Obavijesti

Sport

Komentari 92

Slovenski Hrvat srušio rekord Lige prvaka i uništio 'šišmiše'

Slovenski Hrvat srušio rekord Lige prvaka i uništio 'šišmiše'
5

Rušenje Valencije povijestan je trenutak za momčad iz Bergama, debitante u Ligi prvaka, ali i za Josipa Iličića koji je postao najstariji strijelac hattricka u povijesti Lige prvaka...

VIDEO

Josip Iličić (32) u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka bio je apsolutni igrač utakmice. Atalanta je slavila 4-3, a slovenski Hrvat je zabio čak četiri gola, a osim toga postao je i najstariji igrač u povijesti Lige prvaka koji je zabio četiri gola u utakmici Lige prvaka i to u 33. godini života. 

Bio mu je to 21. gol ove sezone u 29 utakmica.  

Rano izgubio oca

Ovaj samozatajni igrač rođen je u Prijedoru krajem siječnja 1989. godine. Njegov otac, inače Hrvat, umro je kada je Josip imao godinu dana. Majka Ana odlučila je s dvojicom sinova, Josipom i Igorom otići u Sloveniju. Ipak, Josip često ističe da se osjeća kao Slovenac. 

- U Sloveniji sam odrastao i smatram je svojom državom - rekao je jednom prilikom Iličić, a svima je čudno kako je iz Slovenije odmah otišao u Italiju, kako ga nisu uspjeli uloviti Dinamo, Hajduk ili neki drugi klubovi s ovih prostora bivše države?

Atalanta v Valencia - UEFA Champions League - Round of 16 - First Leg - Giuseppe Meazza

Kako se dogodilo da 'prođete ispod radara' velikih klubova, prije svega u Hrvatskoj?

- Ne znam, teško je reći. Bio sam blizu Dinama, ali su odlučili da me neće uzeti... U karijeri nikad ne možeš namjestiti uvijek kako bi htio. Put me odveo na drugu stranu, puno toga sam proživio i doživio, čak sam u jednom razdoblju ozbiljno razmišljao i o prestanku igranja, ali hvala Bogu. sve se poklopilo i sada sam tu gdje jesam. Sve godine igranja na visokoj razni su najbolja nagrada za uloženi trud.

Navodno vas je i Hajduk želio dovesti iz Maribora?

- To ne znam, nisam čuo, ali moguće da se radilo na tome, ali do mene nije došlo.

Atalanta v Valencia - UEFA Champions League - Round of 16 - First Leg - Giuseppe Meazza

Krenuo u futsalu

Karijeru je započeo igrajući futsal, a onda se prebacio na travnjake. Igrao je za Interblock i Maribor u Sloveniji, a baš je u potonjem oduševio gazdu talijanskog kluba Palerma s kojima su igrali u četvrtom pretkolu Europske lige.  U manje od dva mjeseca Iličić je odigrao 11 utakmica za Maribor i otišao u Palermo za 2.300.000 eura.

U svojoj prvoj sezoni u Italiji zabio osam golova i jednako toliko ključnih dodavanja. Sezone 2012./13. Palermo je ispao iz Serie A i bilo je jasno da je došlo vrijeme za napuštanje Sicilije.

Juventus v Atalanta - Serie A - Allianz Stadium

Atalanta ga 'spasila'

Odlučila ga je dovesti Fiorentina koja je Palermu isplatila za Iličića devet milijuna eura. U prvoj sezoni zabio je šest golova, dok je u idućoj zabio deset. U Fiorentini je u sezoni 2015./16. igrao i s Nikolom Kalinićem, a te je sezone Fiorentina igrala odlično u početku, čak bila i . Fiorentina je u sezonu ušla sjajno, nakon osam kola bili su vodeći klub Serije A, no s vremenom su padali i na kraju završili na petom mjestu.

Utakmica života Josipa Iličića: Zabio 4, Atalanta za povijest!
Utakmica života   Josipa Iličića: Zabio 4, Atalanta za povijest!

U ljeto 2017. Firencu je zamijenio Bergamom za manje novce nego li je stigao u Fiorentinu. Atalanta je platila pet i pol milijuna eura. no klub iz Bergama bio je sjajna sredina za Iličića. Odmah u prvoj sezoni profilirao se kao jedan od nositelja igre, Atalanta je izborila kvalifikacije za Europsku ligu, sljedeće sezone nije se osjetio velik pad u njegovoj igri što mu se u prethodnim klubovima događalo nakon dobrih sezona. Sada igra jednu od najboljih sezona u svojoj karijeri.

Atalanta v Valencia - UEFA Champions League - Round of 16 - First Leg - Giuseppe Meazza

Momčad koja je primila četiri komada od Dinama i pet od Manchester Cityja te gubila kod kuće od Cagliarija, u zadnja je tri mjeseca zaustavila Inter (1-1), rušila Milan i Romu, utrpala tri komada Šahtaru u Ukrajini, pet Milanu, sedam Torinu... Uz Pašalića velike zasluge za takav niz ima i Josip Iličić. U zadnjih jedanaest odigranih susreta zabio je četrnaest golova i odveo svoj klub u prvo četvrtfinale Lige prvaka u debitantskoj sezoni najjačeg nogometnog klupskog natjecanja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...