Obavijesti

Sport

Komentari 15

Što nas čeka u '16:? Rukomet, nogometni EP, Olimpijske igre

Što nas čeka u '16:? Rukomet, nogometni EP, Olimpijske igre
16

Olimpijske igre, rukometno i vaterpolsko Europsko prvenstvo, Europsko nogometno prvenstvo... Donosimo pregled svih najvažnijih sportskih natjecanja u 2016. godini

VIDEO

Još jedna godina je prošla, a s njom i brojni sportski događaji u 2015. godini. Nova, 2016. godina, je pred vratima, a u njoj nas očekuju brojna sportska događanja. 

Najvažniji događaj nove godine su Olimpijske igre u Rio de Janeiru tako da je više-manje sve podređeno tome, no bez obzira, godina neće oskudijevati vrhunskim sportskim natjecanjima. Godina je obilježena i vaterpolskim te rukometnim Europskim prvenstvom, kao i nogometnim Eurom u Francuskoj. Donosimo pregled svih važnijih događaja po mjesecima.

Najvažniji sportski događaji u 2016. godini:

10.-23. siječnja - Europsko prvenstvo u vaterpolu (Srbija)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nije se proslavila na Europskom prvenstvu 2014. godine. Aktualni olimpijski prvaci izgubili su od Italije u četvrtfinalu 8-7 i završili kao petoplasirani. Izabranici Ivice Tucka ponovo su jedni od favorita za osvajanje medalje. No, kao da nije bilo dovoljno problema za Ivicu Tucka ozljedom Paula Obradovića, ozlijedio se i Petar Muslim.

- Dan prije odlaska u SAD ostali smo bez Paula Obradovića koji nije u stanju pratiti reprezentativni program zbog ozljede koljena. Problema ima i Petar Muslim koji je otišao na magnetsku rezonancu. Svi drugi reprezentativci su zdravi - rekao je izbornik Ivica Tucak.

Igor Kralj/PIXSELL

15.-31. siječnja - Europsko prvenstvo u rukometu (Poljska)

Hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012. godine, a upravo nas je Srbija izbacila u polufinalu rezultatom 26-22. Aktualni brončani s Olimpijskih igara iz Londona ići će u nove pobjede, a nadamo se i do medalje, jer Hrvatska je uvijek favorit za medalju. Bit će ovo prvo veće natjecanje od 2004. godine na kojem neće igrati kapetan reprezentacije Igor Vori.

Goran Stanzl/PIXSELL

18.-31. siječnja - Grand Slam Australian Open

Novak Đoković je nedodirljiv na vrhu ATP liste, a to je dokazao i osvajanjem Australian Opena 2015. godine. Srbin je u finalu prošle godine pobijedio Andyja Murraya u četiri seta (7-6, 6-7, 6-3, 6-0), a i ove godine je najveći favorit za osvajanje prvog Grand Slama sezone.

Reuters/PIXSELL

18. svibnja - Finale Europske lige (St. Jakob-Park, Basel, Švicarska)

Momčad Seville je prošle godine uspješno obranila naslov Europske lige iz 2014. godine (kada je član Seville bio i Ivan Rakitić) te rekordni četvrti put podigla pehar Europske lige. Drugo najelitnije europsko natjecanje očito je suđeno Andalužanima. Ispali su iz Lige prvaka, a u šesnaestini finala EL-a igrat će protiv Moldea. Ni jedna momčad u povijesti ovog natjecanja nije osvojila naslov prvaka tri godine zaredom.

REUTERS/PIXSELL

22. svibnja-5. lipnja - Grand Slam Roland Garros 

Roland Garros (ili French Open) prošle je godine donio senzaciju. Iako su blizanci, braća Bryan, bili favoriti, naš Ivan Dodig i Brazilac Marcelo Melo došli su do povijesnog uspjeha i porazili najpoznatiji teniski par zadnjeg desetljeća. U finalu su slavili u tri seta (6-7, 7-6, 7-5), a ove godine imat će još jedan motiv više za briljantne partije u Francuskoj - obrana naslova Roland Garrosa.

Reuters/PIXSELL

28. svibnja - Finale Lige prvaka (San Siro, Milano, Italija)

Četvrti put u povijesti će najpoznatiji talijanski stadion San Siro (odnosno Giuseppe Meazza) ugostiti finale Lige prvaka. Prethodno je to bilo 1965. godine (Inter - Benfica 1-0), 1970. godine (Feyenoord - Celtic 2-1) i 2001. godine (Bayern München - Valencia 1-1, Bayern je slavio na penale). Kultni stadion prima više od 80 tisuća ljudi, a Barcelona i Ivan Rakitić će imati težak zadatak u obrani naslova. Posljednji put naslov je obranio Milan kada je Ligu prvaka osvojio u sezoni 1988./89. te 1989./90.

Reuters/PIXSELL

2.-19. lipnja - Finale play-offa NBA-a:

Prošlogodišnje megafinale NBA lige donijelo je susret dva najbolja košarkaša današnjice - LeBrona Jamesa i Stephena Curryja. Golden State Warriors je slavio u finalu protiv Cleveland Cavaliersa 4-2 u seriji, a Steph Curry proglašen je MVP-om. Warriorsi i Cavsi su i ove godine najveći favoriti za naslov NBA lige, no ako je nešto sigurno, onda je to nepredvidljivost play-offa.

Bob Donnan/USA Today Sports/Reuters/PIXSELL

10. lipnja-10. srpnja - Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj

Uz Olimpijske igre, Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj je najvažnije sportsko natjecanje 2016. godine. Hrvatska ima jednu od najtalentiranijih generacija posljednjih godina, a očekivanja su velika.

Naša reprezentacija se na Euro kvalificirala izravno, a u grupi je s Turskom, Češkom i Španjolskom. Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Luka Modrić, Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Danijel Subašić i ostatak reprezentacije garancija su dobrog nogometa i nadamo se, još jednog, povijesnog uspjeha naše reprezentacije. 'Vatreni' prvenstvo otvaraju 12. lipnja u 15.00 sati na Parku Prinčeva protiv Turske.

- Po prirodi sam optimist, a forma i imena klubova u kojima igraju naši reprezentativci daju mi za pravo da to i budem. Dobili smo teške protivnike u grupi, no vjerujem u svoje igrače, vjerujem da možemo izaći iz sjene 'Vatrenih', koji su 1998. u Francuskoj ispisali najljepšu stranicu u knjizi povijesti našega nogometa. Mislim da smo dovoljno kvalitetni da ih nadmašimo, i ako budemo imali malo sreće, to ćemo i napraviti.

REUTERS/PIXSELL

27. lipnja-10. srpnja - Grand Slam Wimbledon

Nažalost, Marin Čilić nije imao sreće u prošlogodišnjem najvećem i najcjenjenijem teniskom natjecanju Wimbledonu. Najbolji hrvatski tenisač je u četvrtfinalu izgubio sa 6-4, 6-4, 6-4 protiv Novaka Đokovića, koji je kasnije slavio u finalu protiv Rogera Federera u četiri seta (7-6, 6-7, 6-4, 6-3). Srbin će tako u obranu naslova Wimbledona ove godine.

Reuters/Pixsell

6.-10. srpnja - Europsko atletsko prvenstvo (Nizozemska)

Hrvatski atletičari i atletičarke branit će boje Republike Hrvatske na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj. Ana Šimić, Blanka Vlašić, Ivan Horvat, Andrea Ivančević, Stipe Žunić, Nedžad Mulabegović i ostali putovat će u Amsterdam i pokušati osvojiti poneku medalju.

No najizglednija medaljašica ipak je Sandra Perković. Sandra je tri Europska prvenstva zaredom osvojila zlatnu medalju (Barcelona 2010., Helsinki 2012. te Zürich 2014. godine) i najveći je favorit za obranu naslova i novu zlatnu medalju.

REUTERS/PIXSELL

5.-21. kolovoza - Olimpijske igre u Rio de Janeiru (Brazil)

Olimpijske igre najveći su sportski događaj u 2016. godini. Više od 10 tisuća sportaša iz 209 zemalja svijeta borit će se za svoj trenutak slave. Sportaši će pod vrelim brazilskim suncem braniti nacionalne boje u 28 različitih sportova.

Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru predstavljati 28 individualnih sportaša te vaterpolska reprezentacija, koja se u Rio plasirala igravši u finalu Svjetskog prvenstva 2015. godine u Kazanju.

Sestre Ana i Lucija Zaninović u taekwondou, Filip Hrgović u boksu, Sandra Perković u bacanju diska ili braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće samo su neki od sportaša koji će nastupiti za Hrvatsku na OI-u. Bit će to 16 dana sportskog raja za sve ljubitelje sporta.

Reuters/Pixsell

9. kolovoza- Uefa Superkup (Lerkendal, Trondheim, Norveška)

Europski Superkup prošle je godine donio sraz dvije španjolske momčadi, odnosno sadašnjeg i bivšeg kluba Ivana Rakitića - Barcelone i Seville. Bila je to spektakularna i nezaboravna utakmica gdje smo u regularnom djelu utakmice vidjeli čak osam golova. 

Sevilla je povela preko Banege, a zatim su Messi s dva gola, Rafinha i Suarez potopili Andalužane... No finala su zeznuta stvar. Povijesni primjer je finale Lige prvaka 2005. godine u Istanbulu između Milana i Liverpoola. Liverpool je na poluvremenu gubio 3-0, uspio se vratiti na početku nastavka i na kraju slavio nakon penala.

Slično je bilo i u ovoj utakmici. Sevilla je gubila 4-1 na početku drugog poluvremena, ali su golovima Reyesa, Gameira i Konopljanke poravnali na 4-4 i u produžetku izgubili golom Pedra. Tko god da osvoji Ligu prvaka i Europsku ligu ove godine, ne sumnjamo da će biti vrlo zanimljivo finale.

Reuters/PIXSELL

29. kolovoza-12. rujna - Grand Slam US Open

Novak Đoković igrao je u finalima sva četiri Grand Slam turnira u 2015. godini, a osvojio ih je tri. Srbin je na Australian Openu, Wimbledonu i US Openu u finalu igrao protiv Rogera Federera, a jedino finale koje je izgubio bilo je na Roland Garrosu protiv Stanislasa Wawrinke.

Branitelj naslova US Opena bio je naš Marin Čilić. Marin je došao do polufinala, ali ga je Đoković potopio 6-0, 6-1, 6-2. Kasnije je Marin priznao da je na teren izašao ozlijeđen i to samo zato jer se radilo o polufinalu US Opena. Svaka čast Marine!

Reuters

14.-20. studenog - Završni Masters turnir u tenisu (London)

I završni Masters turnir u Londonu je osvojio Novak Đoković. Da je, kojim slučajem, osvojio i Roland Garros bio bi to povijesni uspjeh za prvog tenisača svijeta. Pogađate, i u ovom finalu su igrali Novak Đoković i Roger Federer. Srbin je bio bolji u dva seta 6-3, 6-3. Đoković će imati težak zadatak u novoj godini u obrani naslova tri Grand Slama i završnog turnira, ali tako je to kad ste najbolji na svijetu.

REUTERS/PIXSELL

25.- 27. studenog - Finale Davis kupa

Velika Britanija predvođena Andyjem Murrayem osvojila je Davis kup u 2015. godini. Drugi tenisač svijeta slavio je protiv Belgijca Davida Goffina 3-0 i osigurao Britancima prvi Davis kup nakon skoro 80 godina (zadnji put VB je Davis kup osvojila 1936. godine). Velika Britanija je slavila protiv Belgije ukupnim rezultatom 3-1. Britanci će tako u obranu naslova, a vidjet ćemo hoće li ga uspjeti obraniti.

Jason Cairnduff/Livepic/Reuters/PIXSELL

Raspored ostalih sportskih natjecanja u 2016. godini:


Siječanj:

  • 15.-17. siječnja - Svjetsko prvenstvo u skijaškim skokovima (Austrija)
  • 16. siječnja-7. veljače - Afrički Kup Nacija (Ruanda)

Veljača:

  • 6. veljače-19. ožujka -Prvenstvo šest nacija u ragbiju
  • 14. veljače - NBA All Star utakmica (Toronto, Kanada)

Ožujak:

  • 7.-14. ožujka - ATP Masters iz serije 1000 Indian Wells (Tenis)
  • 8.-13. ožujka - Europsko prvenstvo u hrvanju (Latvija)
  • 17.-20. ožujka - Dvoransko svjetsko prvenstvo u atletici (Amerika)
  • 20. ožujka - početak prvenstva Formule 1, Velika nagrada Australije (Melbourne)
  • 20.ožujka - početak prvenstva MOTO GP-a Velika nagrada Katara (Doha)
  • 21.-28. ožujka - ATP Masters iz serije 1000 Miami (Tenis)

Travanj:

  • 10.-16. travnja - Europsko prvenstvo u dizanju utega (Norveška)
  • 9.-17. travnja - ATP Masters iz serije 1000 Monte Carlo (Tenis)
  • 16. travnja-2. svibnja - Svjetsko prvenstvo u Snookeru (Velika Britanija)
  • 17.-23. travnja - Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu (Hrvatska, divizije I-B)
  • 21.-24. travnja - Europsko prvenstvo u Judu (Rusija)
  • 29.travnja - 8. svibnja - ATP Masters iz serije 1000 Madrid (Tenis)

Svibanj:

  • 5.-21. svibnja - Europsko nogometno prvenstvo do 17 godina (Azerbajdžan)
  • 6.-29.svibnja - Biciklizam (Giro d'Italia)
  • 6.-22. svibnja - Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu (Rusija)
  • 6.-8. svibnja - Europsko veslačko prvenstvo (Njemačka)
  • 9.-15. svibnja - ATP Masters iz serije 1000 Rim (Tenis)

Lipanj:

  • 13.-19. lipnja - Teniski turnir u Londonu (Queen's Club)

Srpanj:

  • 2.-24. srpnja - Biciklizam (Tour de France)
  • 25.-31. srpnja - ATP Masters iz serije 1000 Toronto (Tenis)

Kolovoz:

  • 13.-21.kolovoza - ATP Masters iz serije 1000 Cincinnati (Tenis)
  • 22. kolovoza-13.rujna - Biciklizam (Vuelta Espana)

Rujan:

  • 6. rujna - Hanžekovićev memorijal
  • 7.-18. rujna - Paraolimpijske igre (Rio de Janeiro)

Listopad:

  • 9.-16. listopada. - ATP Masters iz serije 1000 Šangaj (Tenis)
  • 25.-30. listopada - Svjetsko prvenstvo u Karateu (Austrija)
  • 31. listopada-6. studenog - ATP Masters iz serije Pariz (Tenis)

Studeni:

  • 14.-20. studenog - Završni Masters turnir u tenisu (London)
  • 25.- 27. studenog - Finale Davis kupa

Prosinac:

  • 4.-18. prosinca - žensko Europsko rukometno prvenstvo (Švedska)
  • 7.-11. prosinca - Svjetsko plivačko prvenstvo u malim bazenima (Kanada)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića