Obavijesti

Sport

Komentari 50

Španjolska titula za povijest ili talijanska repriza '68. godine...

Španjolska titula za povijest ili talijanska repriza '68. godine...
1

Španjolska i Italija od 20,45 sati igraju finale Eura 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj. Finale se igra na Olimpijskom stadionu u Kijevu, a sudi Portugalac Pedro Proenca

VIDEO

Počelo je u Gdanjsku, završit će na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Španjolska i Italija u skupini C odigrali su 1-1 na početku Eura. Nakon tri tjedna evo ih opet - u finalu. Bit će to četvrti put u povijesti europskih nogometnih prvenstava da finale igraju dvije momčadi koje su bile u istoj skupini (1988., 1996. i 2004.). 

Nikad nitko nije uspio obraniti naslov prvaka. A ako Španjolska pobijedi, Vicente del Bosque postat će drugi trener u povijesti koji je objedinio europski i svjetski naslov. 

Zasad je to uspjelo samo Helmutu Schönu koji je vodio Zapadnju Njemačku do naslova europskih prvaka 1972. te svjetskih prvaka dvije godine kasnije.

Italija je posljednji put pobijedila Španjolsku na europskim prvenstvima 1988. godine. No u posljednjih 10 utakmica Španjolska ne zna kako protiv Italije u regularnih 90 minuta (na Euru '08. izbacili su Talijane na penale). Bit će to i dvoboj najboljih obrana (Italija primila tri, Španjolska samo jedan gol). Del Bosque je najavio da odustaje od formacije bez napadača.

- Igrat ćemo s tri naprijed - rekao je španjolski izbornik.

No i Prandellija će se nešto pitati. Talijanski izbornik preporodio je "azzurre" koji igraju ofenzivnije nego ikad. 

- Imam recept za njihovu "tiki-taku" - rekao je Prandelli.

Finale Eura 2012. godine počinje u 20,45 sati. Sve o Euru, utakmicama u Ukrajini i Poljskoj, statistikama, postavama i zanimljivostima čitajte u našem SPECIJALU.

Dvoboj najboljih obrana na Euru

U posljednju 31 utakmicu na europskim prvenstvima Italija nikad nije zabila više od dva gola na utakmici. Italija je na turniru primila samo tri gola. Jedino su Španjolci bolji s jednim primljenim golom na cijelom prvenstvu.

Tri momčadi imale su trofej Uefe i Fife u isto vrijeme

Zapadna Njemačka osvojila je Euro 1972. i SP dvije godine kasnije. Francuska je '98. osvojila svjetsko zlato, a 2000. i europsko. Španjolska je aktualni europski i svjetski prvak (2008. i 2010.). No nitko nije osvojio tri velike titule zaredom.

Koliko su puta finala otišla u produžetke? 

U finalima europskih prvenstava pet puta morali su se igrati produžeci (1960., 1968., 1976., 1996. i 2000.)

Penali? Pitajte Panenku, jednom i nikad više....

Samo jednom u povijesti pobjednika Eura dobili smo nakon izvođenja penala. Bilo je to na Euru 1976. godine u utakmici između Čehoslovačke i Zapadne Njemačke. Famozni penal koji je izveo Panenka donio je Čehoslovačkoj slavlje.

Najčešći rezultat u finalima Eura?

Jedan gol razlike najčešći je ishod finala europskih prvenstava. Čak sedam momčadi dobilo je s jednim golom prednosti od 1960. godine, posljednja momčad bila je Španjolska 2008. godine.  Četiri momčadi dobile su s 2-0 (Danska '92., Nizozemska '88., Francuska '84. i Italija '68.) Pobjeda Zapadne Njemačke protiv SSSR-a 1972. godine (3-0) bila je najveća razlika u finalima europskih prvenstava.

Golovi će vjerojatnije padati u drugom poluvremenu

U povijesti finala europskih prvenstava, od 36 golova, 14 ih je "palo" u prvom, a 19 u drugom dijelu uz tri u produžecima.

Najbrži gol u finalima Eura zabio je Španjolac

Jesus Pereda je nakon samo šest minuta zabio za Španjolsku u finalu Eura 1964. godine. Bio je to najbrži gol u finalima europskih nogometnih prvenstava.

Golmani kapetani - nikad prije u finalima Eura

Ovo je prvo finale Eura u kojem su golmani kapetani svojih momčadi (Iker Casillas i Gianluigi Buffon). Na Svjetskom prvenstvu 1934. godine Gianpiero Combi (Italija) i František Planička (Čehoslovačka) predvodili su svoje momčadi kao kapetani.

Ako Španjolska osvoji naslov, Del Bosque ulazi u povijest

Vicente del Bosque mogao bi postati drugi trener u povijesti koji je objedinio europski i svjetski naslov. Zasad je to uspjelo samo Helmutu Schönu koji je vodio Zapadnju Njemačku do naslova europskih prvaka 1972. te svjetskih prvaka dvije godine kasnije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija