkom kada je pristala i ušla u crveni Golf. Ta joj je odluka skroz uništila život.

- Bijesna sam jer je ovo što mi se događa prokleto nepravedno. Nisam vozila automobil, a ovako patim. Bila sam košarkaška reprezentativka. Od tog sam posla mogla živjeti. Šteta. Petrović i ja bili smo puno, previše premladi. Sve je moglo biti drukčije - zaključila je nesretna Hilal u razgovoru za New York Daily News.

Dražen je tada igrao u New Jersey Netsima i bio je među boljim igračima lige sa sjajnim prosjekom od 20 koševa po utakmici, no nesretni crveni Golf i autocesta za Munchen uništili su i njegove i njezine snove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kada ju je upoznala Draženova majka?

Draženova majka Biserka Petrović upoznala je Hilal 2017. godine.

- Želja mi je doći u Istanbul i upoznati košarkašicu koja je bila s Draženom u autu - govorila je nekoliko puta.

Želju joj je ispunila turska TV kuća TRT. Njihova novinarka Semra Hunter povela je Biserku u Istanbul gdje se susrela s Hilal. Cijeli video je vrlo emotivan, ali događaj u kojoj su se njih dvije susrele i spontano zagrlile pogledajte od 10:10 pa nadalje.

- Vrlo sam se emotivno istrošila od ovog susreta, mislila sam da neću moći izdržati. To je samo dio filma koji je napravljen u Istanbulu i objavljen zbog godišnjice smrti mog sina. Klara je monstrum. Nije čak ni sa Hilal u kontaktu. Nije ju posjećivala ni dok je bila bolesna iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu - rekla je Draženova majka nakon emotivnog susreta s Hilal.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram