Obavijesti

Sport

Komentari 4

Stižu Velićevi 'vukovi'! Pa ova Cibona možda je tek početak...

Stižu Velićevi 'vukovi'! Pa ova Cibona možda je tek početak...
1

S Velićem, Markotom, Pilepićem i ostalom ekipom Cibona je napokon dobila sadašnjost, a uz pokoji pametan potez i još par godina Roka Prkačina u Draženovom domu je i budućnost...

VIDEO

Cibona je u četvrtoj utakmici finalne serije hrvatskog prvenstva opet slavila protiv Cedevite košem dvije sekunde prije kraja i tako 'pomela' žestoko favoriziranu momčad Slavena Rimca.

Pokretanje videa...

00:56

I nije ni čudo što je favorizirana. Pa budžet 'vitamina' nekoliko je puta veći, Cedevita je na bekovskim pozicijama strašna, a ta momčad itekako je dobro parirala Budućnosti u polufinalu ABA lige. Što se onda dogodilo?

Za početak, Cedevita je naišla na sličan problem u domaćem prvenstvu poput Budućnosti. Crnogorski euroligaš tek je u majstorici u napetoj utakmici svladao Mornar iako je cijelu sezonu znao dobivati bez većih problema daleko jače momčadi. Problem je, dakle, u završnici nacionalnih prvenstava koja dolazi nakon što se već odavno rasplela regularna sezona, a i doigravanje europskih natjecanja poput Eurolige i Eurokupa, a završila je i ABA liga. 

Najplaćeniji igrači, uglavnom stranci, zbog toga se nerijetko već u ovo doba osjećaju kao da su na odmoru. Tako je bilo i kod Cedevite. Elgin Cook mislima je već odavno svugdje, samo ne u Zagrebu, a podbacili su i Jacob Pullen i Justin Cobbs

Cibona nije imala tih problema. Nakon godina lutanja s razno-raznim američkim poluproizvodima koje hrvatski klubovi na bekovima uzimaju zbog 30 posto šanse da s njima dobiju jackpot za novce kojima si mogu priuštiti znatno lošijeg domaćeg igrača od - jackpota Cibona je napokon rekla - dosta. S Brandinom Raley-Rossom koji je drastično podbacio oprostili su se još prošle godine, a dalje krenuli srčanom kombinacijom veterana i mladih snaga.

I dalje je tu Marin Rozić. Legendarni kapetan bi, izgleda, mogao ovo ljeto u mirovinu, a i s 36 godina na leđima opet je uspijevao biti jedan od ključnih igrača Cibone. Uz njega, tu je i legendarni Damir Markota, s kojim je Cibona u potpunosti pogodila, a u starije bi se mogli još ubrojiti Marić i Novačić koji su itekako bili bitne karike u ovom sistemu. 

Cibona je, uz to što je rekla 'adio' kockanju s Amerikancima, pogodila brojne stvari. Za početak - sve veterane. Uz Markotu, fantastičan je pogodak bio Fran Pilepić. Riječki šuter oduvijek je bio ubojica, a usprkos padu u karijeri teško da je s 30 godina zaboravio - šutirati. Pa ipak je općepoznato da 'snajperi' najbolje stare... To je Fran i pokazao u ovoj utakmici zabivši 22 poena, od toga četiri trice.

Uz to, Cibona je itekako pogodila i s trenerom. Ivan Velić je još u Jollyju pokazivao da se radi o strategu pristojnog kalibra koji se solidno snalazi i u odabiru igrača. Iako je ponekad u prvom dijelu sezone možda izgledao kao da mu ne ide najbolje, a njegove rotacije nerijetko su znale izgledati zbunjujuće, ipak je pokazao da itekako dobro zna svoj posao. Sa sobom je u Cibonu doveo i dva igrača koja je imao i u Jollyju, a od toga jednog i ranije u Širokom - Bilinovca i Novačića. Iako statistički u finalu njih dvojica nisu odradili prevelik posao do zadnje utakmice (Novačić zabio 13, Bilinovac šest), oduvijek se radilo o dvojici vrlo zahvalnih igrača. Za standarde hrvatske Premijer lige, a i regionalnog prvenstva, obojica imaju širok arsenal i odrađuju odličan posao u rotaciji.

Zagreb: Hrvatski telekom Premijer liga, 21. kolo, KK Cibona - KK Hermes Analitica

Pogodila je Cibona i s Filipom Bundovićem. Nestašni centar gdje god je došao punio je statističke stupce, ali nerijetko i izazivao nezadovoljstvo trenera, a sada je još jednom pokazao o koliko se zapravo kvalitetnom igraču u reketu radi, a k tomu ima i odličan šut za svoju poziciju. I on je, kao i Pilepić, Markota, nekoć Novačić i Rogić, igrao u Cedeviti... A kad smo kod Roka Rogića, to je tek bio pogodak... Pa igrao je u Hermesu prvi dio sezone! Za vremena u Cedeviti većinom je igrao u B momčadi za A-1 ligu, a pored imena poput Scottieja Hopsona koji su 'prangijali' 20 šutova po utakmici i nije se previše isticao. U ovoj se seriji, pak, odlično snalazio nasuprot Pullena i Cobbsa, dvojice izuzetno potentnih, kreativnih i svestranih razigravača koji zabijaju na mnoštvo načina. A od Rogića zarađuju nekoliko puta više... Fantastično je igrao i njegov kolega Marko Ljubičić, već veteran izuzetno kvalitetne karijere s puno trofeja. Kao pravi razigravač.  Asistirao, a kad treba i zabijao (u drugoj zabio 18 poena).

A Velić je pogodio kako treba igrati protiv Cedevite. Na želju, snagu, volju! I od prvog je trenutka bio svjestan da im ne može parirati isključivom kvalitetom, već borbenošću, a za to mu je trebala široka rotacija. Jer nitko normalan ne može ginuti protiv individualno kvalitetnijih igrača 40 minuta. Zato je Velić rotirao čak 11 igrača, što inače i nije praksa u bitnim utakmicama poput ove.

Jedini tko nije ušao u igru bio je Roko Prkačin. Ali on je ovih dana Ciboni dao i više nego što je trebao. MVP kadetskog prvenstva, MVP juniorskog prvenstva i MVP završnog turnira juniorske ABA lige. I trofeji u svim tim kategorijama. Cibona ima sadašnjost, ako uspije produžiti neke od starijih igrača poput Pilepića osigurat će solidne rezultate i narednih godina, a kad bi imali još koju godinu nevjerojatno talentiranog Prkačina pa potom i njegovu, nadajmo se, jednog dana NBA odštetu od 620 tisuća dolara... Stvari postaju bolje u Draženovom domu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom