Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

Nevjerojatno! Gips morao dići kredit da bi trenirao skijaše...

Proslavljeni skijaški trener Ante Kostelić izgubio je status vrhunskog trenera po HOO-u i hrvatskim zakonima. Da bi mogao trenirati svoje učenike Eliasa i Samuela Kolegu morao je podići kredit...

Foto: Borna Filic/PIXSELL
63 komentara

Ante Kostelić nije vrhunski trener.

Tako ga, naime, tretiraju pravilnici Hrvatskog olimpijskog odbora i hrvatski zakoni. Ante Kostelić više nije u HOO-ovoj kategoriji 'vrhunskih trenera', pišu Sportske novosti. Još otkako je Ivica Kostelić otišao u mirovinu, po završetku olimpijskog ciklusa.

Što to znači u praksi? Ante Kostelić je ostao bez trenerske naknade koju je dobivao na osnovu nevjerojatne uspješnosti. Kao trener Janice i Ivice osvojio je 10 olimpijskih medalja, osam svjetskih medalja, četiri velika Globusa i 56 pobjeda u Svjetskom kupu.

No, status trenera mijenja se u svakom olimpijskom ciklusu i 'vrhunski' je samo onaj tko trenira evidentnog kandidata za medalju na Olimpijskim igrama. I sukladno tome prima najveću novčanu naknadu.

Danas su Gipsovi njegovi učenici braća Samuel i Elias Kolega koji sve ozbiljnije kroče na svjetsku skijašku scenu, ali daleko su od olimpijske medalje. A kako je riječ o skupom sportu, s puno opreme i putovanja, Kostelić je, da bi ih adekvatno mogao trenirati, morao podići kredit. Ante Kostelić je po hrvatskom zakonu sada trener početnik jer njegove vedete još nemaju medalje s velikih natjecanja.

Takva sudbina prijeti i, primjerice, Nikoli Braliću, proslavljenom veslačkom treneru koji je osvojio sve s braćom Sinković. Da se Sinkovići umirove, a on preuzme neke mlade snage odmah bi izgubio status vrhunskog trenera. Tom problematikom odlučio se pozabaviti i HOO u čijoj su te kategorizacije nadležnosti.

- HOO je službeno od hrvatske Vlade tražio da se našim najvećim trenerima da status kakav imaju akademici HAZU jer su to ljudi koji su pridonijeli da se Hrvatska proslavi u svijetu i njihov doprinos nije ništa manji. Tek kada takvi treneri odlaze u mirovinu onda se vidi da je trenutačni sustav nakaradan - izjavio je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, prilikom dodjele nagrada HOO-a za 2018. godinu, a na istom skupu sadašnji premijer Andrej Plenković je istaknuo:

- Upoznat sam s tim problemom jer sam o tome razgovarao s nekoliko naših vrhunskih trenera. To je praznina koju ćemo sa zadovoljstvom riješiti, pronaći rješenje koje bi im omogućilo da imaju sličan status kao i sportaši. Propisat će se kriteriji pa će onima koji imaju vrhunske rezultate u kasnijoj fazi života to biti honorirano.

Popis vrhunskih trenera u Hrvatskoj

 • Joško Vlašić, atletika
 • Bojan Marinović, atletika
 • Andrej Hajnšek, atletika
 • Edis Elkasević, atletika
 • Leonard Pjetraj, boks
 • Jozo Jakelić, jedrenje
 • Edo Fantela, jedrenje
 • Ivica Tucak, vaterpolo
 • Branko Pereglin, streljaštvo
 • Nikola Bralić, veslanje
 • Srećko Šuk, veslanje
 • Lucijan Krce, gimnastika

 

 

Naši partneri pišu
Message