Obavijesti

Sport

Komentari 122

Što se događalo iza kulisa? Od dozvole do pritvora: Evo kako su Australci tretirali Đokovića

Što se događalo iza kulisa? Od dozvole do pritvora: Evo kako su Australci tretirali Đokovića
10

Novak Đoković dobio je medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju, a na koncu nije prešao carinu te je smješten u imigracijski hotel. U nedjelju u ponoć kreće saslušanje nakon kojeg će biti poznata i konačna odluka

VIDEO

Dvanaestog rujna prošle godine Novak Đoković imao je priliku osvojiti rekordni 21. Grand Slam u karijeri. Srpski tenisač najčešće uzima svoje šanse, ali tog dana Danil Medvjedev odigrao je najbolji meč karijere, dok je Novak izgubio 11. finale Grand Slama, već 6. na US Openu...

Pokretanje videa...

Čitatelj iz Melbournea 01:33

Ipak, nije očajavao budući da se njegov najdraži Australian Open postavio kao sljedeća destinacija gdje će dotaknuti zvijezde. Đoković u Melbourneu ima 91 posto pobjeda (82-8), devet titula (rekorder Australian Opena) u 17 nastupa, a pobjednik je na trima posljednjim izdanjima. Njegov nastup na ovogodišnjoj smotri i dalje je pod velikim upitnikom zbog viših sila.

Australian Open

Kronologija događaja, odluka i dogovora o kojima ovisi nastup Novaka Đokovića u Melbourneu

10. studeni 2021.

Prvi čovjek Australskog teniskog saveza Craig Tiley piše Australskoj tehničkoj savjetodavnoj skupini za imunizaciju (ATAGI) da postupanje prema igračima koji možda nisu cijepljeni "idu u srž održivosti Australian Opena".

Savjetnik australskog ministra zdravstva Paula Kellyja napisao je Australskom teniskom savezu da će medicinska izuzeća od cijepljenja ovisiti o odluci savezne države ili lokalnih vlasti.

17. studeni 

U odgovoru na upit Australskog teniskog saveza, dužnosnik Saveznog zdravstvenog odjela odgovara kako Savezni odjeli za zdravstvo i unutarnje poslove nisu u mogućnosti izdavati ili pregledavati potvrde o medicinskom izuzeću prije nego što igrač dođe u Australiju. "Potvrde se pregledavaju prilikom ulaska u državu".

18. studeni 

Prva pomoćnica tajnice Odjela za zdravstvo Lisa Schofield odgovara na Tileyjevo pismo u kojem kaže: "Oni koji su prethodno imali Covid-19, a nisu primili punu dozu cjepiva, ne smatraju se potpuno cijepljenima” i “neće im biti odobren ulazak bez karantene”.

Savezna vlada isti dan daje Novaku Đokoviću vizu za privremenu djelatnost za ulazak u Australiju.

Đokovićevom ocu humor baš i nije jača strana: Misli da je Mojt Egađo dao ostavku zbog Noleta
Đokovićevom ocu humor baš i nije jača strana: Misli da je Mojt Egađo dao ostavku zbog Noleta

22. studeni 

Šef zdravstva Australskog teniskog saveza pitao je ministra zdravstva države Viktorija Brettu Suttonu pitajući ga o izuzećima za ulazak u državu, odnosno je li za izuzeće dovoljna prethodna infekcija Covidom-19.

29. studeni

Ministar zdravstva Greg Hunt piše Australskom teniskom savezu: "Australske granične snage savjetovale su da ljudi moraju biti potpuno cijepljeni, kako je definirao ATAGI, kako bi mogli ući u Australiju bez karantene".

2. prosinac

Brett Sutton odgovara na upit Australskog teniskog saveza od 22. studenoga:"Svatko s poviješću nedavne infekcije Covid-19 (definirano u roku od 6 mjeseci) i tko može pružiti odgovarajući dokaz o ovoj medicinskoj povijesti, oslobođen je karantene po dolasku u Viktoriju iz inozemstva".

French Open

7. prosinac

Australski teniski savez šalje dopis igračima u kojem kaže da ako mogu pokazati pozitivan test na Covid-19 u posljednjih šest mjeseci, ispunjavaju uvjete za izuzeće od zahtjeva za dvostruko cijepljenje.

10. prosinac

Krajnji datum za igrače da se prijave za izuzeće od cjepiva za Australian Open.

14. prosinac

Đoković dolazi na košarkašku utakmicu Crvene zvezde i Barcelona u beogradskom Pioniru i pozira za fotografiju s košarkašem Nigelom Hayesom.

Beograd: Novak Đoković na koašarkaškoj utakmici između Crvene Zvezde i Barcelona

15. prosinac

Košarkaški klub Barcelona objavio je da je Hayes pozitivan na Covid-19.

16. prosinac
 
Dan na koji je Đoković, navodno, dobio pozitivan PCR test na Covid-19, izdat od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srbije. Đoković je isti dan prisustvovao događaju srpske pošte povodom nove poštanske marke izrađene njemu u čast. 

17. prosinac

Đoković prisustvuje događaju na kojem je dodjeljivao pehare i medalje mladim tenisačima. Na fotografijama pozira bez maske s djecom..

Novakova majka: Ne daju mu doručak, to nisu ljudski uvjeti! Tamo nisu uvjeti niti za zatvor
Novakova majka: Ne daju mu doručak, to nisu ljudski uvjeti! Tamo nisu uvjeti niti za zatvor

30. prosinac

Glavni liječnik Australskog teniskog saveza kaže da je Đoković osigurao "medicinsko izuzeće".

4. siječanj 2022.

Đoković na Instagramu objavljuje svoju potvrdu o izuzeću, uključujući i fotografiju iz zračne luke.

5. siječanj

Australski premijer Scott Morrison javno je rekao da je Đokovićevo izuzeće "stvar viktorijanske vlade". Federalni dužnosnici stupaju u kontakt s viktorijanskim državnim vlastima. Oko čega je nastao spor? Država Viktorija kaže da su savezne vlasti željele da Viktorija 'sponzorira' (u prijevodu da obznane da je ušao na njihovu odgovornost, odnosno dopuštenjem države) Đokovićevu prijavu, a savezna vlada kaže da je kontaktirala Viktoriju samo kako bi tražila više dokaza za njegove medicinske tvrdnje.

6. siječanj

Dužnosnici graničnih snaga u zračnoj luci Melbourne odbili su Đokovićev zahtjev za ulazak u Australiju i poslali ga u imigracijski pritvor. Prvi tenisač svijeta kasnije je premješten u imigracijski hotel.

The scene outside the hotel where tennis player Novak Djokovic is believed to be in Melbourne

9. siječanj 

U ponoć kreće saslušanje, a kasnije tijekom dana bi trebala biti donesena i konačna odluka o deportaciji ili ostanku Novaka Đokovića u Australiji.

Konačna odluka za Đokovića: Suđenje će se emitirati uživo
Konačna odluka za Đokovića: Suđenje će se emitirati uživo
Dan odluke: Evo kada i u koliko sati će Đoković saznati presudu
Dan odluke: Evo kada i u koliko sati će Đoković saznati presudu


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.