Obavijesti

Sport

Komentari 13

Skandal: Rusija je uništila više od 1000 anti-dopinških testova

Skandal: Rusija je uništila više od 1000 anti-dopinških testova
2

Nezavisna komisija Svjetske anti-dopinške agencije predložila je nadležnima suspenziju Ruske atletske federacije zbog uništavanja više od tisuću uzoraka

VIDEO

Nezavisna komisija Svjetske anti-dopinške agencije (WADA) nakon provedene istrage predložila je nadležnim institucijama suspenziju Ruske atletske federacije, kao i uskraćivanje akreditacije moskovskom laboratoriju, u čiji su se rad miješale ruske vlasti i u kojem je uništeno više od tisuću rezultata anti-dopinških testova.

U zaključku izvješća o rezultatima istrage, koje je objavljeno u ponedjeljak, stoji da je nezavisna komisija otkrila sustavne pogreške unutar Međunarodne atletske federacije (IAAF) i Ruske atletske federacije, kojima je onemogućeno efikasno provođenje anti-dopinškog programa.

Stoga je komisija predložila WADA-i ukidanje akreditacije za moskovski anti-dopinški laboratorij te trenutnu smjenu direktora te institucije, dok je IAAF-u uputila prijedlog za suspenziju Ruske atletske federacije.

Denis Balibouse/Reuters/PIXSELL

U procesu istrage komisija je utvrdila da su petoro atletičara, četiri trenera te jedan liječnik počinili anti-dopinške prijestupe, a nisu bili obuhvaćeni dosad provedenim disciplinskim postupcima, te je za njih predložena privremena suspenzija.

U izvješću nezavisne komisije utvrđeno je da postoje nedvojbeni dokazi izravnog utjecaja ruskih vlasti u rad moskovskog anti-dopinškog laboratorija, a bivši čelnik WADA-e i predsjednik nezavisne komisije Richard Pound potvrdio je da se "veliki dio optužbi iznesenih u priči njemačke televizijske postaje ARD pokazao istinitima" te medijima iznio još jednu vrlo uznemirujuću tezu.

- Ovo je samo vrh ledenog brijega. Ne vjerujemo da je Rusija jedina zemlja koja ima problema s dopingom, ni da je atletika jedini sport s tim problemom - rekao je Pound te dodao da je istragom utvrđeno kako je više od 1000 rezultata provedenih testova u Rusiji uništeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače
Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...
SPREMA SE TRANSFER

Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...

S Petkovićem je situacija složenija. Već mu je 29 godina, klub na njemu ne može zaraditi ni približno koliko bi izgubio njegovim odlaskom. A ni Bruni se ne odlazi u egzotiku, jedino ako pokuca na vrata klub iz 'liga petice'...