Obavijesti

Sport

Komentari 6

Specijalci branili igrače Splita od srpskih huligana. Pogledajte reakciju navijača krcate Cibone

Specijalci branili igrače Splita od srpskih huligana. Pogledajte reakciju navijača krcate Cibone
14

Split je u ponedjeljak nakon 27 godina pobijedio Partizan. Te 1997. u Solunu gađali su ih raznim predmetima, šokirali su dvoranu i slavili u svlačionici uz povike Vukovar, Vukovar: "Osramotili smo ih"

VIDEO

Kad su košarkaši Splita zadnji put pobijedili Partizan, prije iznenađenja u Beogradu? Bilo je to 6. veljače 1997. godine u Solunu, u okviru grupne faze Eurolige, nakon čega je uslijedilo 17 uzastopnih poraza.

Žuti su slavili 82-71, a junaci susreta bili su Ante Grgurević i Damir Tvrdić. Split je slavio i u prvom susretu igranom na "domaćem" parketu u Pesaru, konačnih 76-75 postavio je Goran Kalamiza s dva ubačena slobodna bacanja. 

- U Solun smo doputovali na uzvrat, svjesni da je Partizan veliki favorit i da će imati veliku podršku u dvorani. Tako je i bilo, naelektrizirano od prve do zadnje minute, gađali su nas njihovi navijači svim i svačim, vrijeđali... Sjećam se da mi je jedan vikao: "Ti si Srbin, deda ti se borio na solunskom frontu". Što sam bio, dijete, 19 godina, tek sam započinjao ozbiljno igrati košarku. Na parketu je među igračima bilo korektno, kako i treba biti, a svih detalja se živo sjećam, kao da je bilo jučer. Baš mi je nedavno sin pronašao utakmicu na YouTubeu pa smo je skupa gledali... - kazao nam je Nikola Vujčić i dodao: 

- To je bilo takvo vrijeme, neposredno nakon rata, danas je drugo vrijeme, nove generacije, Partizan je lijepo primljen na Gripama, kao i Split u Beogradu, i tako i treba biti. Što se tiče odnosa snaga, Partizan je s ogromnim novcem koji je uložio u momčad otišao u neku sferu koja je teško dostižna, ali zato je ova pobjeda i slađa. Svaka čast treneru i igračima, lijepo je dobiti nekadašnjeg velikog rivala nakon toliko godina.

Bile su to prve utakmice nekog hrvatskog i srpskog kluba nakon Domovinskog rata, manje od dvije godine nakon završetka operacije Oluja i tri mjeseca prije nego što je Dinamo deklasirao Partizan u nogometnoj Ligi prvaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trener Splita bio je Zadranin Josip Pino Grdović, nekadašnji pomoćnik legendarnog Krešimira Ćosića, koji je pobjedu posvetio svom preminulom prijatelju i učitelju. Napravio je tada Grdović riskantan potez, kaznio je jednog od najboljih igrača, organizatora igre Mira Jurića i nije ga poveo na utakmicu. Mnogi su mislili da je to ludost, jer Partizana je bio veliki favorit, ali Grdović je ostao pri svom. I pogodio. 

Za Split su tada igrali Josip Vranković, Goran Kalamiza, Damir Tvrdić, Nikša Prkačin, Ante Grgurević, Nikola Vujčić, kanadski centar Mike Smrek, Zvonimir Ridl, Ivan Tomeljak i Boris Jaman, a za Partizan od poznatijih igrača Ratko Varda, Miroslav Berić, Dejan Koturović, Dejan Tomašević Predrag Drobnjak... 

Zanimljiv detalj prepričao nam je prije par godina legendarni igrač i funkcioner Splita Rato Tvrdić, koji je uoči utakmice okladio s nekadašnjim suigračima iz reprezentacije Draženom Dalipagićem, tada funkcionerom Partizana, da će pogoditi koš s centra. 

- Ako pogodim, dobit ćemo vas i sutra - kazao im je Rato, i onako u odijelu i cipelama bacio loptu s centra, a ona je u visokom luku ušla u koš.

Dobio je okladu, a sutradan su "žuti" dobili Partizan 82-71. 

- Partizan je po imenima možda kvalitetnija momčad od nas, ali mi smo na utakmicama imali onaj motiv više. Koji je to motiv? Pa to se valjda zna... - kazao je Damir Tvrdić nakon utakmice.

Odmah nakon utakmice košarkaši Splita sjurili su se u svlačionicu da ne bi izbio još veći incident. Specijalci su opkolili tribine, fešta Hrvata preselila se u svlačionicu. Zapjevali su "Vukovar, Vukovar" i "Nek živi ljubav, nek se budi dan, neka svako dijete mrzi Partizan".

'Osramotili smo ih, to nam je bio najveći cilj'

- Stvarno sam sretan, malo je ljudi očekivalo našu pobjedu. Vidjeli ste kakav je bio ambijent, pokazali smo kvalitetu. Ovo je za sve naše ljude kojima smo donijeli sreću - rekao je za kameru HTV-a Josip Vranković.

- Ovo je velika pobjeda. Osramotili smo ih, što nam je bio najveći cilj. Izašli smo puni samopouzdanja, vrijeđali su nas, gađali nas kovanicama, ja sam dobio udarac. To nas je još više naljutilo, što su nam sve radili ove godine... Da im pokažemo da su u krivu. Imali su strašnu podršku, ali nismo se bojali kao što se nisu bojali oni koji su branili nas - kazao je Ante Grgurević.

- Četiri pobjede u četiri utakmice protiv jugoslavenskih klubova, je li mi dosadilo? Nikad mi ih nije dosadno dobivati, ubili smo ih. Mi igrači navikli smo na njihove gluposti. Pripremali smo se na punu dvoranu i da će biti nekulturni. Nije bilo teško, bojali smo se samo da nas ne ozlijede. Bilo je dosta specijalaca - rekao je Nikola Vujčić.

Slavlje i u Zagrebu

Utakmice se prisjetio i sadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, tadašnji košarkaški sudac Arsen Bauk. Slavilo se te večeri i u Ciboni, gdje je gostovao turski Ulker.

"Cibona je u KC Dražen Petrović igrala utakmicu Eurolige protiv Ulkera. Bila je tijesna utakmica, ali je Ulker pred kraj bio u vodstvu. Atmosfera u tom trenutku nije bila dobra. A onda je službeni spiker na razglas objavio da je u Solunu Split pobijedio Partizan. Erupcija oduševljenja zagrebačke publike potpuno je promijenila atmosferu u dvorani i Cibona je do kraja uspjela preokrenuti i pobijediti. Od tada Split nikad nije pobijedio Partizana. Do večeras."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!
NIKAD NE OTPISUJ NIJEMCE

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!

Prije tjedan dana Montpellier je potukao Kiel s 39-30, mnogi su ga otpisali unaprijed, ali takvo što se ne radi protiv Real Madrida u nogometu i Kiela u rukometu. I Montpellier je dobio lekciju, dok je Karabatić odigrao zadnju europsku utakmicu
Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz