Sport

Komentari 25

Stigla je potvrda: Hrvatska će igrati u kvalifikacijama za OI!

Stigla je potvrda: Hrvatska će igrati u kvalifikacijama za OI!

Ukupno će se 24 reprezentacije boriti na četiri turnira (nižu se kandidature) za četiri mjesta. Svoja već imaju Argentina, Australija, Španjolska, Francuska, Iran, Japan, Nigerija i SAD

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. godine. OK, znali smo to manje-više već i tijekom SP-a, ali sada je posve jasno nakon što je isto potvrdila krovna košarkaška organizacija FIBA.

Mjesto u kvalifikacijama Hrvatska je zaslužila na osnovi renkinga, na kojem je visoko još drži ta olimpijska 2016. godina. Iako smo pali za pet mjesta, s 9. na 14., bilo je dovoljno da budemo među reprezentacijama koje će u lipnju sljedeće godine tražiti vizu za Tokio.

Četiri mjesta

Uz Hrvatsku iz Europe će se za OI boriti Slovenija, koje su bile prve dvije sljedeće reprezentacije u Europi, Srbija, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka, Poljska, Litva i Češka. Ukupno će se 24 reprezentacije rasporedit će se na četiri turnira (nižu se kandidature) i tražiti preostala četiri mjesta. Svoja već imaju Argentina, Australija, Španjolska, Francuska, Iran, Japan, Nigerija i SAD.

S obzirom da će kvalifikacije početi 6. srpnja, Hrvatska bi tada trebala biti kompletna. S, nadamo se, svih sedam NBA igrača. Jer igrači koji će sljedeće ljeto potpisivati nove ugovore, a to su Dario Šarić i Ante Žižić, do 5. srpnja imat će ih važeće. I biti mirni.

- Zaista nam je drago da smo unutra i da ćemo sljedeće ljeto imati priliku okupiti reprezentaciju za ovakvo važno natjecanje. No, daleko je još taj turnir, najprije nas u veljači čekaju dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo i to nam je u fokusu - komentirao je izbornik Veljko Mršić.

Inače, Amerikanci su usprkos nikad lošijem plasmanu na svjetskim prvenstvima (7. mjesto) zadržali vodeće mjesto na ljestvici ispred novih svjetskih prvaka Španjolaca. Čak osam mjesta, do trećeg, skočili su Australci, a s 24. na deseto došli su Česi.

Hrvatska, Slovenija, Srbija, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka, Poljska, Litva, Češka, Angola, Senegal, Tunis, Kina, Južna Koreja, Brazil, Kanada, Dominikanska Republika, Meksiko, Novi Zeland, Portoriko, Urugvaj, Venezuela, Turska

 

Najčitaniji članci