Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Slavko i Zdravko: Vječni duo koji je zaražen rukometom...

Izvrsno surađujemo, obojica živimo za rukomet, sate provodimo razgovarajući, kaže Slavko Goluža o svom pomoćniku Zdravku Zovku, koji mu je 1994. bio - izbornik...

Daniel Kasap/Pixsell
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
20 komentara

Nije uobičajeno da bivši izbornik nakon 20 godina postane pomoćnik svom ondašnjem igraču. Tako danas funkcioniraju Zdravko Zovko i Slavko Goluža na Europskom prvenstvu u Danskoj.

- Meni je izuzetna čast što imam Zdravka uz sebe. Trener s toliko bogatim životnim i profesionalnim iskustvom pristao je biti dijelom stožera - kazao je hrvatski izbornik Slavko Goluža i dodao:

- Njegovo je iskustvo neprocjenjivo, sate i sate provodimo u razgovoru, puno sam naučio radeći s njim, kako prije, tako i sad.

Zdravko Zovko (59) jedan je od najtrofejnijih hrvatskih rukometaša, s Jugoslavijom je kao igrač osvojio zlato na OI-ju 1984. u Los Angelesu, a ima srebro i broncu sa SP-a. Bio je hrvatski izbornik na prvom velikom natjecanju, Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. godine.

- Goluža se tad borio za ulazak u momčad. On i Božo Jović bili su najmlađi naši igrači na tom EP-u. Imali smo tad generaciju koja je mogla otići do kraja, kao i ova naša danas. Nažalost, tad nismo uspjeli, možda nam se sad poklopi - kaže Zovko, koji nije dvojio kad su ga pozvali da se priključi radu s reprezentacijom:

- Drago mi je da sam opstao u rukometu svih ovih godina, da sad svojim iskustvom mogu pomoći. Ova naša suradnja mi je potvrda da se stručnost u našem rukometu cijeni.

Nakon 20 godina Goluža i Zovko su zamijenili uloge.

- Tako to ide u životu. Djeca preuzimaju naše uloge, a mi smo tu da im pomognemo, da ih usmjerimo prema pravom cilju - kaže Zdravko Zovko, koji je reprezentaciju posljednji put vodio 2000. na EP-u u Hrvatskoj. Kaže kako je Goluža još u igračkim danima pokazivao želju da jednog dana sjedne na klupu. 

- Prateći ga kao igrača, očekivao sam da krene u trenerske vode. On je pri kraju igračke karijere više bio trener na terenu nego igrač. Vidjelo se, tako se i ponašao. Igrao je srednjeg vanjskog, dobro je ‘čitao’ igru, surađivao s trenerima i izbornicima. Imao je ambicija, a sad njegovi rezultati pokazuju da ima i talenta za trenerski posao. Nije ‘preskakao’ stepenice, počeo je raditi s mladim selekcijama, bio s njima na velikim natjecanjima, radio je kao trener u Sisku - kaže Zovko i zaključuje: 

- Slavko živi za rukomet, ne boji se posla, kao igrač je bio veliki radnik, sad kao izbornik traži isto to od svojih igrača. Njemu stvarno ništa nije teško...

U reprezentaciju se vratio nakon punih 14 godina

Zdravko Zovko vodio je hrvatske rukometaše na tri velika natjecanja, 1994. na EP-u u Portugalu osvojio je broncu, godinu dana poslije na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj Hrvatska je bila srebrna, a 2000. godine na EP-u u Zagrebu bili smo šesti...

- Još mislim kako smo u Portugalu 1994. godine trebali uzeti zlato - kaže Zovko.

Naši partneri pišu
Message