Obavijesti

Sport

Komentari 18

Splitski Norvežani: Ma kakva Norveška? Ovdje je pravi raj

Splitski Norvežani: Ma kakva Norveška? Ovdje je pravi raj
1

Kjell Thorp (55) i Christoffer Olsen (28): Bolji ste nogometaši, ali i kulinari. Mi smo na ribu stavljali maslac umjesto maslinova ulja... Kakva je to samo bila zabluda...

VIDEO

U Splitu na Žnjanu kupili smo dva apartmana. Jedan do drugoga. Dijelimo terasu, kažu Christoffer i Kjell, dva Norvežanina koji žive u Hrvatskoj.

Dok se cijela Hrvatska priprema za nogometni susret protiv Norveške, koji bi mogao odlučiti o putniku na Europsko prvenstvo 2016., Šime i Kike, kako ih zovu u Splitu, prilično su smireni. Nema kod njih euforije.

- Vjerujem da će Hrvatska pobijediti, imate puno bolje nogometaše. To su sve velike zvijezde. Sjećam se da ste oduvijek imali strašne igrače. Pa Davor Šuker je bio najbolji strijelac SP-a 1998. godine - kaže Christoffer.

- Ma ne samo nogometaši, Hrvati su i bolji kulinari. Ovdje baš uživamo u jelu i piću. Nigdje nema ovakve janjetine, pašticade, fažola... A tek maslinovo ulje. Ne znam znate li, ali dok nisam došao u Hrvatsku, na ribu sam stavljao maslac. Tako se to radi u Norveškoj. Otkad sam probao maslinovo ulje, ne pada mi na pamet staviti maslac - dodaje Kjell, kojeg su Splićani prozvali Šime.

Kaže kako u restoranima rezervira stol pod imenom Šime kako bi izbjegao nesporazume. Jer Šime je ipak Šime. Svi znaju Šimu.

Za razliku od uobičajenih Norvežana, kod njih uoči utakmica ne vlada ratnički naboj. Nema vikinškog duha.

- Kakav vikinški duh? Napiti se, otimati žene i ubijati. To je povijest, ne prihvaćam to. Ovdje u Hrvatskoj je pravi duh, svi su tolerantni, ljubazni... Snijeg? Pa kome može nedostajati snijeg - kaže kroz smijeh Kjell, koji se bavi prodajom nutricionističkih proizvoda.

Organizirao je piramidu i novac mu stiže iz Norveške. Christoffer iznajmljuje stanove.

- Rodom sam iz Kolumbije, ali me kao dijete posvojila norveška obitelj, tako da se smatram Norvežaninom. Ali Hrvatska je naš dom. Niste ni svjesni koliko vam je dobro. Kakva Norveška, Hrvatska je raj - kaže Kiki.

Hrvati su ljubomorni na plaće u Norveškoj, dok su Norvežani ljubomorni na hrvatske cijene.

- Ne trebate biti. U Norveškoj vam je prosječna plaća 4000 eura, no porez vam je 36 posto. Pivo je između 90 i 100 kuna, a hamburger otprilike 100 kuna. Mnogi Norvežani bi se htjeli iseliti iz države, no vezani su kreditima za stanove, aute, kuće - objašnjava Kjell, dok Chris gleda u more. I dodaje:

- Ma znate što je najbolje? U Hrvatskoj se kupamo bez razmišljanja hoće li nas nešto iz dubina pojesti. Nema ovdje opasnosti...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti