Obavijesti

Sport

Komentari 14

Stipina životna priča: Umalo je umro na operacijskom stolu...

Stipina životna priča: Umalo je umro na operacijskom stolu...
1

Imao sam tešku upalu pluća. Bio sam na aparatima nekoliko dana. Pluća su mi bila u groznom stanju, a izgubio sam 20 kila, kaže naš bacač kugle Stipe Žunić koji je osvojio broncu na SP-u

VIDEO

Stipe Žunić (26) danas je jedan od najboljih bacača kugle na svijetu, osvojio je povijesnu hrvatsku medalju na atletskom SP-u u Londonu. No prije manje od četiri godine dvaput je vodio bitku za život.

- Zakomplicirala se operacija lakta u listopadu 2013. Izgubio sam tlak na tri minute, a imao sam samo 23 otkucaja srca u minuti. Bila je potrebna i reanimacija. Uh, jedva sam se izvukao - rekao je Žunić.

Nedugo nakon operacije lakta Žunić je dobio tešku upalu pluća. I tad je vodio bitku za život.

- Izgubio sam čak 20 kilograma. Bio sam na aparatima nekoliko dana, nisam mogao govoriti. Pluća su mi bila u jako lošem stanju. Bio sam opet u opasnosti, ali nekako sam dvaput, nasreću, izbjegao smrt - istaknuo je Žunić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Htio je završiti karijeru, ali puno mu je pomogla vjera. U ruke je potom uzeo kuglu.

Lakat, pluća, pa još i rame

Do 2012. trenirao je bacanje koplja, no zbog loših uvjeta i nepravilne tehnike teško se ozlijedio. Morao je ići na potpunu rekonstrukciju desnog ramena.

- U Zadru nije bilo pravog zaletišta, pa sam trčao na podlozi koja je bila tvrda kao beton. Loša tehnika? Da, trener u Zadru nije imao iskustva, pa je došlo do disbalansa mišića. Prednji mišići u ruci bili su mi jači od stražnjih. Zbog toga sam se ozlijedio. Oporavak je trajao godinu i pol. I danas me boli kao i prije operacije, ali sam se naviknuo - kaže Zadranin.

U studenom 2013. prebacio se zbog toga na kuglu.

- Pri bacanju kugle rade drugi mišići i ništa me ne boli. No za mene bacanje kugla nije novost, trenirao sam je i prije - kaže Žunić.

- Ambijent će sigurno biti odličan. Nadam se samo da će zatvoriti cestu. Mogao bi nas netko gledati dok vozi, pa bi moglo biti nesreća. Netko bi mogao sletjeti s ceste - nasmijao se Žunić.

Na laktu su se Žuniću odlomila dva komadića kostiju. Rutinska operacija pretvorila se u bitku za život. Na operaciji su mu liječnici izvadili komadiće kostiju. Morali su izbrusiti i glavu rotatorne manšete i šavovima spojiti tkivo.

Bacati kuglu počeo je prije sedam godina. Hrvatski je rekorder s bačenih 21,48 metara.

Svjetski prvak u kick-boksu

Zadranin je u mladosti bio svjetski juniorski prvak u kickboxingu u kategoriji +89 kilograma. Predviđali su mu sjajnu karijeru. Žunić je bio član kickboxing kluba "Sveti Krševan" iz Zadra. No Stipe se okrenuo atletici.

Žunić je 2007. godine na mitingu u Splitu bacio koplje 73,91 metar što je bio najbolji juniorski rezultat u toj godini. Iste godine Stipe je bio brončani u Beogradu u bacanju koplja. 

Bacao je Zadranin i disk, a kuglom se ozbiljno počeo baviti tek prije tri godine na sveučilištu Florida u SAD-u. I pogodio je. U svojem rodnom Zadru pored kuće dao je sagraditi bacalište financirano iz vlastitih sredstava i evo gdje ga je to dovelo.

Stipe, majstore, svaka čast.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu