Obavijesti

Sport

Komentari 23

Što čeka Hrvatsku u nastavku? Nije svejedno koliko ćemo uzeti bodova. To utječe i na ždrijeb

Što čeka Hrvatsku u nastavku? Nije svejedno koliko ćemo uzeti bodova. To utječe i na ždrijeb

Samo će pet najboljih pobjednika kvalifikacijskih skupina biti u prvom bubnju ždrijeba Eura u Njemačkoj. Hrvatskoj u rujnu slijedi na papiru lakši raspored

VIDEO

Protiv Walesa je Nathan Broadhead pokvario planove Zlatku Daliću u 93. minuti, a sreća nam se ipak osmjehnula u Bursi, gdje Turska nije realizirala nekoliko izrazitih prilika, ponajprije zahvaljujući fantastičnom Dominiku Livakoviću. Dva gola Matea Kovačića vratili su "vatrene" na prvo mjesto kvalifikacijske skupine za Euro i na pravi put prema Njemačkoj.

Izbornik se sad u miru može pripremati za iduću akciju i polufinale Lige nacija protiv Nizozemske na stadionu De Kuip u Rotterdamu 14. lipnja od 20.45. A nakon toga, nadamo se, i finalu 18. lipnja protiv boljega iz okršaja Španjolske i Italije.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalić nakon pobjede u Turskoj

Pokretanje videa...

Dalić nakon pobjede u Turskoj 03:02

Kao drugi u skupini možemo i u zadnji bubanj

Prva dva mjesta u skupini izravno vode na Europsko prvenstvo, ali nije svejedno koliko ćemo na kraju skupiti bodova. Onih 15 ili 16, koje spominje Dalić, možda će biti dovoljno da vidimo Njemačku, ali bi nam moglo otežati ždrijeb završnice.

Naime, Uefa će rangirati nositelje isključivo po učinku u ovim kvalifikacijama i to tako da će samo pet najboljih pobjednika skupina (od njih 10), uz domaćina Njemačku, biti u prvom šeširu. Ostali će u drugi, što znači da će neki drugoplasirani završiti u trećoj, pa i četvrtoj jakosnoj skupini. A to znači paklen put do nokaut-faze.

Kako sve skupine nemaju jednak broj reprezentacija, onima sa šest oduzimat će se rezultati protiv posljednje selekcije u grupi. To kod Hrvatske nije slučaj.

Za status nositelja vjerojatno će trebati 20 bodova

U prošlim kvalifikacijama za Euro Hrvatska je osvojila skupinu ispred Walesa, Slovačke, Mađarske i Azerbajdžana sa 17 bodova i imala najlošiji učinak od svih prvoplasiranih. Tad je 20 bodova bilo potrebno da osvajač grupe bude među najboljih pet, a tu negdje moglo bi biti i sad. Dva smo boda već propustili, dakle nema previše prostora za kalkulacije.

Nakon ljetnog odmora Hrvatska će 8. rujna ugostiti Latviju, vjerojatno u Varaždinu (to je bila Dalićeva želja), a tri dana poslije gostuje kod Armenije. U listopadu dočekujemo Tursku, vjerojatno na novom stadionu u Osijeku, a potom gostujemo kod Walesa. Studeni donosi gostovanje u Latviji i domaću utakmicu protiv Armenije, vjerojatno u Rijeci.

Raspored do kraja kvalifikacija

16. lipnja

  • Latvija - Turska
  • Wales - Armenija

19. lipnja

  • Armenija - Latvija
  • Turska - Wales

8. rujna

  • HRVATSKA - Latvija
  • Turska - Armenija

11. rujna

  • Armenija - HRVATSKA
  • Latvija - Wales

12. listopada

  • HRVATSKA - Turska
  • Latvija - Armenija

15. listopada

  • Turska - Latvija
  • Wales - HRVATSKA

18. studenog

  • Armenija - Wales
  • Latvija - HRVATSKA

21. studenog

  • HRVATSKA - Armenija
  • Wales - Turska

POGLEDAJTE VIDEO: 'GRIJEŠILI SMO BESPOTREBNO, LIVAKOVIĆ NAS JE SPASIO'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23

VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-3:  Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!
SLAVLJE DINAMA

Rijeka - Dinamo 1-3: Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!

Dinamo je 17. put u svojoj povijesti osvojio Hrvatski kup. 'Modri' su u uzvratu finala pobijedili Rijeku golovima Sučića, Baturine i Bulata i time osvojili domaću trostruku krunu nakon što su osvojili Superkup i HNL

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?
UŽIVO OD 18 SATI

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?

Rijeka i Dinamo danas od 18 sati igraju uzvratnu utakmicu finala Kupa. Prva utakmica na Maksimiru završila je 0-0, a podsjetimo kako je na snazi pravilo gola u gostima
Bayer - Atalanta 0-3: Pašalićevi osvojili prvi europski trofej, prvi poraz Leverkusena ove sezone!
FINALE EUROPSKE LIGE

Bayer - Atalanta 0-3: Pašalićevi osvojili prvi europski trofej, prvi poraz Leverkusena ove sezone!

Josip Stanišić počeo je utakmicu za Bayer, ali je izašao već na poluvremenu, dok je Mario Pašalić u igru ušao u 57. minuti. Heroj susreta je Nigerijac Lookman koji je s tri gola uništio Xabijevu momčad