Obavijesti

Sport

Komentari 12

Smijenjeni Marić predstavio je VAR, starta već za tri tjedna

Smijenjeni Marić predstavio je VAR, starta već za tri tjedna
1

Prvu utakmicu s VAR tehnologijom u HNL-u odigrat će u Zaprešiću domaćin Inter i pulska Istra 31. siječnja u 18 sati. Program su predstavili Bruno Marić, Domagoj Vučkov i Marijan Kustić

VIDEO

Povijesni dan za hrvatski nogomet! VAR se od proljetnog dijela prvenstva ove sezone počinje primjenjivati, a prezentaciju je za predstavnike medija odradio bivši hrvatski sudac Bruno Marić.

Marićeva prezentacija trajala je sat i pol, a iskusni je bivši sudac u nju ubacio snimke dvojbenih situacija s utakmica širom svijeta. Pojasnio je kad se poseže za VAR-om, a kad ne. 

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Predstavljanje VAR-a 02:49

Prvu utakmicu s VAR tehnologijom u HNL-u odigrat će u Zaprešiću domaćin Inter i pulska Istra 31. siječnja u 18 sati.

Pogledajte fotogaleriju

Zagreb: VAR tehnologija kreće u nastavku prvenstva HNL-a Zagreb: VAR tehnologija kreće u nastavku prvenstva HNL-a Zagreb: VAR tehnologija kreće u nastavku prvenstva HNL-a
13
| Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

- U prošlosti je bilo poljuljano povjerenje gledatelja u hrvatski nogomet i ovako ga vraćamo - rekao je prvi HNS-ov operativac Marijan Kustić pa dodao:

- Hvala Bogu, jučer smo dobili odobrenje za korištenje VAR sustava.

Riječ je potom dobio Domagoj Vučkov, Marićev nasljednik.

- Divno je što VAR uvodimo i u hrvatski nogomet. Tijekom edukacije osposobili smo 16 sudaca. Osnovna ideja VAR-a je da uvijek sudac na terenu donosi odluku. On je taj koji odlučuje, on je taj koji sudi i koji donosi odluke u svakoj situaciji. VAR je alat koji će nam služiti da se isprave jasne i očigledne pogreške. Ideja VAR-a je minimalno ometanja, a maksimalna pomoć. Moramo pomoću VAR-a greške svesti na minimum, a opet paziti da sačuvamo draž nogometa kao dinamične igre - kazao je.

Marić vodio prezentaciju

Zanimljivo, Marić je održao prezentaciju iako je dao ostavku na mjesto HNS-ovog instruktora za VAR. Podsjetimo, Marić je podnio ostavku u svibnju, samo dva dana nakon predstavljanja projekta uvođenja VAR-a u našu ligu. Učinio je to zbog pritisaka na njega iz Splita i kako bi omogućio reprezentaciji da odigra utakmicu na Poljudu. HNS je za njegova nasljednika potom imenovao Riječanina Domagoja Vučkova.

"Obzirom da sam u medijskim napisima mogao prepoznati natruhe smetnje odigravanju utakmice u Splitu, zbog moje funkcije u VAR instruktora podnosim ostavku na to mjesto. Posebno napominjem kako podnosim ostavku isključivo zbog Hrvatske i hrvatskog nogometa", napisao je tada Marić u pismu vodstvu HNS-a i dodao:

"Ne, ne odlazim zbog pritiska, ne odlazim zbog hejtera, ne odlazim jer sam umoran. Odlazim jer sam najnagrađivaniji sudac u Hrvatskoj i imam odgovornost prema nogometu. Moju ostavku nije tražio niti Savez, niti HNK Hajduk, ali u medijskom prostoru u ovom trenutku ne smije postojati niti zrnce negative kada je nogomet i reprezentacija u pitanju".

Pokretanje videa...

01:27

Od sljedeće sezone svi će stadioni u HNL-u morati imati posebnu prostoriju za VAR, sustav koji je iz korijena promijenio način suđenja, ali i nogomet općenito. Nakon njegova uvođenja, više ništa neće biti isto.

Kako bi VAR funkcionirao, mora postojati prostorija na stadionu prema Fifinim uvjetima. Gorica je bila najbrža u stvaranju takve prostorije u domaćoj ligi te su odabrani za domaćina prve edukacije o korištenju VAR-a - koji je odmah izazvao dosta prašine.

Prvi smo zavirili u VAR sobu

Iznad Sesveta, okruženi zelenilom preko puta Stadiona svetog Josipa Radnika, hrvatski suci pripremali su se za uvođenje VAR-a.

- Sva je oprema spremna, ostalo je pripremiti sve na stadionima. Svaki će morati imati posebnu VAR sobu, a ciljani je datum drugi dio iduće sezone - rekao nam je tada instruktor Bruno Marić.

- HNS je gledao da za najmanje novca dobije najbolju opremu i u tome su uspjeli. Bit će i testnih utakmica koje ćemo organizirati baš u tu svrhu. Ovo je najkompleksniji projekt hrvatskog nogometa. Imamo ekrane, simuliramo situacije iz utakmica i treniramo suce kako koristiti tehnologiju - dodao je.

Sve utakmice uključene

Menadžer projekta je Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a.

- Prva smo zemlja u svijetu koja je za ovu namjenu dobila novac iz Fifina programa Forward. Iduće tri godine za kupnju opreme, održavanje i tehničare na raspolaganju imamo oko 1,3 milijuna dolara. Troškove edukacije sudaca snosit će savez. Da nismo dobili taj novac, ne bismo mogli prenositi sve utakmice. I onda bi neki komentirali "zašto samo tri utakmice po kolu" ili "zašto samo derbiji" - kaže Kulušić.

Fifa financira dobar dio projekta, a njoj se moraju podnositi i svi izvještaji o edukaciji.

- Svi smo bili uvjereni da se to može puno brže napraviti dok nismo dobili protokol po kojemu se moramo ponašati. Kad završimo edukaciju, sve šaljemo Fifi koja kaže "možete" ili "ne možete ići s VAR-om, morate se educirati još dva mjeseca", što je bio slučaj u nekim zemljama. Sve što se radi, Fifa mora znati. Od toga tko je bio tu imenom i prezimenom. Svaki sudac mora pogledati određeni broj klipova i onda oni daju licenciju da sudac mora biti u VAR sobi.

- VAR se ne uvodi kako bi donosio najbolje odluke nego je tu da onemogući čiste i očite pogreške - kazao je Bruno Marić i dodao kako suci dobro reagiraju.

Hrvatska je otišla toliko daleko u provođenju ovog programa da su se naši susjedi postidjeli.

- Dolazili su nam kolege iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kažu da smo im napravili teret jer im mediji vrše pritisak, "Hrvati su to napravili, sad morate i vi". VAR je budućnost nogometa i nikomu nije u interesu da netko npr. osvoji Svjetsko prvenstvo ili se plasira na Europsko prvenstvo greškom suca - kaže Kulušić.

Komunikacija se snima

Osim za HNL, VAR bi od sljedeće sezone trebao krenuti i u utakmicama Kupa, i to od četvrtfinala, a da bi sve funkcioniralo u praksi provode se dodatne edukacije sudaca, ali i trenera.

- Svi postojeći suci trebaju biti upoznati s VAR-om. Ne moraju biti svi VAR suci, primjerice pomoćnici, ali moraju znati kako funkcionira. Dobra je stvar što ćemo suca koji će, primjerice, na utakmici u petak biti glavni sudac, u nedjelju moći biti VAR sudac. Dakle, trebat će nam 18-20 sudaca po svakom kolu - rekao je Kulušić i dodao:

Bez obzira na pomoć kamera, glavni sudac na terenu i dalje će biti taj koji donosi odluku.

- Komunikacija u VAR sobi cijelo vrijeme se snima. Oni ne mogu sugerirati sucu što će napraviti, samo mu mogu reći da pogleda neku situaciju koja im se čini spornom - rekao nam je Ante Kulušić, koji je zaključio:

- Riješit ćemo 95 posto spornih slučajeva, u onih pet posto odlučivat će ljudski faktor. Jedan sudac imat će jedno, a drugi sudac drugo mišljenje. Ako se riješi tih 95 posto slučajeva, to je visok postotak, nešto najbolje što se nogometu može dogoditi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu