Obavijesti

Sport

Komentari 17

Smrtonosni nogomet! Liječnici ne mogu objasniti taj fenomen

Smrtonosni nogomet! Liječnici ne mogu objasniti taj fenomen
2

Uz sve pretrage, smrt na terenu nemoguće je spriječiti, kažu liječnici. U čak 40 posto slučajeva, poput onog Piermaria Morosina ne mogu se otkriti srčane mane

VIDEO

Piermario Morosini (25), nogometaš Livorna, nova je žrtva zatajenja srca na travnjaku, fenomena koji medicina još nije objasnila.

- Čak i uz sve pretrage i preglede iznenadnih smrti na terenu uvijek će biti jer je 40 posto takvih slučajeva nemoguće predvidjeti - kaže liječnik hrvatske reprezentacije Zoran Bahtijarević.

Nema sigurnog znaka tko je ugrožen. Teško je prepoznati malformacije, dr. Biočina kaže da je teško spriječiti

Marcu Vivenu Foeu srce je zatajilo s 28 godina, Miklos Feher imao je 25, baš kao i Morosini, Puerta 22...

- Čudno je što su to sve mladi ljudi. Sportaše kod kojih se ustanovi poremećaj ritma srca treba odmah isključiti iz sporta. Samo, određeni postotak slučajeva nemoguće je uočiti. Gledajte, to su ogromni napori. Zamislite da se vozite na motoru ekonomičnom brzinom ili da cijelo vrijeme držite gas do kraja... Mora negdje puknuti - smatra prof.dr.sc. Bojan Biočina, predstojnik zagrebačke Klinike za kardiologiju.

Pretpostavlja se da je uzrok tog fenomena srčana aritmija. Takvom srcu treba više vremena da se električno napuni, nakon čega slijedi otkucaj. Pri velikim naporima srce brže radi i ne šalje krv u ostatak organizma. Mozak ostaje bez kisika, dolazi do nesvjestice i iznenadne smrti.

U sportu se danas ide iznad ljudskih granica, pogotovo u nogometu, Šokoti je Feher umro na rukama

- Čak i takav sportaš ima samo jedan posto šanse da će mu se to dogoditi - kaže dr. Bahtijarević.

Liječnik Hajduka i hrvatske reprezentacije Jurica Rakić kaže da je malformacije srca teško prepoznati.

- Rekreativni sport je zdrav, vrhunski ne! Ekstremni napori kojima podliježu sportaši dovode do problema. Sportaši su cijelo vrijeme, u borbi s rekordima, na granici svojih mogućnosti. Nogomet nije uzrok, on je ‘okidač’. 

Knežević: Ovo će me pratiti cijelog života

Još ne mogu vjerovati da našeg Morosinija nema. Čitao sam priče Muambinih suigrača i pokušao si zamisliti kako im je bilo dok su to gledali. Ne znam... Teško mi je... Tko zna hoćemo li se ikad oporaviti od ovoga. Ove slike pratit će me cijeli život, rekao je Dario Knežević, Morosinijev suigrač, koji je uživo svjedočio tragediji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...